Американски колеж - двадесет и пета тема

• 61 614
  • 754
  •   1
Отговори
# 615
Кандидатстват, приемат ги, но малцина се записват.
АК не е мястото за деца с интереси в математиката.
Изключение са онези 1-2 деца, които са силно самомотивирани, амбицирани и успяват да се справят въпреки АК.

# 616
  • софия
За неучилите испански преди това и за тези, които не ходеха на курс, четенето на книгата беше трудно. Сега питах - с вадене на непознатите думи и ползване на гугъл преводач нещата горе-долу се получават.
а не е ли това целта на четенето на книги? Срещаш непознати думи и обогатяваш речника. Цяло лято все ще стигне малко по малко да се справиш. Не разбирам защо е "драма".

Люлякова пролет,  извинявавам се, че питам, но  (просто не си спомням) в кой клас е детето ви в колежа?

# 617
  • София
Добре ме информирате за испанския. Хем ми звучи като яко учене каквото искам, хем то трябва да се случва в училище, а не извън него. При сина ми последните години в прогимназията дойде учител носител на езика и той дръпна с 4 времена напред и каза, че иска да продължи да си учи испански в гимназията. Но няма толкова богат речник, защото все пак всичко е на училищно ниво (2 часа седмично). А и дали няма да забрави всичко в 8 клас ако не ходи на курс или уроци?
И аз им бях намислила спортно-езикова ваканция и за двамата, ама ме контрираха с други планове.

Амели, И. била обещала (условно) пред ученици, че като се нареди всичко с домашните ѝ ще се върне. Моята няма да е профил с биология, но толкова я харесваше тази жена, че още си повтаря: "Ако И. с върне, брат ми може да има късмета да е при нея". Той брат ѝ 5 пари не дава за биология ама ...

# 618
  • софия
И моята девойка много я харесваше. И аз много я харесвах. Такъв човек е късмет да познаваш и истинско щастие да ти е в обкръжението.

# 619
  • София
Изключение са онези 1-2 деца, които са силно самомотивирани, амбицирани и успяват да се справят въпреки АК.
След постиженията на сина на Призма, този пост виси като мнение без доказателства.
...
И да споделя личните си наблюдения по отношение на математиката в АК: малкият ми син няма математически заложби. От 8 кл. в АК се самовъзприема като издънка по МАТ (благодарение на Василева). Успехът му по МАТ в българската му диплома е 5.50. А сега в университета в Щатите е отличник по математика, та си мисля, че "ниското ниво" в АК се равнява на отлично ниво другаде.

# 620
За неучилите испански преди това и за тези, които не ходеха на курс, четенето на книгата беше трудно. Сега питах - с вадене на непознатите думи и ползване на гугъл преводач нещата горе-долу се получават.
а не е ли това целта на четенето на книги? Срещаш непознати думи и обогатяваш речника. Цяло лято все ще стигне малко по малко да се справиш. Не разбирам защо е "драма".

Да четеш книги на чужд език и да си обогатяваш речника е едно, но да не си учил още как се спрягат модалните глаголи, времена като сегашен перфект, къде стоят местоименията и друга по-основна граматика, ми се вижда малко пресилено това с книгата и да разчиташ на самоподготовка на учениците. Може да съм още old school, но все пак съм филолог и говоря 5 езика и тази работа с втори чужд език въобще не ми харесва. Прилича ми на маркиране от страна на Колежа, а после вие се оправяйте.

# 621
  • софия
Не искам да влизам в спор, още повече, че сте филолог, но за мен на преден план излиза идеята, че както винаги професионалистите (без да искат) търсят и виждат по-сложните и комплексни неща в каквото се разглежда.

да не би на едно дете попаднало в чуждоговоряща среда да му е необходимо непремнно обясняване на правила и граматика на език. Обикнвено биват пуснати с арашут в училище и обкръжение и оттам нататък се "улавя" езика и естествената му мелодия. Пък при малките - 2-3 годишни съвсем... Аз възприемам "боренето" на книга на чужд език по същия начин и не виждам причина да не е полезно задание.

И пак ен разбирам какъв е проблема? Имат задание след прочитането на книгата, което ще се оценява ли?  
Аз намирам само позитив в такова упражнение, разбира се ако не е дадена "Война и мир", а някоя съобразена като обем книга. Някой беше споменла 35 стр. по-нагоре. Ми продължавам да не виждам проблема.

# 622
Амели, права сте, особено когато са в средата на езика. Единствено повдигам темата, защото след прочитането на книгата ще ги изпитват устно. Затова в началото попитах дали вашите деца ходят на уроци, защото ми е неясно как могат да се подготвят сами.

# 623
  • софия
Сега разбрах.

# 624
  • Там, където мечтите се сбъдват
Амели, права сте, особено когато са в средата на езика. Единствено повдигам темата, защото след прочитането на книгата ще ги изпитват устно. Затова в началото попитах дали вашите деца ходят на уроци, защото ми е неясно как могат да се подготвят сами.

Прави ви ли впечатление, че самите учебници така са направени, че се очаква от децата да се "досетят" за доста от граматичните правила. Не е като едно време, всичко ясно разписано и дори и сам, у дома, може да си научиш. Това го виждам както в учебниците по руски на дъщеря ми, в начален курс, така и в учебника на сина ми по френски. То и затова заложеното ниво на изучаване на езиците се смъкна от МОН, за втория език е смехотворно.

# 625
След постиженията на сина на Призма, този пост виси като мнение без доказателства.
...
И да споделя личните си наблюдения по отношение на математиката в АК: малкият ми син няма математически заложби. От 8 кл. в АК се самовъзприема като издънка по МАТ (благодарение на Василева). Успехът му по МАТ в българската му диплома е 5.50. А сега в университета в Щатите е отличник по математика, та си мисля, че "ниското ниво" в АК се равнява на отлично ниво другаде.

Мислех, че темата е за споделяне пък било и на различно мнение.
Не съм отрекла постиженията на няколко деца, но е факт, че ако едно дете иска мат, не е това училището. 8-10 клас нивото по мат е покартително, квартално училище. В профил нещата са по-различни, но децата дошли от МГ загубиха много, докато стигнат до профилиращите години. Спечелили са друго разбира се.

# 626
Е предполага се, че са избрали АК именно заради другото, нали? И, че математиката в точно този обем и начин на изучаване ги задоволява, за сметка на спечеленото по другите параграфи. И не смятат, че са изгубили, а че са спечелили.

Тази тема за сравняването на СМГ с АК периодично се подхваща тук и е много досадна.
А и ми е трудно да повярвам, че нивото е толкова ниско. По-скоро родителите на СМГ-ейци винаги са имали твърде високи очаквания, които никой не им е обещавал.

# 627
  • софия
А на мен доколкото ми е известно състезателите в СМГ също не учат по стандартната програма, защото е ниско в сравнение с интересите и възможностите им. Изобщо като цяло мисля, че се движат по своя програма според темпото и нещата, които са им нужни извън училище и също нека не се лъжем, някои от тях не стъпват в училище с дни, да не кажа седмици....В някакъв момент училището става проформа. Та на такъв ученик надали СМГ дава много в мат отношение също.

Разбира се, че темата е за споделяне на мнения.  Но вие не споделяте защо и от какво изхождате в определянето на вашето.
Не мисля че "покъртително" пасва на колежа в което и да е отношение.
Човек, който участва в темата би трябвало да знае, че колежа не се сравнява със СМГ поради логичното явно различие в посока и визия.  Периодичното появяване на хора обаче сравняващи и отново стигащи до гръмкото прозрение, че АК не е СМГ е впечатляващо явление. Уау АК не е СМГ. Ми не е. Слава Богу!

Аз пак да попитам, очевдино имате опит с дете в колежа, може ли да кажете кой клас е детето?

# 628
  • София

По това твърдение може да се спори. От моя гледна точка ученици с интереси в математиката са тези, които не чакат да влезе учителят в клас, за да им преподаде урока и да ги остави с определен брой задачи от сборника за решаване в клас или за домашно. Интереси в математиката означава да отвориш сам учебници и книги, да излезеш извън рамките на учебния материал, да следиш форуми и списания по математика, да участваш в школи, проекти и т.н. Такива деца схващат бързо идеите и започват много бързо да ги прилагат, те нямат нужда да решат 50 еднотипни примера, за да разберат и затвърдят даден метод, концепция или похват.

В колежа има елективи по математика -  било за САТ, било за НВО и матури, било за състезателна математика и проекти. Ето пример за това:
https://bnt.bg/news/balgarski-uchenici-vzeha-dva-medala-ot-mezhd … 2news.html?page=5
Виждам, че АК има успехи и по физика, а това без добра математика няма как да се случи.
Проблеми има навсякъде, дори в СМГ в момента има две паралелки от един випуск, които цяла година ходят на външни школи по математика, за да се подготвят за матурите и изпитите си - просто липса на късмет с преподавателя.

# 629
  • Там, където мечтите се сбъдват
Моите впечатления са, че ако детето има желание да се развива в нещо, ще получи помощ и съвети от всеки - от учител, съветник, от ученици в по-горни класове. Желанието обаче трябва да дойде от детето, няма да дойде от учител или родител. Има срокове за олимпиади и състезания, ако детето иска да участва, ще се запише, но това учителят да настоява, да подканва - не. Изпусне ли се срокът и ето ти един научен урок - да си следиш сроковете. После - да си следиш какво ти е нужно за избраната специалност и т.н. В началото им е трудно да се ориентират, но после всичко си идва на мястото. И да, развиват някакво усещане колко са възрастни и самостоятелни, което в определени случаи е доста дразнещо за нас, родителите:)
Има учители, които отварят врати, та използвам случая да похваля този по география, Ian Yeats, благодарение на който синът ми се запали по статистиката.

Общи условия

Активация на акаунт