Американски колеж - двадесет и пета тема

• 61 610
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Как ще коментирате решението на АК, относно непроведените файнъли на 12-ти клас? Странно, че цяла седмица никой не сподели и дума за това.
Призма, честито и голямо браво на младежа! Успех му желая и занапред!

# 91
Намирам го за добре, че са проявили гъвкавост и са оформили оценките без тях вместо да ги отлагат, а за тези, които са били важни, е даден шанс да правят проекти. Ако съм разбрала правилно.

# 92
Аз бих го определила като даден шанс само на два класа, да не им падне оценката. Всички знаем, какво се случва след файнъл и колко е важен.  Мисля, че не е справедливо спрямо всички останали, които са се явили на файналите. Да не говорим, че информацията не е достигнала официално до всички 12-ци, а само до късметлиите.
Следя темата от отдавна, още преди да имам дете в АК, но не пиша. Сега просто не се сдържах. Дет се вика, Колежът успя да ме изненада накрая.

# 93
  • София
Смятам, че решението за файнълите бе взето поради липса на всякакви други възможности. Заповедта за ДО в 12 клас беше оповестена в петък следобед. Тук става въпрос за сериозен риск от провал на дългогодишни усилия на учениците, както и от това да отидат на вятъра таксите за кандидатстване /при средно 15 университета по 75 долара това са над 1000 долара на кандидат/. Вероятно нямате интерес към следване в САЩ и затова не гледате на проблема от тази позиция.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 02:18 от Prizma

# 94
Aма другите класове нали са се явили на файнъли? Не са били карантинирани.
Тоест е нямало риск да не бъдат оформени навреме за кандидатстването.
Не мисля, че два класа, от които едва ли чак толкова много хора са си завишили оценките драстично с неявяване на файнълите, ще направят кой знае каква разлика в конкуренцията при унитата.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 02:00 от Дъждец

# 95
Призма, проблемът ми не е, че на тези два класа им спестяват файнълите, а че АК не взе решение навреме и не разреши онлайн файнъли на карантинираните. Погледни реално на проблема. Випускът не е поставен при еднакви условия.
Нашият основен интерес също е САЩ, дори вече получихме прием в университет в Ню Йорк на Early. Въпреки това, за Regular Decision се изисква Mid-Year Report до 15-20 февруари, а към днешна дата рипорти от АК няма, но има "много" време.
Възмутена съм от начина, по който АК реагира в последната минута и то в 12-ти клас и поставя под риск кандидатурите за САЩ.
Фактът, че нито един от активните родители тук не се похвали, относно отпадналите файнъли, ме кара да мисля, че и те самите осъзнават нелепото решение.
Хубаво е да се посочват и негативите на АК, за да могат четящите да добиват реална представа и да не мислят, че всичко там е цветя и рози.

# 96
  • София
Още като започна Ковид кризата писах, че ръководството на АК не прави нищо повече и нищо по-малко от препоръчаното от МОН. За мен това е огромен минус, но вероятно има много родители, които са щели да уведомят РУО, ако АК беше направил нещо повече.

# 97
  • София
Добре де, писахме писмо с молба за онлайн файнъли, но не бяха разрешени. Бяхме постоянно притеснени за сроковете, а когато обявиха ДО в петък, изпратихме ново писмо с молба за онлайн файнъли. Ти обаче очакваш да гледаме на тази ситуация като на дадена възможност да не се понижи успеха, че и да се похвалим.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 11:22 от Prizma

# 98
  • софия
Хайде, свърши първия срок и за нас. Има нанесена оценка от най-трудния файнъл и затвърди правилото, че когато е най-неуверена и притеснена в това, което е направила, има неочакван резултат.
Вижте мейлите. Ще има РС.

# 99
  • софия
Аз съм на малко по-различно мнение. Когато започна пандемията и направиха онлайн файнълите се надигна естественото възмущение, че много ученици преписват. Защо не се включихте тогава? Нещо по този въпрос направихте ли?
Без да знам със сигурност какви са подбудите на колежа, само предполагам, че е да се опазят файнълите, тази година беше решено да са приръствено, вероятно точно с цел избягване на предната година. Беше ясно, че няма да се получи точно защото винаги някой беше в карантина. Моето дете 2 поредни пъти с прекъсване от няколко дни.- ми тя един месец не стъпа в училище. Лично аз писах писмо до колежа с предлагане на всякакви варианти за провеждане и на готовност от наша страна. Вярвам, че и останалите щяха да са съгласни, както и вярвам, че не съм единственият задействал се родител, за уениците да не говорим - знам със сигурност, че много от тях писаха притеснени точно заради кандидатсването в Щатите.
Тогава щеше да възникне нечестността, че не са поставени под еднакви условия файнълите и че видиш ли можело да преписват. Остава третият вариант да направят файнъли втората половина на февруари, а пък проверяване и изпращане не ми  се мисли кога щеше да е...
Никак не е приятна цялата ситуация, но все пак бяхме уведомявани какви стъпки предприема колежа. Изпратиха текуща картина на ученика с усилието файнълите да бъдат присъствено.... еми няма начин насред цялата несигурност спазвайки всякакви фърчащи мерки на минисерства.
Скрит текст:
В тази връзка  - смг се върна на ротационен принцип над 800 ученика в клас, а при нас цялото училище е толкова.  Държавата е неадекватна с еднаквите си мерки за различни потребности.

Казано накратко - еко едните бяха присъствено, а другите онлайн, пак нямаше да са при еднакви условия.

Поздравления за приема в Ню Йорк.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 11:33 от Амели

# 100
  • София
Утре всички ученици ли са присъствено, както е заповедта на министъра? Не получихме мейл. Деветокласникът се чуди, дали да ходи?

# 101
  • софия
Каква е причината да не са, освен ако класът не е карантиниран?

# 102
Ivka76,
Пише го в мейла на президент Юинг от петък:

Благодарни сме за подкрепата и съпричастността ви и с нетърпение очакваме всички класове да се върнат за присъствено обучение в понеделник, 14 февруари.

Утре всички ученици ли са присъствено, както е заповедта на министъра? Не получихме мейл. Деветокласникът се чуди, дали да ходи?

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 22:20 от Фран

# 103
За преписването - преписвало се е преди, преписва се сега, ще се преписва и в бъдеще. Който иска да си вярва, че това в АК е невъзможно, нека си вярва.
За файнълите - до сега не знам да са отменяни, освен индивидуално поради сериозни причини. За в бъдеще - може тотално да отпаднат. В сегашната ситуация - за да е честно, трябваше да оформят всички на база, кой каквото си е изкарал до момента. Оценките на явилите се на файнъли можеха да се прехвърлят за втория срок или да са с 0% тежест. Щом 40 колежани могат да бъдат оформят и без тях, значи не са толкова значими. Всички знаем колко е важна всяка стотничка и кой как се бори, моли и постига.
За недоволството - то не е само мое. То е на всички потърпевши деца и родители. И да се пише до АК, отговор няма да има. А и тя годината свърши.
Начинът, по който АК тайно информира само двата класа е подъл и не го одобрявам, дразни. Беше редно да информират всички.
АК е хубаво училище, но не е перфектното, защото такова просто няма.
АК даде много на моето дете и то не съжалява нито за миг, че си го избра. Научи и постигна много и то без да се скъса от учене.

# 104
  • софия
Много е неприятно огорчението, което изпитвате. пробвахте ли да пишете до колежа? Може би някакво конструктивно обръщение към тях да подадете?!
Знам страхът, който се натрупва когато е застрашено бъдещо развитие на близки събития и нищо не зависи от нас. Изпитах го покрай безкрайните карантини и отлагания. Въпреки това винаги пробвам да постъпя правилно и да не оставам пасивна, според моите разбирания разбира се.

Това за "тайното" информиране не го приемам за сериозно. Информират се тези, които са във висящата ситуация и които чакат решения и действия. За готовите и оформени безпроблемно ученици не виждам как може да се наричат потърпевши?! Какво им е потърпевшото? Че са си имали стнадартната програма, срок и условия, каквито са имали 5 поредени години оформяне?!
Нищо в техният училищен живот не е извън нормата и не са подложени на риск от неготови оценки и mid term report.  Всичко, което се искало е да седнат да учат, да се подготвят и да се явят на изпитване.

Ако на потърпевшите ученици, очакващи файнъла отново и отново и отново, файнълът се беше провел в края на февруари, дали щяхте да сте така активна в търсене на справедливостта и да жертвахте вашият си mid term report за да бъдат изпратени всички едновремено за да е честно?
Разбирам, че нервите на всички вече са опънати, но не мисля за правилно да се вменява тон на интриги, подлост и дразнене.

Съжалявам, аз съм от другата страна на проблема и ви гарантирам, че също не ни беше/не ни е никак весело. Писахме каквото смятахме за правилно и нужно, за отделно помешенеия, за пср-и, за изолатори, за онлайн с подписи на родители... Всячески търсихме начини да съдействаме за провеждането, което беше абсурдно на фона на държавните разпоредби, но бяхме длъжни да пробваме. Съветвам ви да направите същото. При всички случаи ще е по-правилно от негодуване във форум.

Иначе при един солиден резултат, файнълът не би се отразил много. Въпросните стотнички са наистина много важни и затова е хубаво оценката преди това да се гони във високите стойности, за да не е толкова фатален файнъла. (това е съвет за идващите от долните класове)

Общи условия

Активация на акаунт