Американски колеж - двадесет и пета тема

• 61 614
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
Хора, имаше въпрос, дадох своя отговор на база личен опит в последните 4г. Може на някого да е полезно. Ако на вас не е, подминете и приемете, че не всичко е топ дори в АК.
Не желая да споря нито има смисъл някой да сравнява АК и МГ. Читави учители по предмета се появиха едва в профила в 11кл.
Предимствата на АК са ясни. Сакън някой да не си помисли друго.

# 631
  • софия
E, когато някой определи като “покъртителна” услуга, която всчки тук ползваме и не сме съгласни с този някой, е нормслно да се репликира.

Не знам какво разбирате под “деца с интерес в математиката” , но обобщението ви за нивото по мат  ми се струва пресилено, особено на фона на деца нематематици постигащи САТ мат 790/800 от 800 …
Аз между другото ви разбирам. Ако самата вие сте математик то логично имате по-висока летва и изисквания от останалите, а ако и вътре в семейството ви вирее идеята, че без мат сме заникъде, то със сигурност ще има разминаване по темата особено пък коментирана във форум.

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 19:39 от Амели

# 632
Амели, аз пък НЕ разбирам Вие от къде сте толкова компетентна по абсолютно всички въпроси в АК?!
Вместо да проявявате толкова много “разбиране”, защо не помислихте за секунда, че учителите на Вашето дете (8-10кл) и тези на нашите с Люлякова пролет може би са били различни.
Може би преподавателите от Профил, преди да има такъв, са вземали и по-малки випуски?!
Според мен не случайно добрите методисти са се оказали ангажирани с профилните часове. И да, до 10кл. , чисто методически, нещата много сериозно “накуцваха”.

# 633
  • софия
Аз поне не правя заключения чии деца в кой клас са, а питам.
И точно защото допускам всякакви неща, питам. По няколко пъти.

# 634
Моето дете ходи на уроци по немски, епизодично. Не може сам да се справи с материала. Не беше учил немски преди АК, аз подцених ситуацията. Директно им заговориха на немски, от тях се очакваше някаква база. И така, на връх един Великден, търсех из сайтове и форуми учител по немски. В началото беше 2 пъти седмично, сега е, когато му се налага.

# 635
  • София
Амели, извън контекста на Колежа  и средното образование у нас въобще,  искам да кажа нещо по повод потапянето на деца директно в съответната среда. Не, не ги пускат просто в училище и айде, макар да сте  голи и боси с езика, оправяйте се - за тях има и заложени допълнителни занимания/помощ..А дори и да беше иначе, подобно сравнение е малко неуместно според мен. Не може да се прави паралел между начина на усвояване  на езика от деца,  заобиколени буквално навсякъде от него, и такива, които го учат два-три -четири пъти седмично по 40-45 мин, независимо в кое наше училище. Още повече, че в 99% от случаите този втори език не се преподава от хора, за които е матерен, че да го има, макар и за кратко, момента с потапянето...

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 08:09 от пенсионирана русалка

# 636
  • софия
О да, права си. Има всякакви случаи, едва ли дори в една държава има политика как да се приспособяват новодошли деца, сигурно е до училище и местни решения. Аз разказвам за няколкото опита в моето обкръжение, в които няма допълнителна помощ и са буквално пуснати с парашут. Има наблюдение и старание от страна на училището относно адаптация, но не и извънредни езикови познания.  Но дори и да се разчита на тях, в колежа също могат да разчитат на такива.

преди 10тина години моят курс по френски беше точно скачане с паршут във френския център. Учителката влезе и заговори на френски. И работеше този модел, даже много добре, докато една девойка не започна да иска настоятелно да и се обяснява буква по буква граматика и сие на български... Курса стана рязко неефктивен за мен и напуснах. Просто стана мега досадно и филоложко (нищо лично към постовете по-горе) и аз загубих интерес, защото тогава вече не разбирах какво правят. Докато говорехме и всевъзможно грешахме на френски всичко работеше - не ми беше ясно защо е така, ама го хващах и го правех правилно. Препдолагам на по-късен етап щеше да дойде отсамосебе си и бяснението. За мен това е интуитивен модел и работи по-ефективно.
Хора и методи всякакви, не защитавам едното или другото, просто казвам, че не ми се струва толкова шокиращо да им се даде книга без да са учили всичко.

(Русалке, липсваше ми. Изобщ тая тема не е същата без хората в нея Simple Smile )

# 637
Аз не разбрах къде се осигуряват допълнителни часове на незнаещите езика? За български ли говорим или за чуждия език?

Амели, това, което описваш работи наистина, но мен ужасно ме напряга и не ми харесва. Обичам да ми е обяснено преди това и да виждам логиката зад дадени конструкции. Наистина сегашните учебниците са по-различни от нашите навремето. Набляга се повече от самото начало на комуникацията. Намерих си стар учебник по немски за подготвителен клас. Днешните деца няма и един час да издържат с него.

# 638
Споделете, моля за профил математика и физика: преподават ли учителите от първи гимназиален етап или са изцяло нови? На английски ли учат тези два предмета? И (това, което ме притесни четейки по-горе, ако съм разбрала добре), достатъчни ли са знанията от 9, 10 кл., за да се продължи, надгради вече в профила или там, в профила, изведнъж се скача на много високо ниво? С други думи, има ли преход от ученото до 10 кл. към профил или не. Казвате, че до 10кл. Е училищно ниво (за мен това означава базови, ниско, ...) И че в профила е "друго нещо" (т.е. Много високо ниво) и става "дупка" ... Дали?

# 639
  • София
Профилът, освен математика, физика и АЕ, включва и информатика. Това е важно уточнение, защото часовете по информатика са толкова, колкото тези по физика и следва натоварването да не е по-малко /при нас действително беше така/.
Учителите по физика и математика са предимно тези, които преподаваха в 9-10 клас /утвърдени с години в колeжа/, като имаше и нови за колежа учители.
По информатика бяха с изцяло нови за колежа учители, но ще има други от следващата година, защото сегашните си заминават.
Колкото до сложността - по физика новите учебници не са добри по мнение на учениците, защото са пълни с информация, факти и формули, които обаче не се извеждат и доказват, а просто трябва да се прилагат. Материалът е много. Особено преди тест е натоварващо ученето. В допълнение имат и групов проект, както в 11, така и 12 клас, който също изисква време и усилия, защото включва експерименти.  Не знам как е било в другите групи, но от сина ми знам, че и доста математика му трябваше за тях /задачите са на ниво Турнир на  младите физици/. От друга страна учителите са опитни и това определено помага. По математика материалът също е сравнително по-сложен, но не мога да дам мнение доколко затруднява учениците, защото за сина ми на част от материята беше позната. Коментираше, че по стереометрия учат непознати за него неща и му беше интересно.
Като цяло 9 клас беше натоварен, но прекрасен, 10 клас беше кошмарен /заради дистанционното обучение, историята и географията в съчетание с останалите предмети/, а 11 и 12 клас бяха разумно натоварени и най-спокойни може би заради концентрирането само върху няколко основни и предпочитани предмета, ако изключим периодите със струпване на много тестове и проекти накуп.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 12:47 от Prizma

# 640
  • София
Stuck Out Tongue
Намерих си стар учебник по немски за подготвителен клас. Днешните деца няма и един час да издържат с него.
Този ли? LaughingStuck Out Tongue
Скрит текст:

# 641
А това някаква тенденция ли е да не се извеждат формулите, или просто учебниците по физика са се паднали такива?

Русалка, ето този. Имa и картинки Joy
Скрит текст:

# 642
  • София
Дъждец, то няма как да се "паднат" учебниците. Специално издадени са по новата програма и няма избор между различни издателства и авторски колективи. Виж за какво става дума:

Първи срок, 11 клас:
https://www.book.store.bg/p282599/fizika-i-astronomia-za-11-klas … ie-i-energia.html

Втори срок, 11 клас:
https://www.book.store.bg/p283687/fizika-i-astronomia-za-11-klas … le-i-energia.html

11 клас, първи срок /друг модул/:
https://www.book.store.bg/p283691/fizika-i-astronomia-za-11-klas … talna-fizika.html

# 643
Разбирам! Мислех, че пак има по няколко от различни издателства.
Освен това понеже горе стана въпрос за интуитивното навлизане в езика, реших, че и по науките вече е сменен подходът и затова формулите не се извеждат. Шегувам се..
А учебниците, по които учат през годините, какви са- български, американски? Само в профилите ли учат по български учебници, или и по време на общообразователната подготовка в долните класове?

# 644
  • София
Учат по презентации и чужди учебници предимно, но предмети като История на България и География на България бяха по българските учебници. Сега не знам как е, зависи от учителя. За БЕЛ е ясно Simple Smile  За профилите отново зависи от учителя. По информатика не са ползвали български учебници, предимно видеа, ликове към статии и някакъв чужд учебник на файл, но по математика решават задачи и от файлове на учителите, и от учебника, също по физика се ползват българските учебници, макар че понякога ползват и американски учебник, също презентации на учителите. Особен е процесът в колежа, защото не е като учителят само да преподава, а често ритъмът е "накъсан" от презентации, които правят и представят учениците, от тестове, от лабораторни занимания, имат и часове, заделени за работа по групови проекти или други групови задачи. Устни изпитвания няма. Но когато дойде време за тест често учат по учебниците, също от там получават понякога задачи за домашно.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 21:05 от Prizma

Общи условия

Активация на акаунт