Случаят с починалата във Враца жена

• 15 635
  • 378
  •   1
Отговори
# 345
Да, възможно е близките да не са предали правилно информация и за това да е отказана. То затова при мургавите братя ходят, защото те все са на умирачка. Но по един начин се гледа на пациенти, докарани от Спешно, а по друг - на дошлите сами.

# 346
  • София
За това трябва да има триаж с квалифициран персонал, който липсва. В линейните няма нужда от лекар. Той/тя може да са през това време в реанимация.

# 347
  • Другата България
Да, възможно е близките да не са предали правилно информация и за това да е отказана. То затова при мургавите братя ходят, защото те все са на умирачка. Но по един начин се гледа на пациенти, докарани от Спешно, а по друг - на дошлите сами.
Няма как да съм по-съгласна с болднатото.
Що се отнася до другото, вече писах по-рано в темата.
"Дошлите сами" също не се пренебрегват когато има персонал, наличен, достатъчен, за да се извършат навреме всички действия, които са необходими.
Когато лекарят е един и се занимава по същото време с жена с кардиологичен проблем, а няма триаж и адекватна преценка на състоянието на постъпващите пациенти по същото време, се случва това, което се случва.
Нещастно стечение на обстоятелствата е и фактът, че при тази жена нещата са се развили много, много бързо в лоша за нея светлина.

# 348
Ако има нещо, което да е достоверно, е аутопсията. Самият факт, че близките не са били съгласни да се прави такава, е показателен, поне за мен. Не вярвам и да излезе нещо официално. Няма интерес. Интересната част са само обвиненията, после- пълна тишина.
Насаждането на омраза е криминализирано за определени групи и обичайна практика за други. Виновен до и след доказване на противното.
Цялата система е сбъркана още на ниво принципи и е прието, че някой трябва да опере пешкира. Който го работи, разбира се. Другите гледат сеир и сипят обвинения.

# 349
  • София
Аз не виждам и причина за фалшива епикриза. Няма обвинен лекар. Има неадекватен триаж, но сестрата не е обучена. Има отказ за линейка на човек със симптоми на грип или ковид.
Болницата надали следва собствен протокол. Сестрата беше по-скоро администратор. Не всеки завършил медицинска специалност става за триаж.

# 350
  • Другата България
Ако има нещо, което да е достоверно, е аутопсията. Самият факт, че близките не са били съгласни да се прави такава, е показателен, поне за мен. Не вярвам и да излезе нещо официално. Няма интерес. Интересната част са само обвиненията, после- пълна тишина.
Насаждането на омраза е криминализирано за определени групи и обичайна практика за други. Виновен до и след доказване на противното.
Цялата система е сбъркана още на ниво принципи и е прието, че някой трябва да опере пешкира. Който го работи, разбира се. Другите гледат сеир и сипят обвинения.
Няма как да го кажа по-добре.
Друг е въпросът, че изначално у нас е сбъркана представата за това кога следва и трябва да се изпращат и без друго малкото линейки на всички филиали на ЦСМП.
Както и за това какво е спешно състояние.
Нито грип, нито ковид са такива, пълната абдикация на ОПЛ-тата от самото начало на ковид епидемията доведе до това за линейки да се звъни дори при първоначална ковидна симптоматика, да се изисква от екипите дори да тестват пациентите по адреси /изисква се от самите пациенти имам предвид, конкретно за малките населени места/, да се извършват прегледи от фелдшерите в линейките за температура и кашлица, докато в същото време хора с инфаркти и инсулти умират по домовете си /това вече са спешни състояния/ именно защото за тях екипи няма. Те са заети с ковид.

# 351
Българите като цяло неглижират хроничните заболявания. А от 2 години всичко е ковид. Лично съм потърпевша от това постоянно спиране на плановите операции. Но моето търпи отлагане. Не е така при една сърдечна операция примерно.

# 352
Няма голямо значение предисторията...Въпроса е че виждаме следното - ти умираш обаче реакцията е да се искат документи и данни на всяка цена, и каква ще е ползата след като ти умираш?

# 353
Като няма хляб, да има поне зрелища. А защо се стига до там явно няма значение. Оплюхме дружно администраторката и вече може да спим спокойно. До следващия клип в мрежата...

# 354
Ако има нещо, което да е достоверно, е аутопсията. Самият факт, че близките не са били съгласни да се прави такава, е показателен, поне за мен.

За какво е показателен?
Когато баба ми почина съвсем ненадейно в болница, родителите ми пожелаха аутопсия. От болницата направиха всичко възможно да ги разколебаят и набързо им пробутаха декларация за отказ. Нямало било сега патолог, не се знаело колко дни ще се забави аутопсията и т.н., и т.н. И те подписаха.
После съжаляваха, защото стана ясно, че целият този натиск е бил да се прикрие лекарска грешка.

# 355
Освен лекарски, понякога се прикриват и други грешки. Възможно е и не с конкретен умисъл, но просто за всеки случай - да не излезе нещо  което да обърка нещата - и за застрахователи, и за полиция примерно.

# 356
Българите като цяло неглижират хроничните заболявания. А от 2 години всичко е ковид.
По-скоро е до система, преди положението в здравеопазването беше зле, а сега е трагично. Откакто се появи ковид ни лекуват по телефона. Изследвания за диспансеризирани и за хронично болни не се пускат (на нас ни отказаха, синът ми е лекуван за хепатит С и подлежи на контрол, откакто се появи ковид абсолютно никакви изследвания не се пускат, можем да ги платим, но ако не можем!?!).
Дано този случай доведе до някаква промяна, проблемът не е в парите, а в сбърканите приоритети, тромави протоколи и много, много други.
Джипито на жената многократно каза, че тя няма никакви придружаващи заболявания. А как е пропуснат рак в 4-ти стайдий ако са правени профилактични прегледи...

# 357
Който с каквото не е съгласен, да не подписва. Няма как да накарат някого да подпише нещо, което не иска. Отказва и край. С подписа от отказ от аутопсия се подписва и отказ от претенции за търсене на отговорност и грешки. Това лято подписвах такава като дъщеря.
Защото най-честият случай е подписана молба за освобождаване от аутопсия, минало погребение, че и понякога кремация и след това се започват публични обвинения в лекарски грешки- "те го убиха!". Като е имало съмнения, защо са подавали молба за освобождаване от аутопсия?
В малките населени места е обичайно много неща да се крият от публично обсъждане. Направо казано-. от клюки.

# 358
Вие сериозно ли мислите,че патоанатома,ако види грешка на колегата си и ще я каже?

# 359
По принцип то и патолозите наистина са си кът, и не правят само аутопсии. Дали ще кажат грешката или не, не знам как някой може да гарантира.

Общи условия

Активация на акаунт