Отговори
# 195
Ми, питай го, бе, Краси  Laughing

И Гогата сънува, понякога толкова плаче, че е нужно 5-10 мин да го успокоявам и да го разнасям, за да разбере, че не сънува вече, но това се е случвало 2-3 пъти, слава Богу. Иначе редовно сънува и се смее или промрънква по нещо, мен ми е сладко да го гледам  Hug

Дики, кво ти е на венеца, бе, пиле?

И на мен ми включиха система преди раждането, но идея си нямам каква беше и за какво, кой ти казва, бе, братче  newsm78 Слагат те в предродилно, мушат системата и изчезват  Close Много им съм ядосана на всички дето не ми обърнаха внимание в предродилно  #2gunfire Както и да е, какво ли й е лошото на тази система и като е лоша, що я слагат на всички?

# 196
Идеята не е , че системата с Окситоцин е лошо нещо (не, че е добро, де ама това е друга тема Wink ), а че раждането на Яна дори не е било започнало. Тя отива на преглед един ден преди термина с леки контракции, но никаква родова дейност. Докторът, който на следващия ден излиза в отпуск решава, че няма защо да я пуска вкъщи и щом има там някакви контракции може да я набучи с Окситоцин, да бръкне да направи разкритие, после да спукат мехура и ето ти тебе - Дидо роден Sad Това се казва индуцирано раждане, само дето при Яна е било без медицински показания. Обикновено това се прави при вътреутробно страдание (презряла плацента и т.н.) или преносване. При Яна не е имало нищо такова. Просто докторът се е притеснявал за отпуската си, пък не е искал да изпусне паричките Close

# 197
Именно и при мен беше същият случай. Лекарката ми излезна в отпуска от понеделник и във вторник беше казала на протежето си там ако съм съгласна да раждам да ме подготви и тя да дойде към обяд за да ме изроди. И така и стана, защото вече стоях 1 седмица в очакване и не ми се стоеше повече и се съгласих. След 2-3 прегледа получих леки болки включиха ми системата и се започна, без въобще да е имало признаци за раждане, контракции, разкритие, или каквото и да било.

# 198
Няма доктор,който да иска да си изпусне паричките,то и моя се очакваше от 1.07 да излезе в отпуска,НО...каза ако тръгна да раждам,докато е в отпуска,да му се обадя-за мен ще се погрижи негов колега,те после ще се оправят както си знаят.Значи може при добро желание.И аз бях със система окситоцин,защото запецнах на 3,5 см. доста време,а се знаеше,че Бобсънът е увит яко  със пъпната връв.За 1,5ч. с нея направих пълно разкритие и родих.
Леле Ая,ти си го закъсала.А аз се оплаквам от мото диване.Дума повече няма да кажа против него.Дано всичко се оправи бързо   bouquet

# 199
Ами Краси, какво да ти кажа. Гадното е, че колкото и да са нови изследванията по въпроса, вече и стандартната медицина счита, че така плодът допълнително се стресира. Това оставя последици на подсъзнателно ниво и не е добре да се прави. Вече се говори за пренатална психология, т.е. психология на нероденото бебе и има изследвания върху различните възприятия, правени главно върху недоносени деца. Та наистина всичко, което се случва по време на самата бременност, емоциите на майката и т.н. оазва влияние върху психологическото състояние на детето в бъдеще. ето при мен например, аз през цялата бременност много се страхувах да не би Сияна да посинява като заплаче (аз съм го правила като бебе 2 пъти) и то какво стана - на всяко разреваване тя е не просто синя, а лилава Shocked Такъв ужас изживявам... вече нещата се оправят, но главно защото моята настройка се променя. Колкото по-спокойно подходя в такъв момент, толкова по-бързо Сияна си поема въздух. Та такива ми ти работи...

# 200
Гале, направо страхотен начин да съобщиш подобна новина!   bouquet Супер си.
Дики,  и аз не мога да се прежаля да позволя на Виктор да се храни сам. Има огромно желание, но до устата му стига само празната лъжица и просто не мога да го преживея. Знам, че това е начина да се научи, но... Да кажат тези, чиито деца имат напредък - как и за колко време? Вени май беше писала, че Маги много добре се справя...

# 201
Малее, Асе, аз като си спомня колко нерви преживях докато бях бременна, дано не му се отразят много  Praynig на малчо!

# 202
Aз пък си мислех, че раждам и че така трябва и че всичко е нормално и след като свърши, питах от любопитство акушерката с колко см. разкритие са ме приели и тя ми отговори - без разкритие. Питах я как така? Защо тогава не са ме приели само да лежа докато получа някакво, тя ми отговори, че това не зависи от нея и не знае. А като ми поставяха окситоцина питах - какво е това? Отговор: "Система!", последван от фръцване на другата страна. После разпитвах родилките от стаята и така разбрах. Следващия път просто ще коля и беся като ме приемат да раждам...
Друга тема е какво са си позволявали да Дават на Диан без да ме уведомят поне - АМ, при положение, че ще получа мастит от хиперлактация, вода, били са му ваксини, без да ми кажат какви и кога... Изобщо думи нямам...

# 203
  • София
За тоя окситоцин при раждането.... Решила съм този път да се пазаря да не ми слагат, въпреки, че в Шейново явно е такава практиката. Незнам как действа на бебчовците, ама знам как ми подейства на мен! Така усили болките, че....
Съгласна съм да раждам по-дълго, но без този скок в болката! Мен ме приеха със 7см и вече засилени болки на 3-4 мин. А след системата .... станаха изведнъж нетърпими!!!

Тонина, при нас храненето в момента е смесено, т.е всеки с по една лъжица Mr. Green. Тя в началото усърдно си хапва сама, аз само предотвратявам големите мазаници, а като се позасити само рови и тропа в чинията, а аз храня.
Голям напредък в научаването да си вкара нещо сама в устата имахме със "лепкавите" храни, т.е. тези, които се лепят по лъжицата й. Такива са закуските - варените ни каши от зърнени и особено качамака и обедните пюрета с повече картофи или ориз.
За 2 дни след тези първи опити с обърната лъжица с полепнала храна се научи да хапва и по-нелепкавите. Laughing

# 204
 Laughing И ние се храним всеки с по лъжица, само като давам супа на него му давам виличка  hahaha Щото иначе ще я поизлее на всякъде Crazy Но успеха ние условен, не винаги успява да си мушне лъжицата преди да я обърне, обикновено, по пътя към устата му тази лъжица все се обръща и всичко пада  Laughing Ама аз не му се нервя, поне не винаги; а ако започне да играе с храната го предупреждавам, че лъжицата е за ядене, а не за игра и че ще му я взема ако не амка с нея и на третото предупреждение му я взимам Naughty И така, има напредък, но не голям, но наистина с "лепкавите" храни се справя по-добре, то е логично де  Flutter

Снощи се опитах да го изъпя под душа...АД! Като се разплака и го е страх от тва дето го пръска по тялото и иска да тръгне, а се лъзга по плочките и се изплаши и плака Sad Добре, че гърнето ми стои в банята, та го сложих да седне на него и му напълних набързо ваничката, та се изкъпахме  Tired

Последна редакция: вт, 21 ное 2006, 09:17 от bubka

# 205
  • welcome to the Jungle
Вече се говори за пренатална психология, т.е. психология на нероденото бебе и има изследвания върху различните възприятия, правени главно върху недоносени деца.

Стимулация на сензорното развитие

Сандра Фолтер

Всички знаем, че очите са орган на зрението, ушите - на слуха, кожата - на осезанието /тактилното възприятие/, носът - на обонянието, езикът- на вкуса. Но не на всички е известно , че имаме още един орган - мускулно- ставният апарат, който отговаря за проприоцептивното възприятие, тоест способността да се определя положението на тялото в пространството със затворени очи.
Развитието на усещанията започва още преди раждането на детето. Тези усещания понякога се наричат базови и тяхната стимулация през първата година от живота оказва решаващо влияние върху развитието на мозъка.

Възприятието на движенията и равновесието започва да се развива през третия месец от бременността. Стимулацията на плода се извършва от движенията на майката.

Тактилното възприятие започва да се развива през последната трета от бременността. Бебето чувства допира си до корема на майката.

Проприоцептивното възприятие започва да се развива към 4-5 мес. от бременността. Стимулацията се извършва когато бебето удря корема на майката. Това му дава усещането за "работа" на мускулите за преодоляване на съпротивлението.

Слуховото възприятие: приблизително към 6 месец от бременността у детето се появява способността да слуша майчиния глас и звуците от обкръжаващата среда.

Зрителното възприятие специалистите не отнасят към базовите усещания. Резултатите от изследванията показват, че детето започва да различава светлината и тъмнината едва няколко седмици преди раждането. Но появявайки се на света, бебето трябва да се научи да гледа и вижда. За развитието на зрителното възприятие стимулацията е особено важна.

Обонянието по всяка вероятност започва да се развива от момента на раждането. Вкусовотo възприятие се развива благодарение на стимулацията от храната и напитките. В нашия живот обонянието и вкусът не играят толкова важна роля както в живота на нашите прадеди, макар че за самопознанието и емоционалната страна от живота на човека тези усещания са достатъчно значими.

Защо е толкова важна стимулацията на сензорното развитие?

Установено е, че стимулацията на базовите усещания, на зрителното възприятие, на обонянието и вкуса в периода на ранното развитие въздействат на главния мозък и водят до отклик във вид на двигателна реакция. Посредством движенията детето изследва отношенията между предметите, започва да разбира отношенията между тях, а целта на развитието на представите за предметите и явленията от околната среда е развитието на интелекта. Децата в норма получават стимулация на усещанията от околната среда, макар че дори практически здрави деца, живеещи в интернати, са лишени от много стимули, затова за обезпечаване на нормалното развитие е необходимо да се провеждат допълнителни занятия за психомоторно развитие.
Децата с нарушение на развитието невинаги могат сами да получат целия многообразен опит толкова лесно като другите деца. Известно е,че например децата със синдром на Даун често имат сензорни нарушения. В такива случаи мозъкът не може да реализира всички свои възможности заради недостатъчна сензорна стимулация. Понякога за да могат отслабените органи на усещанията да реагират на стимулацията или за да успее мозъкът да се справи с един или друг специфичен стимул, е нужна по-силна, често повтаряща се стимулация в отсъствието на други въздействия. Интинзивнота стимулация на усещанията на децата с особени потребности, ако се проведе от 6-месечна възраст, заедно с ранната помощ, дава поразителни резултати даже когато е налице тежко нарушение.

Как да стимулираме сензорното развитие. Общи съвети

Възприятие на движенията и равновесието
Бебе: Носете го със себе си. Можете да го привържете към себе си с парче плат като жените в някои страни на Азия и Африка, можете да го държите на ръце, да го люлеете в люлка,закачена за тавана...
По-голямо дете: Разрешавайте му само да развърта люлката, играйте на игри, в които детето може да се върти, да сменя бързо и ритмично положението си, както и на игри с елементи на танц.

Осезание
Бебе: Мажете телцето на детето с крем, правете му детски масаж, играйте на такива тактилни игри като "Рогата коза", "Сврака-врана", движете по тялото му топка за тенис, стимулирайте тактилното възприятие с предмети с различна форма.
По-голямо дете: Предизвиквайте го да познава предметите с опипване при затворени очи, играйте на игри за тактилната памет.

Проприоцептивно възприятие
Бебе: Слагайте го във вода, играйте с него в басейн с лодки, правете вибрационен масаж.
По-голямо дете: Подбуждайте го да ходи назад, да преминава препятствия със затворени очи, играйте на "статуи" /вие заемате някаква забавна поза, а то трябва да направи същата/.

Слухово възприятие

Бебе: Направете така, че вашето бебе да има възможност да чува колкото може повече различаващи се едни от други звукове. Важно се явява стимулацията на звуци с много ниски честоти. Премествайте звуковия източник на различни страни /това ще бъде добър стимул за обръщане на главата настрани/, предизвиквайте го само да издава звуци. Може да му слошите слушалки, с които да слуша лека музика / първо с дясното ухо, после няколко секунди с двете, след това-с лявото/.
По-голямо дете: Нека детето да слуша различни звуци и да се опитва да определи кое ги произвежда, например запис на звуци, издавани от животни или звуци от ежедневието. Карайте го със завързани очи да ви следва, ориентирайки се само по шума от движението ви.

Зрително възприятие
Бебе: Закачете над креватчето разноцветни предмети, привличайте вниманието му с ярки играчки, предизвиквайте го да се стреми към тях. Нека да съпровожда с поглед движещи се играчки или източник на светлина /понякога мигащ/, да върти глава, за да проследи местещ се предмет, играйте на "Ку-ку" или го предизвиквайте да скрива глава с дрехата или зад параван и отново да се показва.
По-голямо дете: Играйте с електрическо фенерче в тъмна стая. Може да застанете с лице към детето и фенерчето със слаба светлина да опише във въздуха кръг. Детето трябва да следи с очи движението на фенерчето без да движи главата си.

Вкус
Бебе: Когато вече не го храните само с мляко, трябва да му давате разнообразна храна, без да смесвате ястията, за да може всяко от тях да запази собствения си вкус.
По-голямо дете: Давайте на детето малки хапки от различна храна и го карайте със затворени очи да познава какво яде /това не означава,че трябва да му давате нещо горчиво или остро/.

Обоняние
По-голямо дете: Стимулирайте обонянието, сменяйки ароматите и правейки ги по-малко резки. Предизвиквайте детето да забелязва разликата като го питате какви миризми му харесват. Носете му предмети с характерна миризма и му давайте да ги мирише. На разходка обръщайте внимание на миризмата на цветята и други растения. Правете игри за запомняне на миризми. Сред няколко различни миризми го карайте да намери еднаквите.

Важно е занятията да започнат от ранна възраст и да стимулират развитието на всички усещания, без да се съсредоточава само върху едно. Наблюдавайки детето, се опитайте да определите от какво най-много се нуждае, на какъв етап от развитието си започва да "отговаря" на стимулацията. Винаги се стремете да получите реакция и да го направите участник във вашите съвместни занимания.

Асе, пускам този материал, като контрапункт на твърдението ти за възприятията на неродените и новородените. Сигурна съм, че примерът със Сияна не е удачен, защото той няма да  е възприятие, а телепатия. Относно твърдението - стресират ли се децата, родени със система окситоцин...според мен - не. Окситоцинът е хормон, който се подтиска естествено през бременността от организма (благодарение на ниските му нива успява загнездването на яйцеклетката, протичането на бремеността и задържането на лактацията). Но когато дойде моментът на раждане - нивата му се покачват рязко. ДО тук нищо интересно, но ... окситоцин се отделя ПОСТОЯННО И ВИНАГИ по време на кърмене  bowuu. И е доказано, че благодарение на този хормон връзката майка-бебе се засилва. Така, че мисля - този хормон не само, че не може да вреди, а напротив...
Но - различни мениня, различни позиции - не отричам никоя  bowuu.

# 206
Привет момичета  Hug
С наближаването на Коледните празници настроението се покачва и идеи за празнуване започват да нахлуват в мислите ни  Heart Eyes
По този повод ако искате да си организираме Коледно тържество както направихме миналата година.
Ето това е предложението на този етап и при августовските майки:

За Коледното Парти :
1. - Датата да я фиксираме 9-ти или 10-ти декември - на 16-ти и 17-ти е Коледния базар на Движение Бг Майки и затова не предлагаме тези дати.
 (след 17-ти е Коледа, а после нова година, а преди 9-ти е другата седмица).
    - Час: 17ч. ??? - казвайте дали ви устройва!
    - Клуб: Патета  или някой друг  - нека всички се включим (ако Патета са заети).
2. Ако искате - направо да е събота , може и неделя разбира се  Simple Smile?
3. За подаръците - 5-7лв. мисля, че е добре (нека всеки да си прецени, защото все пак идват големи харчове).
4. Костюмчета за малчовците - по желание. Ама ако са поне със шапки ще са страхотни.

Нека да се включим всички с идеи и предложения ако имате желание.

# 207
Момичета, искам да ви питам нещо  Thinking

Мая докато спи и си загуби биберона го търси с трепетликащи ръце, не знам как да го обясня  newsm78 Не всеки път е така, но се случва  newsm78 Или се стряска и пак трепетлика  ooooh!

И въпроса ми е забелязвате ли в дечурлигата, по-накъсани движения по време на сън  Thinking

# 208
Гале, това, за което аз говоря едва ли ще можеш да го намериш в Интернет при това надали на български. Това са много нови изследвания и става въпрос за съвсем ранните месеци, дори в началото но първия триместър. И не говоря за телепатия, а за психология.  За съжаление не това е основата на обучението ни в Майчн дом, затова не беше много широко застъпено, но ни обучават по програма за медициски лица, изготвена от Уницеф на базата на най-новите изследвания. Въпреки, че пренаталната психология е термин, който започва да се развива в началото на 80-те години на миналия век все още това е нова наука и факти се доказват и изясняват всеки ден. Както и да е. Говорим за съвсем различни неща Grinning

# 209
Относно твърдението - стресират ли се децата, родени със система окситоцин...според мен - не. Окситоцинът е хормон, който се подтиска естествено през бременността от организма (благодарение на ниските му нива успява загнездването на яйцеклетката, протичането на бремеността и задържането на лактацията). Но когато дойде моментът на раждане - нивата му се покачват рязко. ДО тук нищо интересно, но ... окситоцин се отделя ПОСТОЯННО И ВИНАГИ по време на кърмене  bowuu. И е доказано, че благодарение на този хормон връзката майка-бебе се засилва. Така, че мисля - този хормон не само, че не може да вреди, а напротив...
Но - различни мениня, различни позиции - не отричам никоя  bowuu.

Със сигурност в нормалните си естествени граници въпросния хормон не вреди, даже помага, тя природата си знае работата. Но да се влива изкуствено в някакви не знам точно какви, но прекомерни според мен количества, води до неествесвени реакции и болка, най-малкото при майката, за плода - то и при него преминава. Това от чисто химичната страна, а от другата - сигурна съм че едно такова насилствено раждане, без медицински показания, повилява по някакъв по-голям или по-малък, но негативен начин на плода, било то предизвикано с окситоцин, или каквото и да било друго.

Общи условия

Активация на акаунт