СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 412
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • София
От името на неутрален разказвач. Това е текста, така както им е даден за матурата. Използвайте го с удоволствие и мярка 😂

# 211
Прегледах писанията на моя хубавец. Доста сбито е преразказал нещата. Въобще не е схванал идеята, въобще аз ако съм оценител 10 точки ще му дам. Отделно е и грозно написаното. Ще залягаме на тестовата част и това е. Преразказът колкото, толкова. А, и половината му изречения са с английски словоред. Звучи като чужденец, понаучил малко български. Пфу.

Иначе звънна, че имат 3 липсващи учители днес. Явно са били скиори през ваканцията. И пак ще имат Гражданско образование и с госпожата по всичкология. И тук, пфу. Писна ми от този ковид.

# 212
  • София
Аз пък си изкарвах ваканциите на село, точно като в “Патиланско царство” и ми беше много мъчно за приятелчетата, които в жегите си стояха пред блока в София.
Нашето беше по-скоро с функции на вила, но съседите си имаха всякакви животни, които ми позволяваха да гушкам, галя или яздя:). Правех разлика между муле и катър😆, разнасях малки ярета, или жълти патенца и пилета, също и редовно гонех кокошките на съседите, насочвах ги към реката пред нас и с наслада гледах как ужасени се хвърлят от моста (е, винаги оцеляваха, но пък да видиш истинска “мокра кокошка” си е безценно😉)
Също дядо ми ме е учил да кося, гледала съм и как се събира сено и съм се возила на каруца, потънала в купчината прясно окосена дъхава трева:))). (Май съм готова да напиша “Глина 2”😂)
Опитах се, доколкото е възможно да покажа това и на децата. Синът ми с радост се впусна в “селските” приключения, но госпожицата се ограничи с това да гушне веднъж една уплашена кокошка (беше на 5-6) и да я гали , а аз да запечатам този паметен миг със снимка😀. Тя в общи линии обича животните и не се притеснява да ги доближава.
Но като цяло си мисля, че с малки изключения, нашето поколение е последното, което разбира за какво иде реч като чете подобни текстове.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 10:56 от Skiorche

# 213
Скиорче, и аз съм била по цяло лято на село. Баба ми гледаше и кози, и прасета, и кокошки - абе всякакъв добитък. И затова някак не съм се и замисляла, че трябва целенасочено да му показвам на моето тези неща. Някак си явно не съм осъзнала, че той наистина няма къде да е виждал тези неща, които аз съм приемала съвсем естествено и нормално. Ще търся някоя ферма за лятото, да се запознае с всички животни. Голям срам:blush:

# 214
  • Сф
Моят дядо беше овчар . Къде ме върнахте Simple Smile Колко деца се събирахме и игри,игри. Ама и работа имаше . Картофи, пипер, о и гадните фъстъци... Само тютюн не съм низала , но като гледах ръцете на мои приятелки , мъка! Ама ние бяхме в низината, нямаше тютюн Simple Smile в наше село .
Нищо не знаят днешните деца,нищо за труда .

# 215
Дано има някаква статистика с успеваемост, да видим "къде сме ние".

В указанията пишеше, че ще получим резултат до 14 дни по имейл, заедно със статистика по пол (дано има и обща статистика, че не всички гимназии са с квоти).

# 216
  • в очите на дъщеря ми
Благодаря на Ариана, прочетох текста...никакъв шанс, прекрасната да го разбере.....дано не се падне , нещо подобно...
Седя и си мисля ( може и само да си седя де...), текста не би ли трябвало да е така подбран, че децата да го разберат и съпрпеживият, доколкото времето и възможностите им позволят....как да преразкажеш, за отрицателно време, тект, който чуваш за първи път, а на всичкото отгоре и не разбираш?

# 217
  • при моите любими
Аз докато прочета старата тема, вие сте преполовили новата. На моето дете не му е стигнало времето да си препише на белова преразказа от пробния. Каза, че явно трябва да тренира, защото ако пише само белова е някаква страшна мацаница. Тя всъщност ходи на школа в Регалия и там им дават много подробен разбор за писането на преразкази. Мисля, че е доволна като цяло. Като ви чета, как стриктно ги проверявате до къде учат децата, аз хич не съм от тези майки. Само за резултати ми съобщава и ми се оплаква чат пат от някой учител. Поради липса на основния учител по математика в училище, изостават с материала. В Регалия са доста по-напред с геометрията, в училище сега я започват.  Добре, че детето ми е съвестно и учи без много контрол и надзор. Мечтата и е испанската и силно се надявам да не се разочарова. Декември месец ходихме на екскурзия отново до Барселона и сега желанието и е още по-силно. Дано всички деца успеят да влязат там където желаят.

# 218
Моят не ходи на никакви уроци, школи. И в училище не може да посещава допълнителните кръжоци по математика и БЕЛ. Та, нямам избор. Трябва аз да го следя какво учи, обучавам, когато е необходимо и проверявам какво и доколко е усвоил.

# 219
Благодаря за линка, и текста. Посред нощите го изчетох. Честно да си кажа, може би някъде, някога, преди доста години, съм го срещала, може и подобен на него да е бил. Но на мен изобщо не ми хареса, спрямо миналогодишните череши, където беше подреден текста, този ми се видя доста разхвърлян. Имах усещането, че на всеки цитат, се прехвърлям от едно място на друго. Първо бил избягал при чичо си, за да пасят офцете, после пък се оказва че е у тях, пак с идеята да ходи там. След това, станал, чул разговор между баща му и братята му. След молитвите брат му да го пусне, отишъл до баща му, и рекъл и отсекъл, че не иска с тях, а пак при чичото. Тоз пък гавабонтин, решил да се разлюти, съснал на детето, и го изгонил без капка жал, майката пък ревнала, но дума не проронила, ( мандаринка, детето ти с право се възмущава, но откъде да знае че едно време, жените са нямали думата, когато пред нея стои един, на който не му пука за мнението на другите. Сега нещата стоят по по - различен начин ), едно време жените са били, без право на възражение и противопоставяне.
Дано на нито един набор, нито на нашите, нито на следващите, не им дадат такова нещо за преразказ. Според мен, най добре ще е, ако текста е направен като приказка, или една идея по - добре разказано, така че, децата да може по - лесно да го помнят.

Що се отнася до НВО, смятам, че по Мат. ще е голям зор, много отсъстват тази година, точно учителите по този предмет, или пък изобщо не могат да обяснят вярно уроците, а на места и двете неща.
Днешния учебен ден, от първия час се почна с оплакванията, колко са изнервени и тем подобни.
Наборката пък, по едно време изтърси, ми да си пият хапчетата, ако нямат, да си купят, пийте си ги бе, някой пречи ли ви. Тогава ме напуши смях, и добавих - те още преди да се включат при вас, и се изнервят, да си вземат - мента, глог и валериан. Тя пък мислела че е алкохол, та се наложи да и обясня, че ментата също така е и алкохол, но от преработена мента.
По - интересното беше, като бяха с тази по ФВС, един път ги обърка и ги изкара 5 клас, поправи се, минаха 10 - на мин. и пак ги обърка, този път им каза 6 клас. Почнаха две - три учителки, да се оплакват, и мрънкат, не искали ДО, надявали се др. седмица да минат ПО. А двете изкараха наскоро ковида.

# 220
И аз благодаря за текста.Изчетох го,ще го дам за проба на диването,чудно ми е какво ще разбере ConfusedНа мен не ми допада и се моля да няма подобно нещо на НВО,а иначе,авторката е много хвалена.
За утре още няма програма,класната не отговаря и е захванал домашни от уроците.Нещо този срок тръгва лекооо криво,дано греша.

# 221
  • София
Чела съм "Глина", когато излезе на пазара. На мен ми хареса книгата, но за децата ще е труден текст. Моят вчера едвам се вмести във времето. Нямаше време нито за план, нито за чернова, нито за проверка. Написал е 3 страници, но умишлено не съм го чела, за да не хабя нерви... Забелявам нещо интересно при него. Когато чете текст от хартия, някак не може да усети емоционалните моменти в текста. Чете го като някаква статия и буквално се опитва да го наизусти. Когато аз му прочета текста или има аудио запис, както беше изпита на Регалия вчера, има коренна разлика. Тогава успява да усети, къде има чувства и емоции в текста и на кое трябва да наблегне в преразказа. Явно нещо му куца в четенето с разбиране. Той си усеща разликата, защото започна да иска да му чета текстовете на глас, преди да е започнал да ги чете сам.

# 222
  • Майничка
Идентичен случай у наше село.😁
Чуе ли го, много повече й въздейства и повече детайли хваща.
Аз съм точно обратното - гласът ме успива и губя концентрация, трябва да го видя черно на бяло.

# 223
И аз съм от градските чеда и животни съм виждала предимно на картинка Grinning. Кореняк Софиянец пък и такъв мъж си взех. Smiley

Аз няма да чета какво е писала по преразказа моята девойка, ще чакам да я оценят. Тя хич не обича да чете описания, попадне ли на описание, зарязва книгата Weary

Аз не мога да разбера нарочно ли се дават текстове, далечни от децата, зорлем да им е трудно и да не могат на покажат истинския си потенциал. Поне тук да е нещо по-близо до тяхната възраст. Neutral Face

# 224
Когато прави преразказ, първо аз му прочитам текста, после си го чете сам. Никога не сме пробвали по друг начин и затова не мога да преценя колко полезен му е моят прочит.
И аз не обичам друг да ми чете. Нищо не ми влиза в главата. Знам ли. Може би способността за слушане се губи с порастването.

Общи условия

Активация на акаунт