СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 445
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
  • София
За сертификата, нека децата да го имат разпечатан на хартия, защото има вероятност да да ги съберат за доказателство.
В указанията за провеждане на олимпиадата пише "Необходимо е учениците да носят съответния документ.", не да покажат.
За училище класната на дъщеря ми писа, че се изпращат в МОН и трябва да ѝ се даде копие на хартия.

# 316
  • София
Има вече и оценки на преразказите от Регалия, но така и не намерих, дали и къде са калкулирани с първи модул.
Доста ме изненада -  33/35 точки. “Извадените” овце изобщо не са отразени😂.

# 317
Браво на малкото Скиорче! Текстът не беше никак лесен, 33 точки е сериозна заявка!

# 318
Браво, Скиорче! Страхотен резултат! Къде го видя, влязох, но нищо не виждам за набора...

# 319
  • София
Мерси, аз наистина си мислех, че ще получи много по-малко точки. Има доста повторения на “каза” и “Боян”, които са отчетени. Истината е, че е писала много четливо, без драсканици, защото го преписваше от черновата. Няма и сгрешени запетайки и пълен член. Но направо закъсня с предаването и не успя да си провери нито една дума.
Вижда се на ПДФ-файл маркираното с червено и отделно в табличен вид нещо като рецензия и точките за всеки елемент от преразказа.
Значи отиваш на “Втора част” и после натискаш “Предаване на преразказа”.
Излиза  “Състояние на заданието” и скролваш надолу, където се вижда въпросната таблица.
Допълвам се:
Сега се чу с поне 5 приятелчета, чиито преразкази също са проверени. Предполагам, че скоро ще се появят оценките на всички.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 22:02 от Skiorche

# 320
Да, сега пробвах, но излиза Неоценено ...нищо де, ще чакаме. Но учителката му го оцени 22-23т.

# 321
  • София
Браво на скиорчето! Това наистина е страхотен резултат. Нашият също още е неоценен.

# 322
  • София
33 т. е уау! Браво на скиорката, небрежно измежду медалите, с лекота и на пробния!
Нашият е оценен, при толкоз правени преразкази и текст, който й хареса, е стигнала едвам до 31 т. Мисля, че строго и стриктно е оценен. Забележки, че няма два три абзаци, отделени - това от графични оформление, взети са точки и от непредадени детайли от съдържанието - не е уточнено кои. И накрая един глагол е в друго време. Но в общи линии, толкова е оценяването и в школата, върти се около 30-31. Въпросът е как се изчиства детайли за 1-2 т. отгоре. Както казва Хана, всяка точка е важна. Но при преразказите има риск от субективизъм при оценяването.
Успех на утрешните олимпийци, някои ще се мъчат и преди, и след обяд.
Наистина за по сигурно да се вземе на хартия сертификата.

# 323
  • София
Bora, аз лично без да разбирам от оценяване, мисля че не бих й дала чак 33 точки, но от друга страна не виждам нищо подчертано освен повторенията. И при нас има взета точка заради изпусната и непреразказана информация. При учителката никога не е имала толкова точки - все 26-31. От друга страна, разказвала съм го и преди, имам много горчив опит с оценяванвто на преразказа на брат й на НВО. (3 пълни страници, грамотно, с богат речник, никакви повторения, вярно глаголно време, 2-3 запетайки пропуснати и на едно място граф. оформление, грознопис, но се чете ясно и без драскано - 16,5 точки 😶) Така че, момичета, винаги си имайте едно наум с преразказите. Затова и не бързам да си правя генерални изводи и да се радвам. Там е мястото където могат без обяснение “да ти отрежат главата от кръста” или да ти направят неочакван подарък. Късмет при кой проверяващ ще попаднеш и в какво настроение ще е…

# 324
Проверяващите са двама. Преди, когато се проверяваше на хартия, се чуваше, че се случва вторият проверяващ да не си дава много зор и просто да препотвърди оценката на първия. Сега, когато се проверява в електронна среда, никой от проверяващите не вижда какви грешки е открил другият и какви точки е присъдил.
Една изпитна работа се приема за окончателно оценена от двамата оценители, ако по всяка от задачите с отворен отговор разликата в точките на двамата оценители не надвишава максимално допустимата разлика, заложена в системата по конкретния предмет за съответната задача.
В случай че разликата в оценките на двамата оценители е по-голяма от допустимата, работата се насочва от системата към председател/заместник-председател на регионалната комисия за проверка и оценка на изпитните работи.
Председателят/заместник-председателят констатира проблема и отбелязва в системата начина, по който той може да бъде отстранен от единия или от двамата оценители.
Системата връща писмената работа към оценителя/оценителите за отстраняване на съответния проблем.

# 325
  • София
Така е Дидева, коментирали сме го и преди това. Добре, че се смени тази практика последните години, за да не се случват подобни гафове и да има по-обективно оценяване.

# 326
признавам си, не съм се ровила, но ако някой знае каква е “ максимално допустимата разлика, заложена в системата” за преразказ по предмета БЕЛ, ще ми е интересно да сподели

# 327
  • София
Рискови са си преразказите, да, може яко да резнат и да ощетят някой добър разказвач (да не се случва на никого), виж да сложат повечко на слаб преразказ, не много вероятно. Баткото -майстор на късия разказ, беше слаб в преразказите, зорлем е стигал до 27т., с допълнителна работа успя да вдигне от 24 до 27 нивото на пробни, но на НВО имаше 25т. Обаче на граматиката и първа част беше бетон, винаги почти максимума - 63.5т, само от тезата му бяха взели 1,5т. И 88.5 т. си му стигнаха точно за желаното училище, но......преди 4 г., сега са други времена и все по високо вдигнати летви. Искам да кажа, общо взето децата са по силни или на граматиката (математиците особено там) или на преразказа, ама за щерката още не се ориентирам някак и по какво да работи. Олимпиадата също ще си е тренинг с тестовата част  и ОЛВ, близък донякъде с преразказа, макар и по труден и взискателен.
Между другото, накрая на видеоурока след ПИ на Регалия учителката обяснява нещо по преразказа. Ще ми се да разбера кои съществени моменти са изпуснати, отметката с тази забележка е някак бланкетна.
При нас направиха вчера РС за НВО и децата се включиха, директорът обясни подробно какво и как, ще има презентация на сайта, стреснах се колко е близко и реално. Класните работи втори срок ще са под формата на НВО, демек своего рода пробен изпит.

# 328
Скиорче, само да си се оплакала пак. Я виж как добре се е справила, а ти беше седнала да се ядосваш, та чак и фабриката беше готова да пуснеш в атака. Ще видиш, как ще се справи и с останалите. И не забравяй, че чакаме да се похвалиш. Явно съм по - нетърпелива от вас.

Бора, и вие сте се представили чудесно.
Останалите които все още чакат, и те ще са приятно изненадани, от добрите резултати.

Тези които през почивните дни, ще се явяват някъде на нещо, им пожелавам успех, сигурна съм че и тук ще е добро представянето.

Ха сега, който е от пиещите, като почнете, пийнете и за мен. Определено ще ме хване, дори и от растояние. За което предварително ви благодаря. Само ми пишете какво сте пили, за да знам какво да кажа, ако някой реши да ме пита.

# 329
На девойката ѝ предстои  пробен по БЕЛ от школата. Ще им го дадат вместо домашна работа да го правят дистанционно следващата седмица. Като ѝ гледам програмата, май няма как да наместим двата модула от пробния в един ден, така че няма да е много честно и обективно, но поне ще е някакво упражнение. При нея преразказите са оценявани до сега между 28 и 34 точки от домашни и пробни. Аз следя винаги да се спазват всички условия за време и запознаване с текст без записки.
Ще споделя резултатите, когато излязат.
По отношение на преподавателите в у-ще - разбирам ви, с не съвсем адеквато поведение мотивацията е трудна. И при нея има една такава дама. По БЕЛ. Друг път ще се оплача в детайли. Добре че са допълнителните занимания  в школата, че щеше да си остане почти напълно неграмотна.

Общи условия

Активация на акаунт