СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 448
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
За МГ-тата в областните градове изобщо не е необходим космически бал. Преди две години, когато големият държа НВО, гледах справките за всички математически училища в страната. Влизаше във всяко едно МГ съвсем спокойно, а балът му беше далеч от 500 и изобщо не се беше презорил с учене в седми клас. И по школи и уроци не е ходил. Единственото изключение тук е СМГ. Само за там е необходим космически бал и наистина сито могат да се окажат точките по БЕЛ. Ако тях не ги устройва да си подбират ученици въз основа на НВО, би трябвало да се опитат да направят някакви стъпки към издействане на самостоятелен изпит. Не го правят. Дори и не се обсъжда такава възможност. Явно училището го устройва този начин на подбор.
За мен най-труден е приемът в ЕГ-та в София и то за момичетата заради квотния принцип. Там е жестоката конкуренция.

# 481
  • София
Напротив, директорът на СМГ иска да има отделен изпит по математика. Казвал го е. Явно не му разрешават да го направи.

# 482
Не му разрешава ЗПУО. Със същия този закон беше отнета възможността на училища, които имаха собствени изпити, да ги провеждат. НПМГ е едно от тези училища. Един от виновниците често се появява по различни медии в наши дни и понякога демонстрира непознаване на нормативни документи, писани и приети по времето, когато той беше зам. министър на образованието.

# 483
  • София
Мда. Този човек беше заявил публично, че ще съсипе НПМГ. И направи дори и невъзможното, докато беше зам.
Но 119 успя да съсипе. Не му беше лесно, но се справи.

# 484
  • Пловдив
Стон, никак не е нисък бала в МГ Пловдив за двете добри паралелки- на второ класиране е бил 455. За останалите бала е 433. Хич не е ниско това.
Испанския профил е бил с минимален бал 427 за момичета. А в Английската гимназия английския е бил 434 за момиче и 396 за момче.
Не знам как е по другите градове ,но в Пловдив МГ си държи висок бал и е търсена гимназия.
Мен лично винаги са ме дразнили тези големи разлики в баловете на момичета и момчета. Така е още от мое време. Разбирам ,че е важно във професиите да има и мъже и жени. Може обаче да се постави минимален бал за прием. Не може момиче с 5 на изпит да не влезе ,а момче с 3 да влезе . И това се случва реално в Медицинския в Пловдив.

# 485
  • София
Оцениха го най-сетне с 24т. На него максимума му е 27-28т., не може да ги надскочи, та пак не е толкова трагично.

# 486
Gorg0nzola и моята мома хич я няма в писането, а на мен там ми беше силата. Не помня дали бях писала, тя е с 27 точки, което за момиче е доста ниско.

Проблемът с приема в СМГ (вероятно изобщо в математическите гимназии) с посредственото НВО е, че не могат да отсеят истинските надарените математици. Това не е добре нито за училищата, нито за децата, които влизат там, без да са за там.
Като казвам посредствено, за моето дете от квартално обикновено училище, не е посредствено, а си е доста трудно, но все пак не е невъзможно да изкара добър резултат без изобщо да е математик и без да има такива интереси. Факт е, че децата, които отиват в СМГ след четвърти клас с техен собствен много труден изпит, са добре подбрани.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 20:20 от Tickles

# 487
Рени, съгласна съм, че за момичетата е много по-трудно там където има квоти. Обаче пък иначе без тях се получава един парадокс  - почти изцяло женски гимназии. Най-вече за Варна са ми наблюденията. Там имам много познати. Нямат квоти за училищата и се получава така, че в езиковите гимназии са предимно момичета.
Така се получи и в чуждоезиковата паралелка в нашето училище тази година. В клас от 26 деца има само 4 момчета. В тази възраст, 14 години, явно момичетата са по-ученолюбиви, по-амбициозни. И аз не знам. Гледам ги момчетата вкъщи. И двамата още вятър ги вее на бял кон. Големият колкото е умен и схватлив, толкова и главата му е пълна с неща, които нямат връзка с училището. Наборът пък е толкова отвеян. Всяка мисъл за гимназия му е толкова абстрактна и отдалечена от ежедневните му тегоби, че няма и накъде и повече

# 488
Момичета, бърз въпрос...
Онези петифури в литературата... Синекдоха, анафора и приятели 🤕😱🤕
Спомням си, че коментирахте, че не ги учат децата... Последно - трябва ли да ги знаят или не?

# 489
  • Пловдив
Моята девойка ги учи още в началото на годината.

# 490
В училище или с частния учител?
Щото в училище на моята й казала г-жата, че са малки за тая работа 🥴, а в школата уж учили...
Та за това питам... Трябва ли да готвят петифури, че да вадя някакви рецепти 🤪

# 491
Официално са отпаднали от програмата за 7 клас. Но се установи, че някои учители си ги преподават, а и в някои учебници се подвизават също.

# 492
  • Пловдив
С частния учител .Не помня колко бяха 6-10 петифурки май. В училище със сигурност не са.

# 493
  • Пловдив
Най-сетне и нашата оценка се появи. 29 точки на преразказа , общо 87. Аз съм доволна, детето не много.  Приятно съм изненадана от Регалия, грешките са описани върху сканирани тест,  разгледахме и ги анализирахме.  Реално 5 минути повече и едва проверка на правопис и пунктуация щяха да донесат още поне  2 или 3  точки, защото има отнети по 1 една точка на тези елементи.  Ама като изгуби 10.минути да реве. Има и бисери - Боян  потапял хляба в кисело мляко. Настъпва прераждането на новия ден.
Тия петифури аз не съм ги чувала, щерката май ги учиха.

# 494
  • София
Ох, бе Ирчик, петифури Joy Учат ги на курса, ама като гледам наистина не ги искат ни в тезата, нито има такива задачи.

Не исках да си го причинявам да го чета този преразказ, но синът не разбирал за какво са му подчертали думите, та се наложи да направим "дисекция" на преразказа заедно. Сви ми се стомаха от срам докато четях.
Овцете и той ги изважда. "Сърцето запрепусква". "Баща му се зачуЖдва", "Без никаква съмнителност", вместо "жестока клетва" имаме "жестока клевета" ... Но аз си го знам, че говори като емигрант и в неговия случай за момента нищо не мога да направя. Казах му да подобри 1-ви модул и математиката ако може.

Общи условия

Активация на акаунт