СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 446
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • Майничка
Наборката каза, че учели "петифурите" в училище, но без да наблягат на тях.

# 496
От вас разбирам, че тропи и фигури не се учат. Видях ги по едно време в тетрадката на щерката, видях, че списъкът е доста постен в сравнение с това, което аз съм учила, но не обърнах кой знае какво внимание. Нали трябва да се включат в тезите, ако има някоя в текста, за който се пише теза? “Метафора” поне съм виждала в някои.

# 497
  • Mars Hotel
Такааа... Моето дете подаде декларация за явяване на НВО по английски. Да, напълно ни е ясно, че резултатът няма да се взима под внимание никъде и няма особена полза от явяване. Обаче детето иска.

Преди малко ми звъни класната ѝ и ми мънка по телефона, че моята била единствена в училището, която иска да се яви и директорката я помолила да говори с мен да се откажем. На класната ѝ беше видимо много неудобно, но тръгна да обяснява, че щяло да е повече стрес за детето, как трябвало да се концентрира върху БЕЛ и математика и т.н. Питах я в прав текст дали проблемът е, че трябва да се прави организация за НВО само за дъщеря ми и тя призна неохотно, разбира се. Обещах да говоря с дъщеря ми днес, но сега съм в чуденка. Честно казано, първата ми реакция е да направя напук на директорката. Grinning

Добавям: въпреки уговорката ми с класната по телефона да говоря с дъщеря ми, все пак класната говорила с нея в междучасието и я убедила да се откаже. Rage Съвсем естествено, детето се е уплашило. Казали ѝ, че "ръководството на училището настоява". Що за тормоз е това!

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 10:01 от Светлица

# 498
  • София
Здравейте, как мога да получа парола за "нашата поща"?

# 499
  • София
Дами, миналата година май имаше виртуални дни на отворените врати за софийските училища? Сега чували ли сте нещо подобно или много бързам?
За пробния на Регалия не ми се говори, положението е много, ама много зле 😕. И не от незнание...

Светлица, възмутена съм! Аз вероятно бих си замълчала, защото не ми се разправя, ама...това е извиване на ръце.

# 500
Светлица, супер тъпо е. Не знам дали си заслужава да се разправяш или да махнеш с ръка. При нас се получи такава ситуация с олимпиадата по история. Детето се беше записало, оказа, че е единственият от цялото училище с желание за тази олимпиада и ни казаха в прав текст, че няма да я провеждат. Ако искам да питам РУО дали могат да ни прехвърлят в друго училище, ама не било желателно и ми го казаха с тон - по-добре недей. Говорих с детето и се отказахме. Получи се обаче, че от любим предмет (бяха и с друг преподавател до миналата година), историята днес е просто там някакъв предмет.

# 501
  • Пловдив
При нас също ни съветваха да си спестим НВО по английски, заради стреса и оформянето на годишните оценки. Но все пак, който желае ще получи подробности за изпита и ще се явява.
Но реакцията на училището на Светлица ми напомни на старото училище. Дъщеря ми ходеше на рисуване в начален курс и имаше доста картини. Някак високо я оценяваха в школата. Не разбирам много, но имаше самостоятелна изложба там и т.н. След изложбата от школата ни предложиха да подредят картините в училището ѝ, без да ангажират никой с нищо. Само разрешение. Е, не се съгласи директорката. Нямало да ги опазят децата, нещо щяло да изчезне, не можели да гарантират и т.н. Това бяха просто едни рамкирани рисунки на дете 3 клас...
Някои учители просто не искат да се занимават с нищо по-различно от минималното, което се изисква и всичко извън рамката се отхвърля.

# 502
  • Mars Hotel
Много тъпи ситуации, Пипилота и Ханна. Особено за изложбата - какво им пречи толкова? И за историята, разбира се. Много е жалко как вместо да поощряват децата с изявени интереси в определена област, системата директно ги изкоренява.
Помислих малко и реших, че няма да се разправяме. Не искам да си образувам допълнителни нерви, нито пък по някакъв начин да има реакция срещу дъщеря ми.

# 503
Зависи колко сте решили да се ангажирате. За някои работи- майната им, зависи. За други, важни, няма как да се откажем.
Преди години в училището на брат й така се опитаха да скатаят общински кръгове на олимпиади. Бяхме настойчиви и се проведе, имаше и други участници. С една зам. директорка се носихме яко по въпроса имат ли право децата с урологични проблеми да излизат да пикаят през време на часа. Държа се с нас сякаш сме добитък, който не разбира, че детето ни лъже и просто иска да се разхожда и няма никакви проблеми. Изследването, което потвърждава диагнозата и самата диагноза, консултация от хабилитирано лице, изобщо не пожела да погледне. Та знам ги аз и бяс ме хваща от такива! Бях отишла да проведа нормален разговор, тя атакува като вбесен слон!

# 504
  • в очите на дъщеря ми
Значиии последните мнения са ми на "китайски"..оф ще съсипя бъдещето на прекрасната с "русия си мозък"......
Светлица , правилно си решила, за съжаление няма смисъл от такава "битка", ще рефлектира върху детето.
Irch искрено ме разсмиват твойте постове...благодаря!
Днес девойката е ошамарила един младеж (170 висок и 80 кг. тежък) , бутнал я от стола, тя паднала и като станала го ошамарила........Sweat Smile.

# 505
  • София
Здравейте,
Аз получих статистиката от Регалия на мейла си. Видях, че 26% от взелите участие момичета са се справили по-добре от моята щерка, която е с 83т. 😐 На първи модул с 50-те си точки сме в “златната” среда.
Дамм, очевидно има деца, които се готвят “на живот и смърт” за този изпит. Вече започвам да се чудя дали седмокласните родители не подлежат задължително на профилактичен преглед при психиатър (или по-мекия вариант - психолог). Опитвам се да обясня ситуацията на мои приятели чужденци - всички мигат неразбиращо, на какво подлагаме нас и децата си.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 17:47 от Skiorche

# 506
Разбира се, че подлежим! Съвсем изтрещяваме.  Нали провеждаме и алкохолна терапия! то не е току така.

# 507
  • Mars Hotel
Разбирам те, Skiorche. Aз продължавам да се опитвам да обяснявам цялата галимация на ММ, който е чужденец, и той все не разбира, милия. Знае за какво става въпрос, но смисълът му убягва. Още по-зле беше, когато на майка му пробвах да обясня балообразуването и битката за добри училища.

# 508
  • София
Скиорче, не забравяй, че това е статистика на явилите се на изпит в Регалия. 26% от 736  са 191 момичета. Значи имаш 191 момичета от активно готвещите се, които за момента са по-добри от вас. Колко от тях обаче са в област София (предвид, че ПИ беше онлайн) и няма да се борите за едни и същи места? Е има и такива, които са активно готвещи се от нашата област, но не са се явили в регалия, защото се явяват в други също сериозно школои. Но все пак местата за момичета в гимназиите от първи ешалон са поне 500 в София (13 момичета в клас х 5 паралеки поне х 8 гимназии поне).
Не го казвам, за да успокоявам, че е розово положението, но не е и толкова черно. Пък и това е средата на пътя.

ПП грешка, 736 са общо участниците, не знам колко от тях са момичета. Но ако са приблизително 50:50, значи има само 96 момичета, които са по-добри от дъщеря ти.

# 509
  • Майничка
Зависи от чужденците. Едни познати французи така коментираха колко била загубена нашата образователна система, специално за частните уроци идеше реч, а после се оказа, че и двете им деца ходят на "треньор" по поведение за устната част на матурата. Не че имали нужда, ама ей така, защото и други ходели. 😉
Или пък германците, с тяхното профилиране от прогимназия.

Та нещата никога не са еднозначни. Има деца, на които просто им идва отвътре и правят нещата с лекота, някои дори без уроци.

Що се отнася до НВО за едно дете, напълно разбирам училищното ръководство, но защото зная от опит каква хамалогия е организацията на едно седмокласно или десетокласно НВО или ДЗИ в училище. И тук не става въпрос за осигуряването на квестори и разпечатване на материалите в момента на стартирането на платформата на МОН, това е най-най-лесната част.

Общи условия

Активация на акаунт