СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 469
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Според мен всичко си е до училището и конкретния учител. При нас се учат 4 часа МАТ и 5 часа БЕЛ, само това което е задължително по учелен план. Еми няма как с тези часове, особенно по МАТ да се упражнят задачите. За да усвоиш нещо добре, трябва да решиш още поне 10 задачи, извън тези 5-6 в учебника и учебната тетрадка. Е няма такова нещо! При нас има консултация, но обикновено е около някое контролно. Не че учителите ни не са добри - добри са, но с тези часове трудно можеш да обясниш и отренираш нещо извън най-основно заложеното в материала.
С всичко това искам да кажа, че системата "частни уроци" вече е възприета от част от учителите в училищата като нещо нормално, че и необходимо. Защо за Бога?! (пак с уточнението, че не на всякъде е така). Да не говорим, че цените вече надхвърлят "нормалните" цифри и това кандидатстване се превръща в наливане в една бездънна яма. И накрая детето като получи 75т., не само защото не е научило материала, пък може и да не го е научило, ти иде да се отстреляш и се питаш - Е, за какво беше всичко това?
Дано децата ни имат късмет и се справят! Остави парите, ама всичкото им загубено време и изпушване на мозъка от уроци, няма как да не се отрази!

В същото време в училище в Надежда (София) всяка седмица децата имат консултация по МАТ и БЕЛ, която редовно се провежда. Отделно от това имат час - час и половина (астрономически) безплатни часове седмично с госпожата по МАТ за подготовка за НВО. Нямам представа как е решен въпроса в това училище с оформянето на допълнителните часове на учителката и дали въобще и се заплаща или това е нейна самоинициатива, но казвам едно огромно - БРАВО!
И както казва приятелката ми от Надежда - ние живеем в различни градове. При тях на курс/уроци извън училището ходят 4 деца от класа, а при нас на курс/уроци не ходят 4 деца, а може и всичките да ходят.
Та започвам да се питам ние родителите ли нещо не сме в час или системата е сбъркана? Май истината е някъде по средата.
Извинете за дългия пост и емоционалното излияние!

# 436
Аз продължавам да си разсъждаам върху официалните критерии за оценка на теза на НВО. На пробния на Регалия пише, че дават точка за всяка "уцелена" ключова дума или неин синоним, като са изброени 7 такива думи/фрази. Това малко ме притесни. Сега погледнах официалните критерии от миналата година - пише "Примерни насоки за размисъл:" и са изброени четири фрази. Значи, не би трябвало да се търсят ключови думи точно и в крайна сметка има лична преценка на проверяващия - така го разбрах аз.

# 437
ims, в нашето училище има такива допълнителни часове и по БЕЛ, и по математика, в седми клас. Имаше ги преди две години, когато големият беше седми клас, има ги и сега. Всеки, който желае, се записва и ходи. Доколкото имам информация ги има във всички училища в нашия град. Поне още в две училища познати деца ходят/ходеха. Май нещо като занимания по интереси ги водят. Не знам точно. На моя син би му било полезно да ходи по БЕЛ. Там правят пробни тестове, преразкази. Той обаче е всеки ден на тренировки и няма как да ходи в тези часове.

# 438
http://www.prirodninauki.bg/
Излезе и разпределението за олимпиадата биология.

# 439
  • Пловдив
Ims, промените в МОН са от години и стават все по- зле. Пълно мазало ще стане в 11 клас, когато се избират другите часове и се окаже, че няма учител или 51% от децата са избрали предмет, който детето не желае или че му трябват още часове по даден предмет , за да кандидатсва в конкретен университет.
Да искат отсега децата да планират за 5 години напред е пълно малоумие. Така че и в най престижната гимназия да влезне/ ако не е езикова/ се оказва , че втора матура по език не може да държи. Е, как мислят МОН, дали няма да я преместя в 11 клас в частно езиково училище? Ама ако мислеха нямаше да сме на тоя хал.

# 440
Да искат отсега децата да планират за 5 години напред е пълно малоумие. Така че и в най престижната гимназия да влезне/ ако не е езикова/ се оказва , че втора матура по език не може да държи.
Това не е съвсем вярно. Ако гимназията е профилирана ( без да езикова) и предлага чужд език като профилиращ предмет, няма проблем той да бъде избран за втория задължителен ДЗИ. Дори ако бъде избран за трети/четвърти ДЗИ по желание, изпитът пак ще бъде положен върху материала от учебната програма за ПП. Нещо повече, това важи и за профилираните паралелки в средните училища.

# 441
  • Пловдив
Аз изрично уточних ,че става въпрос за обикновените гимназии. Но да, нека  да е ясно вси пак. В момента имам доста познати точно със този проблем. Да, не е проблем детето да се яви на 3,4 матури и да се готви за изпит по химия и биология например.
Дидева ,уточни моля, за кои гимназии е валидно с точност, за да няма недоразумения и да сме напълно наясно.Ясно е,че езиковите и профилираните не са в този кюп.

# 442
  • София
Гимназиите/паралелките са профилирани и професионални. Няма такова нещо като обикновени гимназии. Ако избраният профил е чужди езици, вторият задължителен ДЗИ може да е по чужд език.

# 443
  • София
Нашите имат някакви допълнителни часове по мат и бел. Не знам от къде са ги засмукали. В школо пише, че има БЕЛ - ФУЧ, а математика ИУЧ. Ама не съм наясно по колко часа са. Реално имат в програмата 5 часа математика, 6 часа БЕЛ и един блок от 2 часа подготовка за НВО, които една седмица са МАТ, една БЕЛ. Отделно има консултация по желание, която имам известни съмнения колко е ефективна.

А кои се водят езикови (изключвам тези, които го носят в името си). Всички ли паралелки, които са ИИЧЕ са езикови и позволяват полагане на втора матура по ЧЕ?

# 444
  • София
Всички паралелки, които в ДПП са с профил чужди езици. Дори и паралелката да е с друг профил /първи и втори/, ако училището предоставя възможност в 10-ти клас да се избере чужд език за трети/четвърти профил, пак може да се държи профилирано ДЗИ по съответния чужд език.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 16:09 от sanaka

# 445
  • Пловдив
Понеже сме много пунктуални, давам пример.
Обикновена гимназия, както я наричам аз едната паралелка е с
профил „ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ“ с интензивно изучаване на ИСПАНСКИ ЕЗИК. Та децата от тази паралелка нямат право да се явят на втора матура испански. Сигурна съм на 200%, защото неколкократно говоря със зам. директор, който познавам. Ако някой може да обясни по- подробно ,ще ми е много полезно.

# 446
  • София
Не сме пунктуални, а точни в изказа си. Гимназията/паралелката от примера е профилирана. И пак повтарям, ако училището предоставя възможност испанският език да се избере като профил в 10-ти клас, учениците ще имат право да се явят на второ ДЗИ по него. Явно в случая, училището не предлага езика като 3/4 профил. Това е проблем на конкретното училище, а не проблем по принцип.

# 447
  • Пловдив
Нали точно там е драмата. Ако гимназията не го предложи ,това означава ,че не може да рискуваме с този 3 или 4 избор. Тоест трябва да заложим на сигурните профилиращи предмети, които в случая са история и география.
В случая обаче гимназията го е предложила заедно с още един предмет ,но 51% от децата са избрали другия и не можело да се сформира група. Тоест и тук има риск според мен.
И другата информация ,което ми беше казана ,но няма как да я проверя и изобщо не претендирам ,че е така е, че тези профилиращи гимназии /това ли е вярното име?/,нямат право да предлагат матура по езика, защото дублирали езиковите. Това не го разбрах особено, но ако и за това някой знае ,моля да обясни.

# 448
  • София
Не, няма такова нещо.
А риск да не се сформира група по профилиращ предмет, поради липса на достатъчно желаещи, винаги има, да.

# 449
Това последното не е вярно, Рени.
Давам пример с "обикновената" гимназия на сина ми. Една от паралелките е профил Чуждоезиков- АЕ/Не и АЕ/ИспЕ. Избралите тази паралелка спокойно могат да си държат втора задължителна матура немски или испански, зависи кой език учат, ако желаят естествено.
Синът ми е в паралелка Мат/Инф. Третият му профилиращ предмет ще е английски. Ако иска може да си държи второ задължително ДЗИ по английски. Ако реши може по математика или информатика. Негова воля.

Общи условия

Активация на акаунт