СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 465
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Добреее, съвсем ми изсветляват нещата. Ако правилно съм разбрала   не избираш гимназия ,ако първите два предмета не те устройват. Останалото е тото и риск. Това все пак означава ,че децата от сега трябва да са наясно, за да не се влагат излишни усилия в история, ако ще им трябва физика. Колко от децата са
 наясно в 7 клас не знам. Ако все пак попаднеш на такова място, заради желания език, в 11 клас се спасяваш,ако не те устройват предмети 3 и 4. Аз от самото начало това казвах ,но явно някъде се разминахме.
Важното е ,че съвсем ми се изясниха нещата. Мерси.

# 451
  • София
В случая обаче гимназията го е предложила заедно с още един предмет ,но 51% от децата са избрали другия и не можело да се сформира група. Тоест и тук има риск според мен.
Рени, това недоразумение също е в ръцете на ръководството на съответното училище. В училището на моят син класът се дели на групи за профилите, не е някакво гласуване какво да учи целокупният клас. Моят син учи профил физика и са само 12 деца от всичките 6 паралелки във випуска. Но са пуснали профил за тях, въпреки, че се спрягаше някакъв минимум от 13 деца за сформиране на клас. В часовете по профил класът "се разпръсва" по всякакви науки, кой, каквото е избрал. И паралеките са сборни от випуска. Това важи за 3 и 4 профил, естествено. Първите два профила са избрани още с кандидатстването, както се нарича "на национално ниво" и там целият клас си е заедно. В случая са двата езика, в твоя пример ще са география и история.

# 452
Здравейте от поредните стресирани родители на седмокласничка Simple Smile
Много моля да ни помогнете кога се очаква да излязат справочниците за 2022/2023?
Кога се очаква гимназиите да обявят критериите си за балообразуване и къде могат да бъдат видяни?
Явяването на НВО по чужд език с какво помага на детето ?

Благодаря предварително!
Биляна

# 453
  • София
Добреее, съвсем ми изсветляват нещата. Ако правилно съм разбрала   не избираш гимназия ,ако първите два предмета не те устройват. Останалото е тото и риск.
Добър ориентир за това какво предлага гимназията са учебните планове на сегашните 11-ти и 12-ти клас, които всяко училище би трябвало да е качило на сайта си. В тях можете да се ориентирате какво е предложило училището като профили на настоящите ученици. Твърде вероятно, макар и не съвсем сигурно, е същите предмети да продължат да се предлагат като профили и занапред. В големите гимназии, с по 6-7-8 паралелки е доста по-малко вероятно да не се сформира група за даден предмет.

Здравейте от поредните стресирани родители на седмокласничка Simple Smile
Много моля да ни помогнете кога се очаква да излязат справочниците за 2022/2023? - Дръжавният план-прием се утвърждава до 30 април. Едва след това могат да излязат някакви справочници.
Кога се очаква гимназиите да обявят критериите си за балообразуване и къде могат да бъдат видяни? - Виждат се в държавния план-прием.
Явяването на НВО по чужд език с какво помага на детето ? - С нищо.

Благодаря предварително!
Биляна

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 17:21 от sanaka

# 454
  • Mars Hotel
Не съм по темата, но идвам да се оплача - моята пише "есе" по физика на тема "Какъв би бил животът ни без електричество?" В продължение на половин час мрънка напоително за всичко - от това, че не знае как се пише есе и никой не им е обяснил, до това, че мисълта ѝ не се побира на един ред и трябва да пренася. Ама мрънка ви казвам... Почва да ми писва лекичко и започвам да надигам глас лека-полека. Постепенно нещата се извисочват до подвикване и от двете ни. В един помент тя ми изцепва: "Ох, добре, застреляй ме тогава" (казвала съм ви, че е рак - драмата е голяма!) и аз най-спокойно ѝ обяснявам как не искам да си правя живота по-труден, отколкото е. И в този момент малкото нагло същество си измърморва под носа: "Ми застреляй се ти тогава!"

След като се смях до задавяне 2 минути, онова ми се лепна да ме прегръща и извинява. Ще ходя да си сипя, не знам за вас.

# 455
  • Пловдив
Светлица, велико е! Напълно те разбирам за рака.
Санака, паралелката с испански е една. Така че няма как от другите паралелки да пожелаят испански. Аз точно в плановете на 11 и 12 клас гледам-избрали са биология и химия.
 А в Пловдив например езикова с първи руски няма. Съответно друга гимназия със засилено изучаване на руски е със същият проблем. От всичките 5-6 паралелки само една е с руски. Италиански само в езикова, друг шанс нямаш. Испански или езиковата, където са само 2 паралелки или споменатото от мен училище. Няма голям избор за съжаление. Все повече ми се затвърждава избора за НТГ.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 18:03 от renydent

# 456
С уточнението, че учениците в професионална паралелка могат да положат ДЗИ по чужд език само ако го заявят като допълнителен такъв върху материала от ООП. Учениците в профилирана паралелка - ако чуждият език е ПП могат да се явят на втори задължителен ДЗИ или на трети/четвърти по желание върху ПП. Ако не е ПП, само като трети/четвърти по желание върху ООП.

# 457
Уж съм чела и следила нещата, ама имам чувството, че си говорите на китайски.
БЕЛ е задължителна матура за всички, другата си я избираш от 4 профила. Два от тези профила са известни още в 7 клас, другите се изясняват - в 10 клас. Правиш, смяташ, гледаш, но в 10 клас винаги могат да те изненадат и твоето да го няма. Нали правилно съм схванала? Сигурните са БЕЛ и 2та профила, които си избрал в 7 клас.

# 458
Да, ако си в профилирана паралелка и ако говорим за задължителните ДЗИ.
Учениците в професионалните паралелки държат задължителен ДЗИ БЕЛ ООП и изпит за придобиване на професионална квалификация.

# 459
Бъркаш в торбата със змиите и се надяваш да уловиш смок. Обобщено аз това разбрах. Половината неща идват в крачка по-натам, шанс да се уцели, и шанс да не се определено нещо след 10 клас. А ако някой се преориентира в хода на гимназията, дупе да му е яко.

# 460
Светлица, аз бих дръпнала шалтера и бих запазила свещ за два часа 😁само,  че аз съм си малко крайна(гаден козирог)😂 Набора беше около 5 годишен когато ми заяви търпеливо и сериозно как щял да пуши като порасне. Веднага му намерих снимка със разложен бял дроб и също толкова търпеливо му обясних, че и неговия ще стане така. Разплака се и каза, че очите му се били счупили от гледката, но помни до ден днешен и е категоричен,  че цигара няма да запали. 🤭😂

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 19:44 от tatatuni

# 461
  • Пловдив
Благодаря, Дидева!
ra2 ,тази вариация със смока не я знаех, в нашия край торбата е пълна с друго.
Просто трябва малко повече далновидност и въпреки ,че ще предвидиш 1000 неща ,ще се случи 1001-вото ,което не си предвидил. Нямаше го това тото при каката. Карантината добре ми се отрази-направих проучване на четири училища. Изясних си картинката.

# 462
Разгледах сега нашето СУ. Имат паралелка мат+физика. 11 и 12 клас имат 3 и 4 профил АЕ и ИТ. 12 клас държиш матура по БЕЛ и АЕ като профил. Отделно ще си имаш хорариум по Физика, което за една инженерна специалност някъде навън би трябвало да е ок. Ще взема да си го оставя тук, хем ще му е по-лесно, хем по-предвидимо, хем почти сигурно ще завърши с пълно 6 (ако не го удари някакъв силен пубертет). Няма да научи нещо кой знае какво сигурно, но после ще му е лесно за кандидатстване навън. Е, сигурно ще му е трудно там, като не е научил нищо тук, но то не може цял живот да ти е лесно, нали?
Голямо мислене ще падне. Отделно, че ако го пратя някъде ще е свързано с преместване на поне 1 брой родител поне първоначално. Пфу. Да сме живи и здрави, пък каквото, такова.

# 463
Pipilota, тези размисли и страсти ме глождеха преди две години с големия. С тази разлика, че ако той беше заминал другаде, щеше да замине сам, без родител. В крайна сметка последното решение беше негово и той избра да си остане тук. Имаше бал, който не му беше достатъчен единствено за СМГ и НЕГ. Във всяко друго училище в страната можеше да влезе. Общо взето сякаш съм доволна от решението му. Пандемията вече беше започнала. Какво щеше да получи дотук повече? Една почти пълна година онлайн. Голяма работа, че си приет в училище Х като си кибичиш вкъщи пред компютъра. От друга страна, щеше да ми липсва много, ако беше заминал. Да, трови ми нервите често, но ми е по-добре, когато е около мен и под контрол, особено в тази непредсказуема тийн възраст.
И понеже държа близка връзка с родителите на наборите му от отчетната тема, съм на мнение, че е много на късмет това нещо с училището и преподавателите в него.

# 464
  • София
А според мен на училищата трябва да им се разреши да си правят изпити. Така с лесни НВО е абсолютна лотария.

Общи условия

Активация на акаунт