Израелския сериал Фауда Fauda

• 44 648
  • 853
  •   1
Отговори
# 840
Останала съм с впечатление от други израелски продукции, че има съдебна процедура за събарянето.

# 841
Башар наистина преживя много, така е, първо предателството на Дорон, после смъртта на братовчед му и последвалото преследване от собствените му хора, смъртта на баща му. И просто накрая се срина, не беше достатъчно силен и устойчив психически, средата му го завлече и той си стана завършен джихадист. Не един фактор предизвика падението му. Жал да ти стане за пропиления потенциал на един млад човек. И Дорон го преживяваше после. Затова с триста зора дойде на сватбата на Нурит и Саги.
Точно защото не е черно и бяло, едновременно те е яд на героите и и им съчувстваш. Обаче, когато прекрачат границата и преминат към убийства и терор, съчувствието ми понамалява. Тероризмът си е тероризъм. И нека не забравяме всички онези хора, които успяват да се измъкнат от средата си. Значи невинаги средата е предпоставка. Но, зависи си много и от човека. Понякога не можеш да спасиш някого, който няма желание да бъде спасен и избира по-лесния, но пагубен път. Излизането от зоната на комфорт не е за всеки.

# 842
  • София
И аз смятам, че Дорон е най-заблудения образ в тоя сериал. В повечето време ме дразни, взима много необмислени решения, не слуша заповеди, прекалено емоционален е и излзага себе си и другите на опасност. Предполагам, че в такива екипи/ отдели хората не могат да си позволяват такова поведение. Иначе, последните 2 сезона на мен ми бяха доста тегави, основно защото имаше намесени много невинни хора, чиито животи се объркаха - Башар, Яра, Мая. Спомням си, че всеки път когато даваха майката на Мая и Омар, ми се насълзяваха очите - колкото и измислена да е историята, все си мисля, че най-вероятно има такива съдби в тази част на света.

# 843
Всъщност, може би Дорон просто е удобен, затова все не го изритват, въпреки простотиите му. Той нали сам каза, че Габи го изпраща от удобния си офис да стреля и убива. Може би Дорон им върши работа все пак и дори да изглежда нереално, началството си затварят очите пред изцепките му. Шин Бет, имам предвид.
Дано пети сезон вече да е по-голям като мащаби, не обичайното преследване на един злодей на сезон. Загатна се нещо, и с тунелите в трети сезон, и намека на Пантерата в първи, за голям удар, който да примами израелците да атакуват и после светът да се обърне срещу тях, което и стана в действителност. Нещо като Ред алерт, но повече серии и повече действие.
Попаднах на един ютубър, грък, той споделя в едно свое видео как бил анти израелски настроен преди и как постепенно преминал на страната на Израел. Та, той бил гледал Фауда и спомена точно за Абу Махер, сцената, в която заведе сина си в Хайфа и бяха в кафенето на открито, за това, че израелците искат да живея и няма да се махнат. Как с лидер като Абу Махер, би имало някакъв шанс за мир. Абу Осама след него не беше май много склонен на компромиси.

# 844
Какво значи все пак, Дорон им върши най-много работа. Те искат и да бъде робот без емоции, няма как да стане.

# 845
Е,нали не беше само черно и бяло. Габи намекна в тяхното спречкване, че все пак някак трябва да се разграничава работата от личния живот и че Дорон е проблемен и не е зле и той да се опита да поддържа някакъв баланс. Последното му сбиване определено не говореше в негова полза. Все идва момент, когато човек трябва да се изправи пред проблемите си и да ги реши или тушира донякъде. Защото животът продължава, Авихай е мъртъв, но Саги и Нурит се ожениха. Или може би заради Дорон да не го бяха направили, че не е в настроение? Колкото и да го въртим и сучим, неизбежно се стига да извода, че Дорон има проблеми със самоконтрола. От сбиване до сбиване. Ако отказва да се вгледа в себе си, другите ли непременно са виновни?

# 846
Кой ги спира да се женят, Дорон не е длъжен да ходи на сватбата. Като цяло Дорон винаги е поемал по-голямата част от негативите, защото удобно беше пращан под прикритие, свързваше се с тези хора и после екипа даваше заповед Габи или Ели, но за тях е лесно , защото нямат емоционална връзка с тях.
И тъй като съм до 3ти сезон ще дам пример, той се свърза със семейството на Башар, яде на масата им, те го чувстваха като семейство, прикритието му беше успешно, но както сме виждали и в други сериали, примерно Spy , този живот няма как да не ти се отрази и щом мисията приключи ти да изпразниш главата и сърцето си, ти се сливаш с образа и се губиш.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:58 от Tanya Valcheva

# 847
Ами, в работа като тяхната, няма много опции. Или намираш начини да се разтоварваш от стреса, или напускаш. Кой точно се предполага да помогне на Дорон, с чепатия му проклет характер, да го измъкне от дупката? И не става дума къде е длъжен да ходи. Но като се изолира, и като опитват не знам колко пъти да се свържат с него, а той не отговаря, само това остава, да му се молят, с бъклица и дрян, ела бе, Дороне, ама ела бе, молим ти се...И Дорон, не , не ща, и те пак, е недей така бе, Дороне, айде, ела...
Може би Габи затова толкова му кипва на моменти от Дорон, загрижен е за него, но му идва в повече. Сякаш има още едно дете, за което да отговаря и все да се занимава с глупостите му, да го измъква и покрива. Преди и Морено май се занимаваше с това, и след смъртта му, може би всичко се е стоварило на Габи. Представям си, хипотетично ако Морено е написал завещание, и в него пише, А на Габи оставям Дорон. LaughingLaughingLaughingLaughing

# 848
Извинявам се за офтопика, но къде гледате Red Alert?

# 849
Забравих името на сайта, проверете в темата за израелските филми и сериали, там дадоха линк.
Оф, както и да е с Дорон, и без това не ми пука много за него като герой. Щеше да ми е много интересно да покажат повече за семейната динамика на Габи, защото както разпитва задържаните, неволно се чудиш вкъщи дали също не е някой цербер. Не че избухва де, но и предвид факта, че са в Израел, останах с впечатление, че децата се отглеждат малко строго. Видяхме само едно от децата на Габи, Итамар, но вече голям.
Надявам се, ако са уморили още герои след края на четвърти сезон, пети да не се получи празен и скучен. Трейлърите показват само Дорон, Стив и Ели.

# 850
# 851
Е,добре, ще чакаме.

# 852
Не си спомням от колко време не съм влизала в този подфорум и сега съм много приятно изненадана!
Не съм разбрала, че са започнали снимките на 5ти сезон (по онова време всичко беше на пауза) и сега разбирам, че даже е приключил!Четох доста назад.Радвам се, че посред тежката война има и фауда бебета! Heart Сърдита съм, че Идан Амеди не участва, заради турне по време на снимките.Искаше ми се да беше отложил турнето!Все пак най-важное, че оцеля Hands Pray и вече е добре.
Браво на Израел!Браво на сценаристите, браво на актьорите и всички участници в събитията и сериала! Heart
Чакаме.

# 853
  • Пловдив

Общи условия

Активация на акаунт