Израелския сериал Фауда Fauda

• 44 652
  • 853
  •   1
Отговори
# 825
Чудесно, че пети сезон е в процес на снимане, но това мъгляво, някъде през 2026-та...
Намерих снимка на Хишам от младежките му години. Blue Heart От фейсбука му е, аз още отдавна оттам си изтеглих негови снимки и периодично го проверявам за нещо ново. Хишам определено има доста богат социален живот, покрай театър, където работи. И ето едно интервю с него, вече го гледам не знам колко пъти.

Когато родителите на Хишам разбрали, че иска да става актьор, казали, аууу,Харам.SatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfied С несъществуващите си познания по арабски разбрах криво ляво, че говорят за Фауда, разбира се, и за Абу Ахмад. Но това аууу Харам много ми е забавно.
Гледах интервю с Ели, много е сладък. Тежък живот, милият, остава без майка рано, баща му го праща в интернат…И той като млад е много сладък.
Ох, ще му изпапам нослето

Любимата ми сцена с Ели ще остане, когато побучи паническа атака на мисията в Газа в трети сезон, когато гонеха Башар и баща му.
Мина доста време, но още има неща, които ме интересуват във Фауда. Например, онзи Али Карми, когото гепиха още в първата сцена изобщо от сериала, от джамията. Как точно Пантерата разбра, че той е информатор, този момент не ми е ясен. А Али Карми като се видяха с Пантерата, когато умря, започна да се жалва и вайка, и сега се чудя, дали не е било постановка? Да се изкара възможно най-окаян, за да събуди съжаление у Абу Ахмад и притъпи подозренията му. Но някак Пантерата вече беше наясно. Но нали, когато самият Уалид започна да го подозира, Пантерата му разказа как Али Карми го е укрил някога от евреите и заради него са го пребили. Как изведнъж го разкриха?
Кой ли ще умре в пети сезон? В трейлъра се мяркат само Дорон, Стив и Ели.

# 826
Още в първата серия Аюб му предложи да излекуват дъщеря му(да и присадят бъбрек) в израелска болница и тогава той издаде Пантерата.
После когато се върна в автономията с излекувана дъщеря, а и самият той здрав и невредим,на палестинците им стана ясно,че той е пропял.

# 827
ПОвтарят  1 сезон по  БТВ екшън от 16 часа

# 828
  • sofia
ПОвтарят  1 сезон по  БТВ екшън от 16 часа

Дааа, аз с удоволствие си го припомням и гледам!

# 829
  • при него
Само да кажа, че мисля, че Пантерата ще играе в Red Alert. Нямах сили да гледам внимателно дори трйлъра. Не знам филма как ще го гледам.

# 830
Действително той играе там, видях някои клипове вече в ютуб.
Скрит текст:
Много е вероятно да умира. Той там пак е израелски арабин и едва ли му се радват терористите. По принцип, доколкото разбрах,в исляма и корана, по-мразени от неверниците са нарочените за предатели мюсюлмани, изменили на религията. Имат три дни да се покаят, иначе, сещате се. Жалко, че не е лесно и за палестинците, които искат да живеят нормален живот.
Аз прехвърлям в момента пак четвърти сезон на Фауда и бога ми, осъзнах, че всъщност наистина не понасям Дорон.
Скрит текст:
Пак гледах кавгата им с Габи в посолството в Белгия, когато Дорон обвини Габи, че ги използвах само, да вършат вместо него мръсната работа. Много грозно и гадно, и някак Габи е оправдан, че му се сопна на свой ред, че е незряло хлапе. И после, Дорон се осъзна и почна, да намерим Габи, да намерим Габи. След дъжд качулка. Разбираемо е държанието му и на него донякъде, след трагедията с Башар и Яра, но Дорон като цяло си е рисков, опасен и непредсказуем. Май нищо чудно, че все е на нож с някого.
И макар, че мина немалко време, продължавам да си мисля за някои теми, мотиви и герои от сериала. Например, как навярно най-трагичните персонажи във Фауда са Абу Махер и Ширин.
Скрит текст:
Абу Махер, който даде живота си, за да се бори с тероризма като шеф на Палестинската превантивна служба, само за да изпита най-голямото огорчение за един баща в края на живота си, собственият му син да върви натам, откъдето той се е върнал вече. И Махер, въображението ми доразказа реакцията му от смъртта на баща му, Габи му се обажда, и после погребението на Абу Махер, всичките сълзи и съжаления, но твърде късно...
Отделно, актьорът, който го играеше, си е точно египетски тип арабин, цветът на кожата, чертите, да не прозвучи расистко, просто отбелязвам. Намерих някъде снимки, където вече е с доста прошарени брада и коса, ами, хубав е. Някой знае ли дали е играл в други филми и сериали?
А Омар Талалбе, той може би е от най-гнусните за мен герои от злодеите изобщо. Подло, коварно същество, направо тръпки да те побият,
Скрит текст:
как заблуди Аюб, че работи за евреите. Точно това, което самите терористи в сериала приписаха на евреите, че били подли змии и не знам какво си. Дори Абел, който също си беше отблъскващ отвсякъде, прояви като че ли повече съвест и човещина в някои моменти, например, уби онзи в килията, но по изражението му и докато чакаше отвън, докато Абу Омар разпитваше затворника, и като му преряза гърлото, имаше някаква жал в погледа му. И Габи, като уби Омар, явно наистина измяната му го разби до такава степен, че просто го гръмна.
Неприятно впечатление ми прави Итамар, синът на Габи. [/spoiler]Собственият му син настояваше да спрат да го търсят, абе, слаб образ, неубедителен е тоя Итамар. Малко да го бяха развили, освен баналният факт, че служи в армията. Така, както играеше, отношенията му с Габи ми се сториха повърхностни и някак формални.
Скрит текст:
За Уалид, интересно как си беше просто хлапе в първи сезон, силно лоялен на Пантерата,
Скрит текст:
а във втори колко неприятен стана, че и противен, физически и като държание, че и некъпан ходеше и мислеше само как да опъне Ширин. Мисля, че от момента натам, когато Пантерата беше готов да жертва дъщеря си, и след онази сцена, в която той му завря в лицето телефона с онази снимка и доста агресивно го сграбчи, Уалид постепенно започна да охладнява към него. А след като разбра за плановете за атаката със Зарин, това явно преля чашата и въпреки неохотата си, гръмна Пантерата.
Дали Абу Самара имаше дъщеря на име Самара, или пък син? Май невинаги Абу нещо си означава, че си нечий баща. Между другото, Самара е онзи град от историята ни, който подаряваше на нашите опълченци някакво знаме, а? И така се казваше май и страшното момиченце, което излизаше от кладенеца в Пръстенът.Grin
Пак, благодарение на Фауда, получих вдъхновение за далеч повече драматични истории от региона, както споделих преди време. Преоткрих предишни арабски и ориенталски песни, намерих нови любими. Чудесно е, когато едно нещо ти отвори сетивата за много други неща.
Кадер Харини, Абу Махер по потник Laughing

# 831
Ние правим маратон и сме до 3 сезон сега. И честно казано аз все повече съчувствам на Дорон. Примерно за Башар и семейството му, на другите в отдела им беше лесно да издадат някаква заповед отстрани; отдалеч, но освен че Дорон трябваше да свърши практическата работа, трябваше да го направи след като емоционално се е свързал с тези хора, бил е част от семейството, и за него е изключително трудно.
За мен Башар е един от най-трагичните образи. Но примерно мъжа ми не гледа толкова емоционално и казва, че палестинците във филма (той не се интересува от политика), та казва че според него те правят грешка след грешка, вземат абсурдни решения, за него Башар си е изцяло виновен за решенията, не някой друг и че в живота винаги има обстоятелства, но пак ти си отговорен за действията си и не можеш да се отдаваш на отмъщение. За Ширин обвиняваше Дорон, защото той я обвини и й отне надеждата. Невероятен сериал.

# 832
  • при него
За който мисли да гледа Red Alert, да не чете спойлера
Yurika,
Скрит текст:
Пантерата играе човек, който е роден в Газа, но живее в Израел, арабин с 9 деца. Историята му е истинска и много драматична, за мен ключова и показва, какво всъщност мислят нормалните жители на Газа. Не, не умира.
Във филма няма тежко-кървави сцени, не са показани директно най-отвратителните ужасии от 07 октмоври (обезглавяване на бебета, изнасилвания...) . Аз от това се опасявах. Гледах го. Емоционално много силен филм е.
Чакам с нетърпение новия сезон на Фауда, дано го пуснат скоро.

# 833
Актьорът, който играе Абу Махер се появява, но буквално за минута в ето този филм, гледала съм го по HBO но отдавна.

Струва ми се, че и някъде другаде го гледах скоро, но не се сещам.

# 834
Ние правим маратон и сме до 3 сезон сега. И честно казано аз все повече съчувствам на Дорон. Примерно за Башар и семейството му, на другите в отдела им беше лесно да издадат някаква заповед отстрани; отдалеч, но освен че Дорон трябваше да свърши практическата работа, трябваше да го направи след като емоционално се е свързал с тези хора, бил е част от семейството, и за него е изключително трудно.
За мен Башар е един от най-трагичните образи. Но примерно мъжа ми не гледа толкова емоционално и казва, че палестинците във филма (той не се интересува от политика), та казва че според него те правят грешка след грешка, вземат абсурдни решения, за него Башар си е изцяло виновен за решенията, не някой друг и че в живота винаги има обстоятелства, но пак ти си отговорен за действията си и не можеш да се отдаваш на отмъщение. За Ширин обвиняваше Дорон, защото той я обвини и й отне надеждата. Невероятен сериал.
Габи го предупреди да не се привързва към Башар и семейството му, точно заради станалото с Ширин предния сезон. Предупреди ли го?Предупреди го, и Дорон също знаеше, че нищо добро не излиза от подобни връзки. Башар поне имаше оправданието, че е още млад и без много житейски опит, но Дорон знаеше. Разбира се, чисто човешки, може би беше невъзможно да не му пука изобщо, но човек трябва да е наясно със слабостите си. А Башар беше слаб и затова избра тероризма, защото и израстна в отровната култура на смъртта, и в крайна сметка тя победи.
Помня още първите сцени, първи сезон, когато Уалид грабна Башир и го завлече на онова място да се види тайно с Пантерата. Башир повтаря два пъти, ако паметта не ме лъже, нищо не съм направил, и действително, единственото, за което е виновен, е че е брат на терорист и го подкрепя. Същото и с Башар, той не е виновен за нищо, когато за пръв път се появява в сюжета, докато не избира да се присъедини към бригадите на мъчениците и да убива евреи. Повтори примера на баща си накрая. Трагична предопределеност може би.

# 835
Башар се беше доверил на треньора си по бокс - Дорон под прикритие - после видя как Дорон застрелва хладнокръвно лежашия на улицата братовчед на Башар. Даже Дорон се извърна и погледна с мрачен поглед Башар.

Силна сцена, реалистична, в която се вижда, как се унищожава едно доверие, свързано с мечти и надежди. Това е травма, която би се отразила на почти вски човек, а какво да говорим за млад палестинец с такова семейство, такъв баща.

Башар попадна в една бездна - нарочен от своите за предател, а и търсен от евреите уж за спасение, но всъщност за още повече сътрудничество и изоставяне на семейството си. Това е огромен натиск. Той просто се залепи за баща си и баща му искаше да го спаси максимално.

Няма оправдания за убийствата по принцип, но това е тежка драма, преминаваща в трагедия. И звучи много автентично, затова и сериалът е много интересен.

# 836
Напълно съгласна с последното мнение плюс накрая, че убива баща му. Макар да беше или той, или Дорон в случая.

# 837
Да, Дорон уби баща му, а и взривиха къщата, където беше майка му и сестра му.

# 838
Да, Дорон уби баща му, а и взривиха къщата, където беше майка му и сестра му.
Да, и все пак Яра беше по невинни от майка му и сестра му. Мм смята, че когато някой е престъпник другите от семейството трябва да се отдръпнат от него, защото иначе той ги завлича. Но знаем, че техните семейни връзки са много силни, имам предвид и разширението семейство.
Брутален сериал, дано има още сезони.

# 839
Да, сериалът е изключително добър, защото представя различни гледни точки, не е е "черно-бял".

Да се събори къща на семейство на престъпници/ терористи, без влязла в сила съдебна присъда и докато престъпниците са на свобода... си е нещо доста сериозно и напълно неприемливо от гледна точка на европейското право. Това е посягане на частна собственост на база подозрения в престъпление. Намеква се за завоевателната политика на едната страна. Да, остър конфликт, датиращ от много време. Много добре илюстриран в сериала.

Общи условия

Активация на акаунт