Израелския сериал Фауда Fauda

• 44 731
  • 853
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Ее, как бе и тя много ми хареса.
Мацката я знам още от Бягство от затвора и особено от Луцифер. Simple Smile

Ами да, Дорон (спокс пак си ми е любимец) носи вина за действията на Башар и Мая, защото ги лъжеше и използваше за своиет си страни.
Истината има две страни на медала. Дори и мисиите да са били важни и правилни за това в което вярва и защитава Дорон, от другата страна нещата са много по различни. Постави се на тяхно място...

Според теб има ли някой умрял от екипа?
Не вярвам всички да се окажат само ранени, не е в стила на този жесток сериал.

# 676
Много се надявам никой да не е умрял от екипа наистина, особено от момчетата... аз подозирам, че Саги може да е - защото ще е драматично Нурит да се окаже бременна и сама, и защото актьорът участва активно на мисии в Газа и е възможно да не успее да се присъедини, (пак зависи кога биха започнали снимки).
Към Ели имам особен афинитет, защото актьорът ме последва в инстаграм, и не искам да бъде убит. Но всички знаем какво става в този сериал, когато някой каже, че се прибира у дома. Cry
Подозирам някаква ужасяваща съдба на Дорон накрая.. но няма да бъде убит сега, ако изобщо е убит накрая. Но дори с този отворен финал е добре, защото всеки може да приеме както реши кой е умрял, или всички или пък никой. Аз лично предпочитам да си остане с този финал, отколкото да избият половината екип.
На мен ми липсваше предишния Габи и най-вече хумора му, беше ми любим герой, не знам как ще се оправят с това.

Няма какво да се поставям на мястото на Башар, още по-малко на Мая, и със сигурност, ако си под прикритие не трябва да мислиш за това, защото ще те спре да изпълниш мисията, когато цяла една държава зависи от теб и решенията ти. Това не може да служи за оправдание на дивотиите, които извърши особено Башар. А Мая пък... като се развика накрая и предизвика хаос и престрелка, на която можеха да загинат майка й и брат й, за какво й е виновен Дорон, че сглупи да я предупреди..  той с нищо не я е предавал. За Башар вече писах, че ми беше мъчно, но и той имаше избор накрая.
Има много отдели за шпионаж в различни държави, не са само момчетата и Дорон, и съм сигурна, че има още по-брутални, където, ако се наложи и лично ще ги ликвидират, дори преди това да са изживели нещо. Щом Дорон и мен ме ядоса тук.... защото не можеш да поставиш братята си в такава ситуация заради някаква Мая, която му е абсолютно никаква, само защото погребва брат си..  ама извинявай, а другите хора, които са ти братя и приятели от години тях ли да погребеш.. наистина е прекалено. И как се развика тази, а преди това отиде спокойно да си говори с въоръжени мислейки ги за Хамас! Страхотно спокойствие и после евреи евреи ...

Да и аз инбар съм я гледала и в imposters и се учудих на ролята, която й дадоха. И аз много харесвам арабките и ги смятам за чувствени жени, но ми е вече тенденциозно.... поредната красива арабка, а еврейката пак загрозена. Но Мая за разлика от Ширин никаква невинна душа не ми е, Ширин беше сама и уязвима, Мая имаше съпруг и кариера в полицията в Израел... предаде всичко това заради брат, който е в Хизбула и тръгна сама в Ливан и Сирия. И жена му с кокошките излезе по досетлива от нея.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 19:59 от Tanya Valcheva

# 677

Вчера бях в синагогата, ако някой е бил също сме се видели 😊.

# 678
# 679
Сагата ми, вдъхновена от Фауда, вече се разви много, и за вдъхновение гледам клипове от сериала в ютуб. Интересното е, че някои актьори, играещи злодеи, ме вдъхновиха за позитивни образи. Например, тези двамата, Хишам Сулиман, и другият, не го знам кой е.

Типажът, вдъхновен от Хишам Сюлиман, особено ми стана вече от най- любимите. Ще издам малко, той е палестинец, работи за МОСАД, всеотдаен, грижовен тип, определя се като мюсюлманин, но се моли само сутрин и вечер, има братя и сестри, поради което и грижовния му характер. Героите от основната история, например, да кажем, че са на възрастта на братята и сестрите му, и той включително се отнася и към тях като голям брат. Ролята му, заедно с още няколко агента, е да подготви новите попълнения в борбата на Израел срещу тероризма, това е концепцията, че Израел инициира създаването на международни антитерористични отряди и заради това от различни държави пращат най-добрите и доказали се войници в Израел, за да се борят срещу тероризма в този регион. Герои от оригиналната ми сага стават част от главния антитерористичен отряд, но не просто тренират всички заедно и се бият, а и се опознават в културно отношение, мда, някои и в интимно. Представете си история с много майтапи, песни, танци, драми. Отначало всички са резервирани, но с времето се разчупват от личните си преживени трагедии, които са ги накарали да се затворят за света. Появяват се и някои научнофантастични елементи, опасни технологии, биологични оръжия, които терористите използват. Не знам как ще успея да го напиша всичко, което съм замислила, но определено се забавлявам много.
Отново за героят, вдъхновен от Хишам Сюлиман, той говори и като злодея от Фауда, един спокоен, нежен глас, особено когато общува с младите герои. Той самият е между 35-40, както споменах, е от семейство с много деца, 5-6, и се е налагало в миналото да се грижи за по-малките, поради което у него се развива това грижовно чувство към по-младите. Всеотдаен, жертвоготовен тип. Кажете ми, как ви се струва образът му, нереалистично ли е палестинец да е агент на МОСАД? Той е препоръчан на началството от своя ментор израелец и когато започва арката, вече е доказал се, незаменим кадър. Владее доста езици и заради това, че е арабин и мюсюлманин, който има подход към хората, често е пращан, когато израелците си имат вземане даване с мюсюлмани. Но в един момент това, че е умерен мюсюлманин, светски човек, и особено, че работи за израелците, става причина за едни от най-бруталните сцени в сагата. Мисля усилено и какво име да дам на всичко това. Ще ми се да е също нещо просто и кратко като Фауда. Много вероятно да е нещо от древноизраелските, шумерските и другите вярвания от древна Месопотамия. Героите включително ще обсъждат и тези неща. Един от израелците е доста запален по историята и митологията и е инициаторът на тези разговори.
Ох, извинявайте за фермана, но просто трябваше да споделя. И за да не е прекалено оф топик, със сигурност ще има ли пети сезон на Фауда?

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 02:10 от Solstice

# 680
  • София
Много ми се иска да има наистина 5-ти сезон, защото този край никак не ми харесва. Твърде отворен. Може всики да са умрели или живи. А няма нужда. Simple Smile

п.п. Поръчан е. Трябва да има.

# 681
Повтарям си предишна прогноза. Не повече от един. Иначе става друг филм. То какво ще остане от екипа. А Дорон ще запази ли разсъдъка си, като на неговата съвест ще е и тази жертва?Склонна съм да мисля, че може той да е жертвата, но пък пак няма да е съвсем нашия сериал без него.

# 682
Всъщност, прави сте, като пак прехвърлих първи сезон тези дни, и някои клипчета, осъзнах, че Дорон ми е наистина антипатичен. След смъртта на баща си, самоубийството на Ширин, арката с Башар, Мая и Яра, той просто се сдуха тотално. Краят на четвърти сезон го показа ясно. Но според мен Габи се сдуха дори повече от него.
Всъщност, кого точно издаде Аюб, когато беше в плен, негови хора израелци от службите ли? Сриването му беше драматично, защото бяхме свикнали досега да го гледаме строг, суров, непоклатим, безкомпромисен, но и някак беше добре, за да се прокара посланието, че никой не е неуязвим. Дори капитан "Лошо ти се пише, хабиби" Simple Smile
И малко комично ми стана, когато отиде при майката и съпругата на Абу Ахмад, да ги разпитва, и им вика, че сънувал, че той дошъл да се предаде в дома му. И така между другото, проведе разговор със сина си.
Цялата тематика, Израел и Палестина, регионът, е много интересна и необятна. Надявам се да излизат още и още сериали оттам. Според вас, дали ставащото в момента в Газа е забавило филмовата индустрия на Израел?Животът отново им предложи много материал за вдъхновение.

# 683
“Ставащото в Газа”  е война, която израелците  водят на чужда територия. На каквато между впрочем и живеят. Нищо не им е забавило, освен паметта. Забравиха какво беше геноцидът срещу тях, та сега спокойно си разиграват коня - по света, и у дома (като второто е оксиморон).

# 684
Doro, как предлагаш да се реши въпроса с натрапниците израелци, та да се кротне онази част на света?

Постът ти звучи като извадка от изявление за поемане на отговорност за зверство от Хамас, Хизбула или подобна организация.

# 685
Да не ме рикрутваш с този комплимент???

# 686
Изведнъж ми хрумна, ако хипотетично Хисбула и Хамас бъдат накарани да се бият един с друг, дали така ще им се отвлече вниманието от Израел и ще настъпи примирие?Просто мисъл.
И друга сцена от Фауда, смисълът на която ми убягва, моля някой, който разбира повече, да обясни. Халид отиде при Абу Махер и го попита за Амир Махаджне, името, с което Дорон се представи като кандидат камикадзе. Абу Махер реагира насмешливо точно защото знаеше, че това е израелски агент ли и Уалид беше в неведение?
Осъзнах и че някак харесвам Ели повече без брада, личи му колко е убав, без да се бъзикам. Усмихва се готино.
Дали да не се направи една обща тема за израелски и всякакви сериали и филми от Близкия изток, където да обсъждаме всичко, защото темата за Фауда се изчерпва, според мен,дори ако има пети сезон. Нека има място, където да изтърсваме каквото ни хрумва. Като моите оф топик съобщения, че пиша нещо, вдъхновено от Фауда. Не казвам да се закрие тази тема, но ограничава за какво да се пише. Нали има и тема само за книги за арабския и ислямския свят. Обща за телевизия и кино е крайно време да има, по моето скромно мнение.

# 687
Има тема за израелски филми и сериали, както и за арабски филми и книги.

Да, Абу Махер чу Габи и Дорон да говорят на иврит и разбра, че се познават, защото имаше камера в помещението. Причината да не сте го разбрали е заради дублажа...
Тази тема е супер страхотна, само съжалявам, че не е по-активна и не се пише постоянно в нея.

Има тема и за войната между Израел и Хамас. Не че ми пречат хората да пишат, за което искат, само е гадно някой да се чувства обиден или нападнат тук заради войната на други, и това че сме на коренно различни мнения. Мен лично не ми пречи, но вече изгубих няколко онлайн приятели в инстаграм заради това.. 😅 не ми се иска и тук.

# 688
Загубила си онлайн приятели Joy Аз съм се изпокарала вкъщи с всички по повод войната в Газа и тая тема не се обсъжда вече. По-точно аз си мълча или сменям темата.

# 689
Загубила си онлайн приятели Joy Аз съм се изпокарала вкъщи с всички по повод войната в Газа и тая тема не се обсъжда вече. По-точно аз си мълча или сменям темата.
Хахаа значи твоите близки са добре запознати все пак с фактите. На мен баба ми звънна на 8/10 да ме пита какво е това Газа, държава ли е! 😂 Аз й обясних, но така или иначе тя е омъжена за грък и те имат добри отношения с Израел, така че по принцип си беше на правилната страна.

Общи условия

Активация на акаунт