Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 867
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте мами/дами Simple Smile очевидно съм от новите, при това от тотално неориентираните все още из дебрите на образователните неволи на бъдещите ученици.
Все пак, конкретно- детето ми е малко, на 3 и половина, но предвид уседналостта за държавните започнах да се замислям по-сериозно по темата. Както всяко нещо в наше време, достигането до информиран избор ще се окаже цяла наука. И май тръгвам отзад  напред Simple Smile
Единственото, което знам със сигурност, е, че не искам детето ми да учи в прилежащото квартално в Люлин. Така остават два варианта- да се борим за по-сносно държавно с мним адрес или частно. Разбира се, ако не сменим квартала.  Като човек, който дори и краставици на пазара избира адски трудно  подозирам , че нямате идея какво би ми коствало да проучвам всяко училище поотделно тепърва Simple Smile не че съм първата де.
Затова, първият и най-лесен вариант ми се стори най-близкото до нас ЧУ-Ерих Кестнер. Нямам обаче  никаква идея какво се случва там освен от сайта им и резултатите на НВО. А те са учудващо добри предвид факта,  че училището не е от най-желаните и модерни последните години. Или поне с такова впечатление останах от темата.
Не знам дали бързам прекалено, но ми се ще да имам спокойствието, че ако не успеем да сменим квартала, ще имаме поне някакъв добър вариант за частно:)
В тази връзка- някой има ли конкретно впечатления от ЕК последните години? Как стои въпросът с приема- има ли изпит за първи клас/ ПУК? Кой му е основния минус- че е немско ли? Изучава ли се засилено и математика ?
Дано не съм досадна, но наистина не намерих такава информация по темите до момента.

# 151
Здравейте мами/дами Simple Smile очевидно съм от новите, при това от тотално неориентираните все още из дебрите на образователните неволи на бъдещите ученици.
Все пак, конкретно- детето ми е малко, на 3 и половина, но предвид уседналостта за държавните започнах да се замислям по-сериозно по темата. Както всяко нещо в наше време, достигането до информиран избор ще се окаже цяла наука. И май тръгвам отзад  напред Simple Smile
Единственото, което знам със сигурност, е, че не искам детето ми да учи в прилежащото квартално в Люлин. Така остават два варианта- да се борим за по-сносно държавно с мним адрес или частно. Разбира се, ако не сменим квартала.  Като човек, който дори и краставици на пазара избира адски трудно  подозирам , че нямате идея какво би ми коствало да проучвам всяко училище поотделно тепърва Simple Smile не че съм първата де.
Затова, първият и най-лесен вариант ми се стори най-близкото до нас ЧУ-Ерих Кестнер. Нямам обаче  никаква идея какво се случва там освен от сайта им и резултатите на НВО. А те са учудващо добри предвид факта,  че училището не е от най-желаните и модерни последните години. Или поне с такова впечатление останах от темата............

Имам позната с детенце, което ходеше там 1-7 клас. Не спира да го хвали и сега. Много е доволна. Много. Ако не беше чак в Люлин щях да запиша там моето дете. Дъщеря й е много възпитана, умна и талантлива - с много развити таланти. Приеха я в АК, преди май вече - 2 години.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 06:12 от mimikona

# 152
  • София
Елфичка, свободната игра си е свободна игра. Свободна игра означава да оставиш детето на спокойствие да играе с каквото, както и когато поиска. Не го обучаваш, не му се месиш, не играеш с него. Просто го оставяш да играе самичко или с другите деца. Т.нар. дидактични игри и това, което ти организираш, за мен не са игри, а са обучение, защото са намеса в желанията на детето. Все едно аз да дойда в твоето сбободно време, да те видя, че правиш нещо или не правиш нищо и да започна да ти давам наклон на мислите и действията, да се опитвам да ти показвам някакви неща. А ако е игра за двама - просто играем карти и който бие, а не да се опитвам да те научавам на нещо или ти мен. Свободната игра е свободна само между равни, трудно е възрастен и дете свободно да играят, особено ако организаторът е възрастният.

# 153
Не знам кой писа, че от училище ги карат да имат структурирани игри дори в свободното време, но намирам това за ужасно.
Естествено навремето и аз съм го пробвала с образователна цел. Детето поддаваше наистина за около 5-15 мин. След това му ставаше безинтересно и искаше  да направлява играта накъдето то реши с въображението си. Такива игри са хубави в час за разнообразяване към края или отмора между две дейности.

# 154
СС са обявили свободните места за 2-7 клас в сайта си за следващата учебна година, ако някой проявява интерес.

# 155
СС са обявили свободните места за 2-7 клас в сайта си за следващата учебна година, ако някой проявява интерес.
Изненадващо голям процент свободни места.
Увеличават ли бройката деца след 4 клас?

# 156
  • в страната на чудесата
Колко голям брой?
Ще сложиш ли линк?

# 157
Ако общо от 2 до 7 клас включително са по-малко от 50 свободни места, не е голям брой.

# 158
  • София
По 6 деца в 5 и 6 клас - това означава дете и половина на всеки клас. Не е нищо, но не е чак голям процент. Leika, копирам:
Скрит текст:
Свободни места:
За 2-ри клас: 0
За 3-ти клас: 4
За 4-ти клас: 3
За 5-ти клас: 6
За 6-ти клас: 6
За 7-ми клас: 2
Дата на изпит 3-4 клас: 19.03.2022 г.
Дата на изпит 5-7 клас: 21.05.2022 г

# 159
  • в страната на чудесата
Аз очаквам повече да ви кажа поради финансовата криза. Тези ми изглеждат ок. Обичайно са 3-4 в други години, сега са абс съизмерими...

# 160
Водената, тематична свободна игра, за която писах е прошнорувана от де що има международни асоциации по образование. Неводената също си има тематика но както и да е.

Не обичам да споря с хора, които не допускат, че светът и методиките отдавна са дръпнали напред.

Питах го малкото - аз съм слон, а той е тигърче. Какво ли значи

# 161
  • София
Свободната игра е свободна игра. "Водената" игра пак е игра и е много ценна, но не е свободна игра. Иначе не видях някой да оспорва методиките.

# 162
По 6 деца в 5 и 6 клас - това означава дете и половина на всеки клас. Не е нищо, но не е чак голям процент. Leika, копирам:
Скрит текст:
Свободни места:
За 2-ри клас: 0
За 3-ти клас: 4
За 4-ти клас: 3
За 5-ти клас: 6
За 6-ти клас: 6
За 7-ми клас: 2
Дата на изпит 3-4 клас: 19.03.2022 г.
Дата на изпит 5-7 клас: 21.05.2022 г

Нищо не това, нормални процеси са, няма драма😀 Трябва да сте доволни, че е официално обявено, а не е попълнено с връзкари.
Браво на училището.

# 163
  • София
На кое му казваш дръпване напред в методиките? Това, че децата винаги някой нещо трябва да ги прави и да ги обучава и забавлява ли? Виж сега, идва един момент, след който вече новите методики стават добре забравени стари, но леко напудрени. Махалото се люшка на всеки 10-15 години. Малко трудно ще ме изненадаш с нови методики, защото вече ми е дошло до гуша от всякакви народни, международни и каквото се сетиш. В един момент вече методиките не играят, когато човек натрупа много знания и опит. Сам си прави методика според децата. А и аз не съм учител, така че педагогиките са сложни думи за прости неща.

И на мен ми се струват напълно нормални освободените места в СС. Някои деца може да са се преместили не само заради финансови проблеми, а за да изкарат по-лесно високи оценки, защото ги чака кандидатстване в седми клас.

# 164
  • София
Че трябват ли оценки в дипломата за кандидатстване след 7ми?

Общи условия

Активация на акаунт