Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 880
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
За седмица и нещо сте изписали доста.
Не винаги рисунките при децата отразяват правилно емоционалните нагласи. Единия ми син и до днес предпочита да рисува с графит, по-лесно нанася корекции и харесва да скицира. В преучилищната учителката го беше отчела това като проблем. 🤷‍♀️Веднъж беше нарисувал къща с лилав покрив, а тя ми казва, че трябва да е червен. 😖 Питам детето у дома : " Защо нарисува лилав покрива?" И той отвърна: "Ами виждал съм къщи с такива." 🤷‍♀️ И се сетих,че някои къщи с битумни керемиди лилавеят покривите, отделно има и зелени, но учителката не е помислила, че детето е видяло, а директно гоприема като сигнал за нещо. 🤷‍♀️

За бала след НВО скоро и аз разбрах, че се увеличават, как иначе ще се получат 300т..400т. И да, има значение за ИГ и някои други, какви оценки имаш в дипломата, защото едно е да вземат 39+39(което са петици) и съвсем различно 50+50, което са шестици.

# 181
СС са обявили свободните места за 2-7 клас в сайта си за следващата учебна година, ако някой проявява интерес.
Изненадващо голям процент свободни места.
Увеличават ли бройката деца след 4 клас?

След 4 клас има 1-2-3 деца на випуск, които отиват в СМГ. Инцидент е и някое в ПЧМГ.
Освен това класът ни от 2-ри до 6-ти клас се е развил от 17 деца на 20.

Бройките са съвсем нормални и каквито са последните 3-4 години. Випускът е 78-80 деца.

Да изкараш 95 точки за НЕГ или 98 за СМГ/немски и да нямаш 6-ца по Мат и Бел е абсурдно допускане.

# 182
Това по принцип е абсурдно допускане.

# 183
  • София
Нищо абсурдно няма, особено сега с тези превключвания на ДО и ПО и промени. Отделно е достатъчно учителката нещо да си реши, детето да не направи някое класно и ето ти петица. Освен ако някой гарантира, че в СС всички ще са накрая с шестици по бел и мат.

# 184
Анди, никой нищо не гарантира. Но това не е държавно училище да има 4 изпитвания на кръст. Всяка седмица имат поне по една оценка. И повярвай, много са шарени и рядко са цели числа. Та учителите като оформят срока и годината имат много по-всеобхватен поглед, за да пишат 6 или 5.
Та да, допускането ти е абсурдно за добрите ЧУ. Просто нямаш никакъв опит с ЧУ.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 19:19 от Fancy

# 185
  • София
Защо мислиш, че в държавните са по четири изпитвания на кръст? Още моите като бяха ученици имаха толкова много оценки, че не не можеха да насмогнат на графите в бележника. Оценки да искаш!
моля ти се, не ми обяснявай как нямам опит с ЧУ, все едно като нямам, нищо никога не знам за ЧУ! Не е толкова трудно човек да научи някакви неща как е в добрите ЧУ и в нетолкова добрите ЧУ. Няма нужда да скачаш за честта на пагона.

# 186
Андариел и 5 да са, и 8 да са. Все тая. Няма общо с оценяването в добрите ЧУ. Пак ти казвам изпитват ги писмено всяка седмица по основните предмети. Отделно оценки от проекти, устни изпитвания, участия в час и т.н.

Наистина си нямаш представа за какво иде реч. Личи си по изказванията ти. За честта на пагона ти се засягаш. Но аз виждам дневника, ти само слушаш преразкази.

Абсурдно е да допуснеш, че някой ще изкара почти максимум на НВО и няма да е с 6-ца за годината.

# 187
  • София
Няма какво да ходя в седмокласната тема, защото имам пряка информация в сегашно време, плюс колко оценки имаха моите навремето и какво изпитване падаше и всеки ден се връщаха с по не знам колко оценки и всяка седмица имаха контролни по български и математика. Частните училища не са алфата и омегата с многото оценки - за тях важат същите правила - винаги може да стане издънка с оценките и накрая вместо с шестица за срока и годината, да се окаже с петица. Никой родител не го иска това, ако се търси висок бал за кандидатстване. Особено при много силни класове, в които има основно отличници. Също и не вярвам родител с амбиции да е ок с петици точно в седми клас, колкото и да се прави на приказки. Може да не му е важно, ако детето ще продължи в частна гимназия, за която оценките нямат значение. За държавните и както се вижда и за АК оценките имат значение.

# 188
Твоите деца, Анди, са били в някакви извънземни държавни училища. Извини ме!
Не разбрах какви правила важат и за ЧУ, ама нейсе.

# 189
  • София
Все същите за броя оценки - по сегашните правила трябва да имат много оценки, нещо ми се върти в ума числото 8 на срок. А колкото до държавните, в които имат малко оценки, ще им ги насвяткат на децата на бърза ръка, защото учителите ги проверяват по дневник колко оценки има. Все пак, не забравяйте, че в момента работя с деца и се интересувам какво се случва в образованието. И не, не са основно със СОП, а има и доста, които са съвсем обикновени ученици и се работи по звукове основно. Може да не се интересувам от подробности, но общата картина ми е ясна.

# 190
Работиш с деца но в градинска или училищна възраст?

# 191
Ама вие защо мислите, че някой непременно ще се бори за СМГ и НЕГ?
От сегашната 9класна имаше случаи, в които дори балът по останалите предмети е бил решаващ, тъй като всички останали параметри са били еднакви. За ФЕГ мисля ставаше дума.
Аз все пак не мисля, че някой се мести 7ми клас заради това. От нашия клас имаше дете, което се премести в Бритиш скул (ако не бъркам), за да избегне 7класния стрес.

На водената свободна игра кое й е свободното, Елфа? Joy

# 192
  • София
Нямам опит с оценяване в ЧУ все още, но пък имам някаква визия за едно елитно ДУ, където детето на моя приятелка има 5ца по БЕЛ и близо до 100 точки на НВО... миналата година. Не е релевантно към темата, а на мен ми е далече все още. Надявам се в ЧУ да има реално оценяване, а не да се сравняват с най-добрите. Пример- приемаме, че има един цял клас с топ ученици, всички са за 6 по МОН, но все пак разбира се някои са по-добри. Това не означава да се пише 5ца на някои, само защото се справят малко по-зле от другите. Идиалист ли съм да мисля така? Как се случва реално? Има ли такова нещо, като дава се тест.. да кажем критерии за 6 е минимално 30 от 35 точки и така целият клас изкарва над 30 точки, ама едното дете има 30, а друго 35. Това се повтаря цял срок... вдига ли се летвата на 32/35 за 6ца, въпреки че 30 е прието предварително? Дано разбрахте какво искам да попитам, че малко неясно, а не знам как да го изясня по-добре.

# 193
  • София
Да, не са само НЕГ и СМГ, а всички училища от групата на най-желаните държавни. СМГ и НЕГ са емблематични и най-често се спрягат.
Всеки си има някакви причини да се премести - от финансови до стратегически или просто не иска повече да е в определено училище.

От яслена възраст, та до 18 години. Преди време имах основно в градинска. В момента най-много са в началните класове, има малко и в основните, включително седми клас. Такава ми е професията, такава ми е работата, че покривам целия възрастов спектър. Това ми дава доста добра представа какво се случва.

Старите ученици от Питагор и ПЧМГ кандидатстват ли отделно, за да останат в ПЧМГ след седми клас? Ако за тях оценките от удостоверението нямат значение, щом планират да останат в същото училище, значи може и да не им е важно петица или шестица по бел и мат.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 20:01 от Andariel

# 194
СС са обявили свободните места за 2-7 клас в сайта си за следващата учебна година, ако някой проявява интерес.
Изненадващо голям процент свободни места.
Увеличават ли бройката деца след 4 клас?

След 4 клас има 1-2-3 деца на випуск, които отиват в СМГ. Инцидент е и някое в ПЧМГ.
Освен това класът ни от 2-ри до 6-ти клас се е развил от 17 деца на 20.
Fancy, аз също реших, че са деца, които отиват в СМГ/НПМГ/ПЧМГ (ПЧМГ не съм сигурна кога се кандидатства), но пък за тези училища все още не е ясно кой ще влезе, а предполагам, че местата се обявяват на база подписани договори за следващата учебна година.
Но пък щом и класовете се увеличават, значи може и да са пуснали допълнителни места.

Общи условия

Активация на акаунт