Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 883
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
Няма подписани договори за следващата година към момента. В СС договори до сега се подписваха до края на май. Получавахме ги около средата.
Как се определят бройките и на какъв принцип си знаят само от администрацията. Аз само казвам какво се случва след 4 клас и принципно.

# 196
Да, не са само НЕГ и СМГ, а всички училища от групата на най-желаните държавни. СМГ и НЕГ са емблематични и най-често се спрягат.
Всеки си има някакви причини да се премести - от финансови до стратегически или просто не иска повече да е в определено училище.

От яслена възраст, та до 18 години. Преди време имах основно в градинска. В момента най-много са в началните класове, има малко и в основните, включително седми клас. Такава ми е професията, такава ми е работата, че покривам целия възрастов спектър. Това ми дава доста добра представа какво се случва.

Старите ученици от Питагор и ПЧМГ кандидатстват ли отделно, за да останат в ПЧМГ след седми клас? Ако за тях оценките от удостоверението нямат значение, щом планират да останат в същото училище, значи може и да не им е важно петица или шестица по бел и мат.
Държат си изпит. Една възможност повече от външните имат. И отлична диплома искат, и минимум на НВО-тата.

# 197
При конкуренцията ,която е при кандидатстването в 7 клас в София , една петица по БЕЛ и/или Мат от дипломата , може да ти попречи да влезеш в желаното училище. Който не е следил е статистиките след изпита в 7 клас, не знае за какво става дума. Говоря за децата в горния регистър на точките - как десетки ,  а на моменти и стотици деца са с по една точка разлика. Специално на моя син не му стигнаха само 5 т.  за НЕГ  което беше реално един грешен отговор от теста по мат или бел , умножение по 2. А разликата между 5 и 6 в дипломата  вече са 11т.

# 198
Здравейте, видях, че Питагор имат на сайта си обявена дата за изпита за 2, 3, 4 клас. Засега няма подробности, такива ще обявяват началото на април, а самият изпит е на 17 април. Някой има ли повече информация - най-вече ни интересува математиката и какво като ниво се покрива в първи клас, вероятно същото биха очаквали и на изпита.
И по каква система учат английски в първи клас?
Благодаря!

# 199
... Не е релевантно към темата, а на мен ми е далече все още. Надявам се в ЧУ да има реално оценяване, а не да се сравняват с най-добрите. Пример- приемаме, че има един цял клас с топ ученици, всички са за 6 по МОН, но все пак разбира се някои са по-добри. Това не означава да се пише 5ца на някои, само защото се справят малко по-зле от другите. Идиалист ли съм да мисля така? Как се случва реално? Има ли такова нещо, като дава се тест.. да кажем критерии за 6 е минимално 30 от 35 точки и така целият клас изкарва над 30 точки, ама едното дете има 30, а друго 35. Това се повтаря цял срок... вдига ли се летвата на 32/35 за 6ца, въпреки че 30 е прието предварително? Дано разбрахте какво искам да попитам, че малко неясно, а не знам как да го изясня по-добре.

Нормално разпределение за напасване на резултати от изпит към оценки са ми правили в университета. Фиксира се минимумът за минаване (напр. 66%) и после оценките зависят от постигнатите резултати на групата. Но за училище няма такива сложнотии. За АК съм чувал, че имат предварително известно и фиксирано съотнасяне на проценти от изпитен резултат към оценка.

# 200
  • София
Все същите за броя оценки - по сегашните правила трябва да имат много оценки, нещо ми се върти в ума числото 8 на срок. А колкото до държавните, в които имат малко оценки, ще им ги насвяткат на децата на бърза ръка, защото учителите ги проверяват по дневник колко оценки има.
В държавното, в което учи синът ми вече втора година, не се е случвало досега да има 8 оценки по един предмет за един срок. Обикновено са между 3 и 5 /на писмено и устно изпитване, проект, домашна работа/. Оценките се пишат равномерно през срока, не е имало случай да ги натракат набързо, защото се гони норматив.
В ЧУ на дъщеря ми e друга работа - там има по 8-10 оценки по основните предмети.

# 201
  • София
Учителите могат да си напасват точките на тестовете както си решат и никой не може да им държи сметка защо са направили конкретната си скала така. Един и същ учител къде нарочно, къде несъзнателно може за две различни паралелки с две различни нива на успеваемост да направи два различни теста като тежест или на един и същ тест да направи различно разпределение на точките. Накрая може да се окаже, че една и съща шестица да е с различна тежест или при сходни показатели да има разлика в оценките. Това много често не се осъзнава и има проучвания по въпроса (само не ме карайте сега линкове да давам, защото не всичко е на линкове, а и на хартиени носители някъде из библиотеките - който иска да го приема.)

Симеон Велики здраво са се активизирали в рекламата. В първия момент си викам, я, каква сграда са направили, какъв интериор, а после видях, че било идеен проект. Май вече сме го чували това за други училища как базата ще е супер, нищо че сега не е съвсем.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 06:27 от Andariel

# 202
  • в страната на чудесата
Симеон велики и сега си има база. Нова ли ще строят?

# 203
  • София
Ще обновяват явно. Сложили са много красиви фотошопнати картинки на интериор с едни доста големи вътрешни открити пространства, повече ми прилича на офис сграда. Не зная каква им е базата в действителност, виждам само картинките от идейния проект.

# 204
Симеон Влики нали отвориха и гимназия. Тя май е някъде в центъра, че не си представям гимназисти да се тътрят до Иваняне.

# 205
Може за гимназията да рекламират. Основното училище и сега си е много добре като база.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 08:31 от Елфичка

# 206
  • в страната на чудесата
Не съм чувала за гимназия, различна от тази в иваняне. Някой има ли повече инфо?

# 207
Сега видях - до 12ти клас имат в Иваняне. Андариел да каже за къде е рекламата и какво толкова я възмущава, при положение, че сегашното място е много хубаво. Далеч от София, но много хубаво.

# 208
  • София, България
Gadamer, извини ме, че отговарям късно. Аз още в началото си исках повече в Света София и не съм се колебала изобщо, веднага я записах там.

За обявените места, според мен са си даже малко като се има предвид колко хора ги удари Ковид кризата, пък и има придвиждане към СМГ, НПМГ, да не говорим, че може и да става дума и за преместване на семейства в чужбина.

Да си местя детето в седми и шести клас, заради оценките никога нямаше да ми хрумне. Ако имам такова мислене, даже нямаше да я записвам в ЧУ, щеше да си добрува в някое държавно и това е.

Имам точния пример какво става с местене на такава възраст. Когато бях в седми клас реших, че повече не ми се пътува (бяхме се преместили в доста отдалечен квартал). Учех в много сериозно училище (но не ми беше ясно, че е такова, за мен това си беше нормално) и се преместих в най-близкото до нас. Родителите ми решиха да ми угодят и ме записаха. Няма да забравя първия час в новото училище, аз си слушам, а до мен една от новите съученички ме ръчка ли ръчка и 3 пъти ме пита: "Ама какво ти е, какво ти е? Лошо ли ти е???" Аз накрая я питам защо така е решила а тя - "Еми не говориш!". Момичето се беше притеснило за мен, че мълча в час. Joy Първото голямо междучасие ме питаха дали дърпам пирони, отново 3 пъти го повториха, аз не знаех какво е това и накрая - "Абе пушиш ли цигари, бе". Такъв културен шок изживях, естествено последва тотална деградация набързо, е не пропуших, но имах четворки и петици по всичко, освен по БЕЛ и Математика, защото си знаех, че за тях ще стане страшно вкъщи. Едва влязох после във Френската и дълго време се отърсвах от лошите навици, които бях придобила за нула време, само за една година.

# 209
Аз знам, че ЧУ Цар Симеон Велики, разделиха администранивно гимназията от основното. Все още гимназистите са в същата сграда, но мисля че строят нова. Обаче не съм 100% сигурна, че съм разбрала правилно, все пак не ме касае пряко гимназията и ми минаваше инфото покрай ушите.✌
Снимките са проект, а дали за ремонт на настоящата или за новата нямам представа.
В момента базата си е великолепна. ✌ Единствено не харесвам басейна. 🙈 Моите не ги записах на плуване поради тази причина. Могат там да ремонтират, както и баните и съблекалните при басейна. Но всичко друго е ок.
За оценките има значение хорариум, предмети с 2 часа седмично могат и с 3 оценки да оформят срочна.

Общи условия

Активация на акаунт