Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 845
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
А пушека какво значи, че моето постоянно рисува големи кълбета пушек.
Означава, че майките сме изпушили от всякъде Smiley

# 91
  • софия
Ама как пък да не се намеся да кажа на детето какво да нарисува специално за изпита…. Те тия работи са си негова работа.
Като рисува вкъщи и си играе около мен мога да му обогатвям идеите с предложения или въпроси по историята, която ми разказва, но това си е нашата игра, общуване. Нормално семейно съшествуване.
Добре де, аз знам за случаи, в които детето грам не рисува до 5 г възраст и изведнъж, буквално изведнъж, се отприщва и прави уникална рисунка с абс.  правилни пропирции на всички обекти в картинката. На голям формат 100/70.
ако едно дете не иска да рисува на изпита какво ли ще решат за него?! Интересно ми стана.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 10:59 от Амели

# 92
Че не е за съответното училище. Това ще решат.

А за оградата - колко рисунки на ограда сме правили и - няма и няма права дъска в оградата, а пък напречните дъски съвсем, но за съжаление това е очакването за възрастта - да рисува огради (прави линии и ъгли) и чадъри (криви линии). Освен комините на къщите, както се разбра Simple Smile

# 93
Ъъъ. Чакат много, дето могат да рисуват😀

# 94
  • София
Като не иска - ако ще! Там насила не карат никой нищо да прави. Интересно, а ако детето примерно тренира спортна гимнастика или нещо друго, или рисува, или пее или свири на нещо, тогава пак ли ще бъде "може да не иска"? Да, и като не иска, учителката по пеене или треньорката по гимнастика ще изпрати други деца на конкурса или на състезанието - там е за тези, които искат.

# 95
Моето беше отказало навремето да участва в часа по физическо и в свободното време не беше играла с децата.
В днешно време можеше да ни откажат заради това.

# 96
Конкурентността след 7ми клас, в училище, и след 12ти в живота.

До тогава е само подготовка и вървене по тънката граница между учене и игра, дисциплина и мързел (свободна игра), можене и не-можене все още.

# 97
  • София
Аз тогава страшно се ядосах, че не е нарисувала комин и пушек, въпреки че 100 пъти й казах, че трябва да ги нарисува ако й се падне да рисува къща. (бях здравата психирана от темите за Шилер, там многократно се подчерта, че трябва да има пушек). Сега като погледна назад, след като се успокоих и минаха 2-3 месеца от изпита и просто си се чудя на акъла.
Мона Лиза, искрено се смях на тези изречения, добре обобщават родителската ни налудност. Аз до ден днешен помня точно къде бях, когато от училището на голямото дете звъннаха, за да кажат, че са приели и малкото (Боровец, една от пистите на Маркуджик, точно до лифта - всеки път ме досмешава като минавам от там). Така си го бях навила на пръста.
Училищата могат да правят каквото си искат на приема, но има добри и лоши практики, най-вече в отношението към децата и родителите и начина, по който се дава обратна връзка. Иначе които и деца да приемат - ако училището е добро, ще постигне добри резултати с тях и за кратко време ще компенсира "академичните пропуски". Приемът за ПУК не е като за университет или гимназия и не може да се търси обективност.

# 98
  • София
Това с играта е много сладко на звучене, много еко-био-френдли, но реално не е така. Децата са напълно способни да направят разлика между игра и учене, особено в предучилищна възраст. Поне тези, които са по-зрели. Останалото е галене на самолюбието на възрастните и излишно вдетиняване на децата, принуждаване да се върнат към едно по-ранно ниво на развитие, все едно са 3-годишни. А те са на по 5-6 години. Децата така или иначе имат порив да се мерят с големите, да искат да са големи, да показват, че са големи, така че съвсем добре се справят с разликата между игра и учене. Дори се чувстват важни, когато се каже, че ще учат, така се равняват с по0големите. Играя с ясленчетата. Навършат ли 3-годишна възраст, вече учим и имаме работа за вършене.

# 99
  • София
Ох, трябва да осъвременят малко този тест, с тези комини и пушеци, изобщо не е екологично, какво ще правят, ако детето нарисува слънчеви панели на покрива, как ще ги тълкуват. Joy Все пак за има-няма 70 г. се е променил света.

# 100
  • софия
Като не иска - ако ще! Там насила не карат никой нищо да прави. Интересно, а ако детето примерно тренира спортна гимнастика или нещо друго, или рисува, или пее или свири на нещо, тогава пак ли ще бъде "може да не иска"? Да, и като не иска, учителката по пеене или треньорката по гимнастика ще изпрати други деца на конкурса или на състезанието - там е за тези, които искат.
смесваш нещата. примерът ти е напълно различен и казва съвсем друга ситуация.

Аз казвам за дете, което НЕ рисува. До този момент не рисува, а не че на изпита не иска.

# 101
  • София
Все същото е, Амели - изпит, състезание. Не е извънкласно занимание, на което всички в градината ходят, за да се социализират. Кандидатстването в училище е кандидатстване - очакват се определени неща и ако Иванчо не иска - ок, негова си работа - Петърчо ще иска и ще получи повече точки.

# 102
Не отчитат различията на децата, но не им е и целта вероятно.

Аз, ако имах училище, щях да искам изпълнителни и учещи деца, с добро поведение с риск да пропусна някой гений.

# 103
  • софия
Не отчитат различията на децата, но не им е и целта вероятно.

Аз, ако имах училище, щях да искам изпълнителни и учещи деца, с добро поведение с риск да пропусна някой гений.
ама ей така става рзвален телефон, никъде не се казва, че детето не е добро и не е изпълнително.
Според мен ако процедурата и наблюденията на психолога са добри и опитни, щяхме да чуем друг отговор.
И слава богу, защото Анди като, че ли не мръдва от нейната плоча на научено.

Не е едно и също, Анди - тоят пример и моят.
Причината има голямо заечние, според мен един умел психолог, подготвен, би знаел как да развие по-друг начин ситуацията и да извлече нужната информация

# 104
  • София
Амели, това не е моята плоча. Това е плочата на хората, които правят подбора. Аз само играя по техните правила и се съобразявам с тях, разбирам защо го павят. Те кандидати имат и много бързо си запълват паралелките. Въпросът е какво правят родителите и те какви решения вземат. Това е машина, която отсява, а не терапия, която цели да разкрие потенциала на кандидатите.

Общи условия

Активация на акаунт