Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 905
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
Какво представлява изпитът за 4ти клас в СС?
И аз със същия  въпрос за пети клас.
Как стоят нещата с транспорта? Ходят ли бусчетата до  крайни и отдалечени квартали?

Дъщеря ми миналата година се яви на изпит в СС за 5 клас. Около месец преди датата има отворени врати, на които ще  получите необходимата информация. Нея я затрудни изпита по математика. Задачите са били подобни на тези, които се дават на изпита в СМГ. Прикачено изпращам информацията, която получих от СС за материала, който покрива изпита по български и математика.

# 211
Rainy_cat, благодаря! Все още се колебая дали да се пробва. Много ни е далеч СС и ще се налага да пътува  около час в едната посока.

# 212
  • София
В коя част на София сте? Аз много бих се замислила преди да избера училище на един час път, ако детето е в ПУК - това е логистика за 8 години напред.

Допълвам - не прочетох внимателно, става въпрос за 5 клас и нататък. Така е по-различно.

# 213
  • София
За малко дете пътуване до училище повече от 30 минути е убийствено за детето. Ставането рано най-вече. За дете 5 клас може и да е различно, но 1 час в посока са си 2 часа на ден пълна загуба на време. Детето като се прибере сигурно ще бъде адски изморено.
Иначе информацията на Rainy_cat е много полезна за темата, за мен също - дава ми представя каква информация научават децата в СС до 4-ти клас.

ЧУ Симеон Велики има много хубава база, не съм видяла рекламата, но мисля, че касае гимназиалните курсове, защото доколкото на мен ми е известно започнаха да отделят първо административно основно от средно образование и предстоеше нова сграда за гимназията.

# 214

Затова, първият и най-лесен вариант ми се стори най-близкото до нас ЧУ-Ерих Кестнер. Нямам обаче  никаква идея какво се случва там освен от сайта им и резултатите на НВО. А те са учудващо добри предвид факта,  че училището не е от най-желаните и модерни последните години. Или поне с такова впечатление останах от темата.
Не знам дали бързам прекалено, но ми се ще да имам спокойствието, че ако не успеем да сменим квартала, ще имаме поне някакъв добър вариант за частно:)
В тази връзка- някой има ли конкретно впечатления от ЕК последните години? Как стои въпросът с приема- има ли изпит за първи клас/ ПУК? Кой му е основния минус- че е немско ли? Изучава ли се засилено и математика ?
Дано не съм досадна, но наистина не намерих такава информация по темите до момента.

Ами на квартала ви нищо му няма Simple Smile По тангентата можете да изберете и други ЧУ Simple Smile
Никога не съм проучвала ЕК защото ни е на другият край  на града. Но имах колежка, която беше приятелка със собственичката и само суперлативи сипеше за развитие на училището. Детето на колежката учеше в едно от най-желаните ЧУ в София. И на въпроса защо не са го записали в ЕК - тя каза че само логистиката им е объркала плановете. Смея да и вярвам, че го развиват в правилна посока.

В класа на детето ми в Питагор в трети клас дойде момиче от ЕК. Страхотно дете с много знания, наистина много. По БЕЛ винаги беше най-добрата в класа а и по математика не изоставаше. Навакса английският доста бързо.

Знам, че резултатите ин на НВО са много добри но ми е странно, че са се явили миналата година само 8-9 деца. Не вярвам това да е целият 7 клас.

# 215
Никой не може да каже предварително (преди да са изготвени графиците на бусовете) колко ще се пътува в посока с училищния транспорт.
С кола за нас е около 30 мин. в задръстване. С буса 1 час.

Подочух, че Ерих Кестнер имат проблем със сградата. Била общинска собственост и ги махали, за да правят градина.
Не мога да гарантирам 100% за инфото, така че има смисъл да се проучи.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 19:35 от Fancy

# 216
Rainy_cat, благодаря! Все още се колебая дали да се пробва. Много ни е далеч СС и ще се налага да пътува  около час в едната посока.
Конкуренцията за 5 клас в СС е много голяма. Повечето от децата се явяват и на изпит в СМГ и ПЧМГ. Ако решите детето ви да се яви на изпита съветвам да наблегнете на състезателна математика. За съжаление ние много късно го разбрахме и нямахме достатъчно време за подготовка. Дъщеря ми не беше приета. Тя е отличник, но в ДУ където изискванията до 4-ти клас не бяха много високи. Това беше и една от причините да искам да а преместя в СС. Сега не съжалявам, че не влезе, защото смятам че щеше да й е много трудно да достигне до нивото на децата, които учат там от ПУК.

# 217
  • София
Докато изчета старата тема има вече 15 страници в новата, страхотно! Много благодаря на Карибу и Слеър за подробните коментари!

# 218
Rainy_cat, благодаря!
Математиката е нейната сила, ходи на състезания, представя се много добре на тях, но "благодарение" на конкретен учител, който не спря да се заяжда с нея,  "приключи математическата си кариера" (нейни думи). Тя е в група по математика,  в която решават задачи за олимпиади и състезания.

Имаме време да помислим, ММ е твърдо против, заради голямото разстояние.

# 219
  • София
Сега видях - до 12ти клас имат в Иваняне. Андариел да каже за къде е рекламата и какво толкова я възмущава, при положение, че сегашното място е много хубаво. Далеч от София, но много хубаво.

Не ме възмущава. Останах разочарована, че е само идеен проект. Очаквах да е истинско. Идейните проекти както ги има, така може и да се забавят като осъществяване. То е като "ще ти направя кекс с глазура и черешки", но трябва време да стигнем до яденето на кекса.
Мен периодично ме спамват с реклами на частни училища, нали социалните мрежи подслушват всичко къде цъкаш и започват.

# 220
В коя част на София сте? Аз много бих се замислила преди да избера училище на един час път, ако детето е в ПУК - това е логистика за 8 години напред.

За малко дете пътуване до училище повече от 30 минути е убийствено за детето. Ставането рано най-вече. За дете 5 клас може и да е различно, но 1 час в посока са си 2 часа на ден пълна загуба на време.

Значи като почнете с тези лакърдии! Е какво да направя, като всички добри ЧУ са на около час път от нас? Ще си разплета чорапите, както казва Аш.
Още от детската градина, 2 годишен, беше така, детската му градина беше на 11 км от къщи. Ми, Киндероазе - единствена по рода си наистина немска такава;) После беше в ДШ, а и другите му училища винаги са били на поне 10 км от къщи.  Сега, да не ходи в ЧУ, щото Магнолия и Данделион и преди това Пипи и други казвали такива неща?

Не съм забелязвал да му пречи на детето, нито да му е убийствено.

С кола за нас е около 30 мин. в задръстване. С буса 1 час.
Абсолютно същата работа е и при нас. Дай сега дружно да си разплетем чорапите. Няма само Аш да стои с разплетени чорапи я!

# 221
  • София
Разплитай, разплитай Joy

# 222
  • София
Значи като почнете с тези лакърдии! Е какво да направя, като всички добри ЧУ са на около час път от нас? Ще си разплета чорапите, както казва Аш.
Няма нужда. Давай ги на детето, то ще ги разплита в буса, дори може да ги наплита обратно на връщане Joy
Аз наистина гледах и разстоянието като избирахме училище и градина. Сега за гимназия е друго, но за начално училище напълно изключих всичко в другия край на София. Ако няма наблизо добро ЧУ, положението е различно, разбира се.

# 223
  • в страната на чудесата
Колкото по-дълъг път, толкова повече време заедно за разговори...

# 224
  • София
Времето за пътуване не е правопропорционално на разстоянието до училище. Ние живеем на 10-15 минути от училището, но синът ми пътува 50 минути. Негово приятелче, живеещо на три преки през нас, пътува 25 минути. Деца, живеещи на по-голямо разстояние от нас, също пътуват по-малко. Догодина вече ще повдигна въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт