Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 911
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Освен АК има частна гимназия Златарски на бул. Климент Охридски, мисля, че е с подобен профил. Увекинд имат гимназия след 7 клас и не се изисква немски. Има и други частни. От държавните има с ИТ насоченост, икономически и разбира се бившите техникуми.
Относно такситата: не е толкова лесно. Когато проверявах, компаниите не предлагаха такава услуга. Трябва да се говори с конкретен шофьор, който да поеме ангажимент.

# 256
  • София
АК е езикова гимназия. Както и повечето от останалите частни. ПЧМГ е математическа.

# 257
  • София
С малки изключения децата от ЧУ отиват да учат там, където и децата от ДУ - в гимназиите и техникумите, които са налични у нас. Единици продължават в чужбина.

# 258
ПЧМГ, Златарски, Иван Апостолов, Образователни технологии, Увекинд, СофтУни.

# 259
  • София
След година ще е пораснала повече и нуждата от сън ще е по-малка откокото сега. Има си време за всичко, не вождам защо да не си спи сега следобед.
Сънят е важен за децата и щом и се спи значи и е нужен. После самото училише и игра ще в увличат и нвма да спи.
Поне така си мисля -възможност за една/половин година сън повече…

И аз съм на твоето мнение за съня, още повече, че тоспожицата прилича на мен и е нощно пиле. След като мине първата умора след градина, после рядко заспива преди 11 часа. Опитвала съм всякакви начини да заспи по-рано, лягали сме в 9 часа и пак когато заспи и погледна часовника е вече 11 вечерта. Добре, че сутрин не става по-рано от 8.00-8.10 часа.
Но в нейната група в градината сри на обяд само тя и още едно момченце. И когато това момченце не е на градина - само тя спи и се чувства наказана, защото другите деца отиват на четвъртия етаж и играя, имат допълнителни занимания и тя иска да е с тях. Затова след многократни молби от нея разреших и тя да не спи. А иначе съм на мнение, че децата до към 7 имат нужда от поне 1 час следобеден сън. Но знам, че следващата година в СС няма да има следобеден сън, а дори и да има такова нещо като четене на приказки и почивка в пуф, както споделя Hope for two не вярвам да заспи моето червено маймунче 🤣

Спомена се преместване до училището като добър вариант за намаляване на пътя. За мен това е идеално решение, дори от около 2-3 месеца се опитвам да го прокарам като идея пред мъжа ми и оглеждах апартаменти м онова каре, където е СС. Плюсовете са много, защото в близост живеят, както неговите, така и моите родители и сестра ми също. Все си мисля, че понеже там са спокойни улици, като стане 2-3 клас ще може да отива и да се прибира сама.
Иначе моята работа е в центъра, та предвижването оттам в час пик (засекла съм го) до СС е 25-30 минути, а до Питагор 10-15. Придвижване винаги има, но ако мажеш да си спестиш път, който да оползотвориш по друг начин, за мен винаги е плюс. Ето снощи около 1 час с малката си правихме тази терапия. Препоръчвам на момиченцата тази занимателна игра, много приятно време с детето изкарваш, говориш и общуваш. За времето докато си лепихме тези лепенки по роклите учихме Обесването на Васил Левски и почти цялото го научи без никакво напрежение, защото си играем.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 09:56 от Фран

# 260
Скрит текст:
След година ще е пораснала повече и нуждата от сън ще е по-малка откокото сега. Има си време за всичко, не вождам защо да не си спи сега следобед.
Сънят е важен за децата и щом и се спи значи и е нужен. После самото училише и игра ще в увличат и нвма да спи.
Поне така си мисля -възможност за една/половин година сън повече…

И аз съм на твоето мнение за съня, още повече, че тоспожицата прилича на мен и е нощно пиле. След като мине първата умора след градина, после рядко заспива преди 11 часа. Опитвала съм всякакви начини да заспи по-рано, лягали сме в 9 часа и пак когато заспи и погледна часовника е вече 11 вечерта. Добре, че сутрин не става по-рано от 8.00-8.10 часа.
Но в нейната група в градината сри на обяд само тя и още едно момченце. И когато това момченце не е на градина - само тя спи и се чувства наказана, защото другите деца отиват на четвъртия етаж и играя, имат допълнителни занимания и тя иска да е с тях. Затова след многократни молби от нея разреших и тя да не спи. А иначе съм на мнение, че децата до към 7 имат нужда от поне 1 час следобеден сън. Но знам, че следващата година в СС няма да има следобеден сън, а дори и да има такова нещо като четене на приказки и почивка в пуф, както споделя Hope for two не вярвам да заспи моето червено маймунче 🤣

Спомена се преместване до училището като добър вариант за намаляване на пътя. За мен това е идеално решение, дори от около 2-3 месеца се опитвам да го прокарам като идея пред мъжа ми и оглеждах апартаменти м онова каре, където е СС. Плюсовете са много, защото в близост живеят, както неговите, така и моите родители и сестра ми също. Все си мисля, че понеже там са спокойни улици, като стане 2-3 клас ще може да отива и да се прибира сама.
Иначе моята работа е в центъра, та предвижването оттам в час пик (засекла съм го) до СС е 25-30 минути, а до Питагор 10-15. Придвижване винаги има, но ако мажеш да си спестиш път, който да оползотвориш по друг начин, за мен винаги е плюс. Ето снощи около 1 час с малката си правихме тази терапия. Препоръчвам на момиченцата тази занимателна игра, много приятно време с детето изкарваш, говориш и общуваш. За времето докато си лепихме тези лепенки по роклите учихме Обесването на Васил Левски и почти цялото го научи без никакво напрежение, защото си играем.

Учили сте “Обесването на Васил Левски”? Това от градината ли го искат? Винаги съм се питала поради каква причина се изисква от деца да учат стихотворения, които не са интелектуално и емоционално зрели да разберат. Едно пет или шестгодишно дете би ли могло да разбере цялата мъка, отчаяние и безнадежност на това стихотворение и причината поради която са породени?

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 09:57 от Фран

# 261
Дете от детската градина да учи Обесването на Васил Левски, и дори не да го учи, а просто да го чуе, за мен е лудост.

# 262
Аз пък живо се интересувам как в час пик от центъра се стига до Питагор за 10-15 минути?
Аз съм пробвала много варианти от Ректората до Питагор - по Царя-Т.Александров-Вардар, Гурко-Алабин-Руски паметник-Пирогов- Възкресение, по Васил Левски-Руски паметник и т.н. Под 35-40 минути не падам.
По кой маршрут се стига за 10 минути?

# 263
Да се върнем на обесването. Може и да не е подходящо за възрастта, но като ги гледам и детските приказки са с особен привкус. Колкото и да ги избираш все някоя даскалица ще завърти пръст как може само твоето дете да не знае тази или онази приказка, а те приказките хич не са за мирно време.

На Пепеляшка сестрите й си рязали от краката заради една обувка, синята брада все остава вдовец, бащата на зайчето Питър го правят на манджа, кралицата в Алиса в страната на чудесата все обезглавява някой, Хензел и Гретел са изоставени в гората, Моргиана от Али баба и 40те разбойника затрива разбойниците... с добра кауза уж.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 20:13 от Елфичка

# 264
Ми може и на обесването на Левски да изпитват.
Наскоро разбрах, че бившата учителка на ПУК _Питагор /водеше ПУКовете повече от 5-6 години/ е открила фирма, която подготвя деца за кандидатстване в ЧУта.

По мое време не се пънехме толкова, ама сега и Левски може да искат.

# 265
Идеята за мозайката е добра. На колко години го учим Обесването, че съм изтървал първите епизоди.

Хоуп, още за ПУК ли ги подготвя? Я дай координати.

# 266
Идеята за мозайката е добра. На колко години го учим Обесването, че съм изтървал първите епизоди.

Хоуп, още за ПУК ли ги подготвя? Я дай координати.
От преди ПУК. За кандидатстване в ПУК.
По спомен се казва : Подготвителницата на Мария.
Ако няма координати в нета, ще попитам дали миже да й ги раздавам Simple Smile

# 267
  • София
Боже, Магнолия, защо го учите на тази възраст? Thinking

# 268
  • софия

Бе и аз се втрещих, ама викам с моята идея за спането, може би съм изостанала и за обесването...

Не ми се мисли какво ще става в седми клас.

# 269

Не е Магнолия, друга потребителка е.
Много хубава алитерация има в стихотворението - гарванът грачи грозно, зловещо...това натрупване на гр, т.е. на еднакви звукове, се казва алитерация. Както пък при Недялко Йорданов - весели есенни кестени блеснали...ми така де, като го учат в детската градина, и това трябва да научат.

Това с гарванът е особено подходящо за 3-4-5 годишни деца.

Моето за Левски знае песничката -
живял преди много години
В България славен герой,
На милата наша Родина
обрекъл живота си той.
Нарекли ги Левски, защото
по лъвски бил силен и смел,
Безстрашно се борил със злото,
след себе си всички повел...
И днес се прекланят децата
на Левски пред подвига свят.
С Апостола на Свободата