Отговори
# 120
Защото така процедира банката. Иска оценка от външен оценител, не знам защо, и после вътрешно си оценяват. Това в ПИБ. Но ни предлагат 90% от оценката, ако ида в друга банка и го оценят повече, но финансират 80% то пак ще стане същото. Просто ми е чудно това голямо разминаване.

# 121
  • пустинята Гоби
Други банки не дават ли 90%?

# 122
  • София
Защото така процедира банката. Иска оценка от външен оценител, не знам защо, и после вътрешно си оценяват. Това в ПИБ. Но ни предлагат 90% от оценката, ако ида в друга банка и го оценят повече, но финансират 80% то пак ще стане същото. Просто ми е чудно това голямо разминаване.

Опитайте с тази оценка в Райфайзен, докато още не са станали ОББ.

# 123
нормално е да си правят вътрешна оценка, все пак трябва да знаят какви пари дават точно за това жилище.

Разбира се, трябва и да приемат външни оценки, ако оценителите са лицензирани, но това май в БГ не работи.

# 124
  • пустинята Гоби
Работи естествено, банката работи със списък оценители. Вътрешна оценка не знам какво значи, при условие, че не знам лицензирани оценители са работят на щат в банките. Ама ДСК, какво искаш. И аз се чудя на хора, спрели се на тази банка. Аз съм ѝ клиент от 20 години и уж съм с преференции, дадоха ми ужасни условия, хич не бяха опция.

# 125
лицензираните оценители -според мен си работят за себе си. Но в банките трябва да уважават работата им.

# 126
всички оценители са лицензирани
за мнайсти път пишеш мнение без да си запозната с практиките в БГ

# 127
  • пустинята Гоби
Абсолютно. Нелицензиран оценител няма смисъл да прави оценка, кой ще му я вземе под внимание?

# 128
За мен някой попита защо съм се спряла на ДСК. Не съм се спряла, но исках да имам кредит с фиксиран лихвен процент. Опциите са ДСК и Райфайзен. И ако някой се сеща за друга.
Иначе чета, че не лихвите са важни, при взимането на кредит, а таксите. Можете ли да ми обясните какви са тези такси, мислех, че преди няколко години отпаднаха.
И нали уж само, ако има промяна в лихвения процент, тогава расте месечната вноска.
Да допълня, че днес говорихме за следните такси:
Такса за разглеждане на искане и одобряване на кредит 0,25% върху одобрения размер
Такса за оценка на имот (апартамент) 140 лв.
Такса за действие по изготвяне и вписване на законна ипотека 35 лв.
Месечна такса за сметката 5,50 лв.
Задължително е сключването на застраховка имот.  Тя се дължала веднъж годишно и била около 110 лева. Утре ще питам за точна сума
Към тях се добавят нотариалните такси за ипотека и нотариалните такси за покупка на имота.
Като ги сметнах сумата не е голяма и се плащат еднократно, в началото повечето. Няма да има кредитна карта уж издадена.
Друго нещо има ли? Такса предсрочно погасяване е 1% през първата година, после няма.

Последна редакция: ср, 09 мар 2022, 18:55 от prolet_inchen

# 129
разликите идват не само от таксите, но и от това как е разпределена сумата между лихвата и главницата
кофти е да се окаже, че в началото си плащал само лихви, а главницата е оставена за накрая
така при предсрочно погасяване, дори и частично, ще си на основната изтеглена сума или близо до нея

в края на погасителния план има сумата която теглиш и сумата, която връщаш
сравни няколко банки и ще забележиш разлика, дори и при еднакъв лихвен процент

ние сме в ЦКБ, има една такса 96лв в началото, годишна такса за управление и годишна такса за управление на остатъка са 0%, нямаме застраховка живот, лихвата ни е 2.5%
има такса за предсрочно погасяване само през първата година
оценката се поема от банката

не ти знам мотивите за фиксиран лихвен процент, но при форсмажорни обстоятелства, не вярвам да помогне или да се запази

# 130
нормално е да си правят вътрешна оценка, все пак трябва да знаят какви пари дават точно за това жилище.

Разбира се, трябва и да приемат външни оценки, ако оценителите са лицензирани, но това май в БГ не работи.

Това е ясно, но защо искат оценка от независим за тях оценител, която си плащам, след като не я взимат предвид. Разбира се, че оценителят е лицензиран.
Ще пробваме и в други банки. Иначе Пощенска, ДСК казаха до 80% финансиране.

# 131
разликите идват не само от таксите, но и от това как е разпределена сумата между лихвата и главницата
кофти е да се окаже, че в началото си плащал само лихви, а главницата е оставена за накрая
така при предсрочно погасяване, дори и частично, ще си на основната изтеглена сума или близо до нея

в края на погасителния план има сумата която теглиш и сумата, която връщаш
сравни няколко банки и ще забележиш разлика, дори и при еднакъв лихвен процент

не ти знам мотивите за фиксиран лихвен процент, но при форсмажорни обстоятелства, не вярвам да помогне или да се запази
Това беше много полезно инфо, ще проверя и сравня тази вечер някакви оферти, мерси. Мотивите ми за фиксиран лихвен процент са, че оттук насетне лихвите ще растат. С колко не се знае, но така смятам.Предпочитам да имам една месечна вноска, която й знам размера, отколкото да треперя, с колко и кога. И още повече се сещам при предишната криза как на мои познати вноските им за няколко месеца се повишиха значително.
Освен това тая надежда да си изплатя кредита за 5 години или по-малко и така да приключа, докато все още съм на фиксирана лихва.

# 132
От моят опит с оценителите и банките.
Повечето банки имат одобрени фирми оценители. Към тези фирми за даден регион има например 5 оценителя/физ.лица подизпълнители/, но не всички от тези оценители работят със всички банки,които са одобрили фирмата. И ако оценката е от такъв оценител, неработещ с дадената банка, въпреки че е одобрена фирма, е възможно да се занижи оценката.
А вече банката си има отдел, в който се разглеждат.
Също така, ако имота не е атрактивен за банката, също намалят оценката.

# 133
  • София
Без да съм сигурна, но фиксираният процент не е фиксиран абсолютно. Чела съм подобен договор и там имаше условие, че ако се вдигне лихвата повече от нещо си, то и тази на кредита се променя. Трябва да се прочете внимателно. Също е добре да се има предвид, че при фалит на банката, кредитите стават предсрочно изискуеми. Това за всички кредити важи.

# 134
Много ми е полезна тази тема! Сега като се замисля, логично е наистина да са си вързали гащите и да има вратичка да порастне и фиксираната лихва. Ще гледам на договора.
А иначе сега като казахте фалит проверих в гугъл и пишеше някакъв коментар, че ДСК била дъщерна на Газпром?
Лошо е, като западните банки напускат. Експресбанк бяха коректна банка, също и Райфайзенбанк. Аз от Райфайзен бих взела заем, ама сега като ги купиха току-що и се притеснявам.

Общи условия

Активация на акаунт