Отговори
# 135
  • София
Много ми е полезна тази тема! Сега като се замисля, логично е наистина да са си вързали гащите и да има вратичка да порастне и фиксираната лихва. Ще гледам на договора.
А иначе сега като казахте фалит проверих в гугъл и пишеше някакъв коментар, че ДСК била дъщерна на Газпром?
Лошо е, като западните банки напускат. Експресбанк бяха коректна банка, също и Райфайзенбанк. Аз от Райфайзен бих взела заем, ама сега като ги купиха току-що и се притеснявам.

РББ е много коректна банка и според мен, може да се изтегли заем при нея на добри условия сега, а след година, ако не сте доволни от ОББ, да се преместите. Иначе РББ финансираха преди на 90% и са страшно гъвкави. Ние изтеглихме заем преди 3 г при тях.

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 15:04 от denizara

# 136
  • пустинята Гоби
На същото мнение съм. Иди разпитай какво дават.

# 137
Аз не вярвам в тези фиксирани лихви
1.времената са абсолютно несигурни
2.и да има фиксация е само за няколко години, не за целия период на кредита
3. По висока е
4. Каквато ще да е, банката винаги ще си върже гащите с форсмажорните клаузи да я вдигнат при нужда

# 138
Здравейте, пиша вече отчаяна. От 3 месеца си играеме на развален телефон с ДСК, понеже с приятеля ми (нямаме брак) и искаме да изтеглиме кредит като той ще го изтегли за рефинансиране на неговият, а апартамента е на мое име. Сградата взе акт 16 миналата година. Искам да попитам, тези които са теглили ипотечен кредит с вече свой апартамент (не да купуват тепърва) същите документи ли са им искали и в други банки дали искат същите документи? От 3 месеца се влачиме по институциите с бебе на 6 месеца и съм меко казано ядосана. Все нещо изниква като документ, а от институциите ме гледат все странно докато им обяснявам какво искат от банката. Прилагам и документите, които са ми искали. Благодаря предварително на отзовалите се. Не знам какво да правиме, да отиваме ли в друга банка, да продължаваме ли с ДСК...
Тези екзекутивни документи, т.н. промени в строителстовото, дори строителя не знаеше за какъв документ имат предвид.

Да се представи:
1. У-ние по чл. 181 ЗУТ
2. Разрешение за строеж
3. Обяснителна записка
4. Екзекутивна документация (документи за промяна по време на строителството)
5. У-нията за наследници, цитирани в нот.акт
6. Схема на самостоятелен обект с идентификатор....
7. УВТ за УПИ за период от 10г. назад
8. Скица на УПИ
9. Нотариален акт
10. Удостоверение за данъчна оценка
11. Удостоверение за вписани тежести
12. Скица на апартамента, гаража и земята
13. Писмо за административен адрес
14. Удостоверение за семейно положение
15. Удостоверение по чл. 87

Екзекутивни документи – по време на строителството е правена промяна. Изискват се конкретно заповедите за допълване на разрешението за строеж, без строителните книжа.

Удостоверение за вписвания, отбелязвания заличавания за УПИ с идентификатор .... парцел ..., квартал ..., планоснимачен №. за 10г. назад (от 01.01.2012г. до момента)

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 22:07 от LiliiM

# 139
На мен ми казаха (не в ДСК) при ипотекиране на имот се искат същите документи каквито и когато се купува с ипотека. Дали са точно тези 15 обаче не знам. На мен ми казаха, че трябва пазарна оценка, която не я виждам в списъка. Също и акт 16 (ако не е в строеж имота).

# 140
Здравейте,
Благодаря за съветите, ще отида в РББ да видя какво ще ми предложат.
В ДСК попълних Искане за кредит, като ми обясниха, че това е за да получа Одобрение по доход. Това по принцип с нищо не ме задължава, нали правилно разбрах. Ако реша да се откажа от ДСК и да отида в РББ това въпросно Искане за Кредит трябва ли да го откажа?
Освен това в ДСК ми предложиха следните условия (но устно, писмено щяло след като ми дойде оценката на имота да има официален проекто-договор)
срок на кредита 10 години
лихва 3,54 % фиксирана за 5 години, после плаваща
лихвата не може да се предоговаря, докато е фиксирана (обаче мога да рефинансирам заема евентуално, нали така)
Няма такса предварително погасяване или разсрочване на дълга, ако погася частично се намаля срока на плаващата лихва.
Няма изискване за кредитна карта
Няма изискване за допълнителни банкови услуги
Застраховка имот ще бъде около 110 лева на година
Няма изискване застраховка живот
плащам лихва и главница, която е равно разпределена през годините (тоест не плащам само лихви първите години)
ГПР е 4,01, като са сметнати и първоначалните такси на банката. Те между другото като ги сметнахме не са големи. Обаче в това ГПР застраховка имот не е включена.
Като смятах в Моите Пари кредитния калкулатор там при фиксираната лихва във всички банки горе-долу над това ми излезе.
Кредитът ще е малък. Казаха ми, че понеже сумата е малка, затова и лихвата би била по-висока. Добър лихвен процент се давало, ако кредитът е над 90 000 евро.
Не мога да преценя до каква степен ме хвърлят на черешата и до каква степен наистина е така.
Като цяло с всички условия съм ок, предвид, че вноската е уж поносима, има перспектива евентуално да се изплати бързо. Притеснява ме обаче много, дали банката ще прави въртели при частично погасяване и това, което съфорумка беше написала  - че не й прекратили договорната ипотека от ДСК като изтекъл кредита се закрила сама по давност.

# 141
prolet_inchen, отидете не само в РББ. Отидете в още 5 банки и питайте за оферти.

Ние сме почти на финала с рефинансирането. Много време ни отне, но пък спестяваме 5 години, което никак не е малко. Ще споделя повече информация когато приключим.

# 142
  • София
Каква е тази фиксирана лихва 3.54, като иначе е 2.4!? Голяма разлика ми се вижда, тая лихва е като за потребителски кредит, мерси, че е фиксирана. Отделно, важно е, дали след 1 година можете за рефинансирате.
Отделно препоръчвам кредитен консултант, работят с всички банки и могат да дадат оферти от повечето банки, както и да дадат общи насоки.
Ако решите сами да се занимавате, отидете в РББ и ЦКБ за други оферти.

# 143
ДСК искат доста документи. Проверете в други банки, Пощенска, Райфайзен...

# 144
  • София
Аз имам ипотечен към ДСК от миналото лято, искаха ми само удостоверение за семейно положение, удостоверение по чл 87 от НАП, пазарна оценка и документ за доходите. Купувахме старо жилище обаче.

# 145
Аз имам ипотечен към ДСК от миналото лято, искаха ми само удостоверение за семейно положение, удостоверение по чл 87 от НАП, пазарна оценка и документ за доходите. Купувахме старо жилище обаче.

Аз говоря за вече купено жилище.

# 146
Ако съм разбрала правилно случаят на LiliiM е теглене на жилищен кредит с ипотека върху друг имот или потребителски кредит с обезпечение ипотека, не знам точното наименование как е. Та в този случай се изискват също много документи - декларациите, оценките, акт 16, скиците. Най-добре отидете и в друга банка просто да ги питате в този случай те какво документи изискват.

# 147
prolet_inchen, това са много набутващи условия
по равно лихва главница е 50/50, моят кредит е 25/75 с лихва 2,5
освен да не плащаш лихвите предварително, това ти е важно и за остатъчната сума за олихвяване

не ти разбирам фиксацията във фиксиран лихвен процент, не искам и да давам съвети, но обиколи 5 банки, вземи погасителен план от всички и сравни крайната сума
не се задължаваш с нищо към банката, даже колкото повече ходиш, толкова повече неща научаваш и се сещаш да питаш

# 148
Здравейте,
Благодаря за съветите, ще отида в РББ да видя какво ще ми предложат.
В ДСК попълних Искане за кредит, като ми обясниха, че това е за да получа Одобрение по доход. Това по принцип с нищо не ме задължава, нали правилно разбрах. Ако реша да се откажа от ДСК и да отида в РББ това въпросно Искане за Кредит трябва ли да го откажа?
Освен това в ДСК ми предложиха следните условия (но устно, писмено щяло след като ми дойде оценката на имота да има официален проекто-договор)
срок на кредита 10 години
лихва 3,54 % фиксирана за 5 години, после плаваща
лихвата не може да се предоговаря, докато е фиксирана (обаче мога да рефинансирам заема евентуално, нали така)
Няма такса предварително погасяване или разсрочване на дълга, ако погася частично се намаля срока на плаващата лихва.
Няма изискване за кредитна карта
Няма изискване за допълнителни банкови услуги
Застраховка имот ще бъде около 110 лева на година
Няма изискване застраховка живот
плащам лихва и главница, която е равно разпределена през годините (тоест не плащам само лихви първите години)
ГПР е 4,01, като са сметнати и първоначалните такси на банката. Те между другото като ги сметнахме не са големи. Обаче в това ГПР застраховка имот не е включена.
Като смятах в Моите Пари кредитния калкулатор там при фиксираната лихва във всички банки горе-долу над това ми излезе.
Кредитът ще е малък. Казаха ми, че понеже сумата е малка, затова и лихвата би била по-висока. Добър лихвен процент се давало, ако кредитът е над 90 000 евро.
Не мога да преценя до каква степен ме хвърлят на черешата и до каква степен наистина е така.
Като цяло с всички условия съм ок, предвид, че вноската е уж поносима, има перспектива евентуално да се изплати бързо. Притеснява ме обаче много, дали банката ще прави въртели при частично погасяване и това, което съфорумка беше написала  - че не й прекратили договорната ипотека от ДСК като изтекъл кредита се закрила сама по давност.
Проверете и в други банки. ГПР 4% според мен е доста висока цена за фиксирана лихва за 5 години. Искайте вариант за намаляващи лихви и сравнявайте погасителните планове. И аз имам малка ипотека за още по-кратък срок, ама такива оферти не съм виждала, много е вероятно друга банка да даде по-добри условия. Дори фиксираната лихва да е по-краткосрочна, пак си заслужава.

# 149
Каква е тази фиксирана лихва 3.54, като иначе е 2.4!? Голяма разлика ми се вижда, тая лихва е като за потребителски кредит, мерси, че е фиксирана.
да, по-висока е, когато е фиксирана, но има смисъл, ако очаквате повишение на лихвите.  В Европа този процес започна. Увеличението на процента на ипотеките е с 0.2%. През август се очаква още по-голямо увеличение.

Общи условия

Активация на акаунт