Отговори
# 150
  • София
Каква е тази фиксирана лихва 3.54, като иначе е 2.4!? Голяма разлика ми се вижда, тая лихва е като за потребителски кредит, мерси, че е фиксирана.
да, по-висока е, когато е фиксирана, но има смисъл, ако очаквате повишение на лихвите.  В Европа този процес започна. Увеличението на процента на ипотеките е с 0.2%. През август се очаква още по-голямо увеличение.

Да, ама разликата е над 1 процент. Освен това не можем да сравняваме нашите лихви с тези в Европа. Тези в Европа по принцип са много по-ниски от нашите. Ние винаги сме "прецакани", но не е необходимо сами да си го правим, като сами си подписваме неизгодни уславия.

# 151
А ако лихвата се вдигне на 5% - печелиш, ако си я фиксирал за 5 години на 3,45%. Ако очакваш падане на лихвите, няма нужда от фиксиране.

# 152
  • пустинята Гоби
Печелиш, ако се вдигне скоро лихвата. Ако се вдигне в края на периода, нищо не печелиш.

# 153
  • София
Цитат
лихва 3,54 % фиксирана за 5 години, после плаваща
лихвата не може да се предоговаря, докато е фиксирана (обаче мога да рефинансирам заема евентуално, нали така)
Няма такса предварително погасяване или разсрочване на дълга, ако погася частично се намаля срока на плаващата лихва.
...
плащам лихва и главница, която е равно разпределена през годините (тоест не плащам само лихви първите години)

- Разберете каква ще е "плаващата лихва", защото в момента 3,54% е цял процент над обикновения ипотечен кредит. Ако след фиксирания период плаващият стане ОЛП+3,54 - няма да ви е добре.
 - Това за рефинансирнето също трябва да го проверите изрично - може да се окаже, че имате право, но се дължат наказателни лихви или такси.
 - Вероятно тогва има такса при промяна в големината на вноската.
 - Това за " лихва и главница, която е равно разпределена през годините " е най-вероятно "равни месечни вноски" - т.е. не че всеки месец плащате еднакво количество главница, а всъщност, че в началото плащате много лихва+малко главница. За да плащате еднаква сума от главницата месечно, ви трябва кредит с намаляващи вноски, но тогава началните вноски са доста по-големи.
Например - за равни вноски:
1-ва вноска - 0,1 главница + 5,9 лихва  (общо 6)
2-ра вноска - 0,2 главница + 5,8 лихва (общо 6)
3-та вноска - 0,3 главница + 5,7 лихва (общо 6)
и т.н. докато накрая стане 5,9 главница + 0,1 лихва (числата са съвсем примерни само за нагледност).

# 154
Хоп, пак аз. Онзи ден коментирахме, че попълних искане за жилищен или ипотечен кредит за предварително одобрение в ДСК.  Явно е така нареченото одобрение по доходи, защото на този етап не ми искаха документи за имота. Тогава идеята беше, че не можела да ми направи конкретна оферта служителката, ако не го попълня.

Сега въпросът е следният> Трябва ли писмено да заявявам, че се отказвам от искането за кредит. Има някаква такса за попълването, да кажем ще я платя. Но ме притеснява да не вземат да ми отпуснат кредит и да ме таксуват някакви наказания, че например не съм представила документите на апартамента в срок. А аз да кажем идея да си нямам и да си действам с друга банка през това време.

# 155
Те няма да задвижат вътрешната си процедура преди са си платите таксата за разглеждане. Все едно просто сте попитали нещо на тоя етап, нищо обвързващо няма, може и въобще да не ги търсите повече, щом сте решили за друга банка.

# 156
  • София
Няма как да ти таксуват каквото и да е, защото не си предоставил документи или защото си се отказал. Ще те уведомят за становището и тогава може да кажеш, че си намерил по-добра оферта или че просто се отказваш.
Между другото, аз не помня да съм имала такса за кандидатстване. Тоест имах, но чак при усвояването на кредита.

# 157
Ами виждам на Искането за Кредит, че пише:
С подписване на настоящото, декларирам, че:
2. Информиран съм, че дължимата такса за разглеждане на искане и одобряване на кредит се осигурява по разплащателна сметка след
одобряване и преди усвояване на кредита и се заплаща чрез задължаване на сметката от Банката преди подписването на договора, за което
давам съгласие с подписване на Искането. Информиран съм, че таксата не подлежи на връщане, вкл. и при упражняване правото на отказ.

А при таксите пише:
Такса за разглеждане на искане и одобряване на кредит 0,25% върху одобрения размер

# 158
  • София
Възможно е, не знам. Не съм го чела това, защото така или иначе аз кандидатствах само към ДСК и не съм упражнявала право на отказ. Звъннете им в понеделник и ще ви обяснят Simple Smile

# 159
  • София
За мен пише, че плащате такса за одобрение и самата такса е процент от одобрения кредит.
Притеснява ме обаче, че подписвате направо искане за кредит, все едно вече сте решили и кандидатствате. Защо не се разходите до друг клон на банката да питате друг служител, как стават нещата точно?

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 10:35 от Raya

# 160
още преди да изберем апартамент, ходихме в 4ри банки за проучване на условията и си искахме погасителен план за 150хил лв
не сме подписвали нищо, няма такси, няма 0,25%

# 161
Ходих вчера и в РББ, там ми предложиха сходни условия. По-нисък лихвен процент, но пък задължителна застраховка Живот. Като цяло стъпи на същия ГПР.
Иначе от РББ ми дадоха примерен погасителен план, но ми го сметнаха на примерна лихва. Реално това не носи много информация, защото като тръгне да кандидатства човек, може много неща да се окажат други.
Ще го мисля уикенда какво ще правя, ама трябва вече да реша нещо.
Или ще ходя да търся оферти с плаваща лихва, което аз не искам. Или ще отида в ОББ за друга оферта.

# 162
  • София
Ходих вчера и в РББ, там ми предложиха сходни условия. По-нисък лихвен процент, но пък задължителна застраховка Живот. Като цяло стъпи на същия ГПР.
Иначе от РББ ми дадоха примерен погасителен план, но ми го сметнаха на примерна лихва. Реално това не носи много информация, защото като тръгне да кандидатства човек, може много неща да се окажат други.
Или ще ходя да търся оферти с плаваща лихва, което аз не искам. Или ще отида в ОББ за друга оферта.

Явно поради сливането с ОББ РББ са си сменили условията. При мен не беше задължителна застраховка живот, а застраховка имот. Лихвата няма как да е примерна, тя е съобразена според доходите ви и сумата.
Ако си държите на фиксирана лихва, си отидете в ДСК, но за мен тези условия там са безумни.

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 15:24 от denizara

# 163
  • пустинята Гоби
И аз нямам задължителна застраховка живот в РББ. Ако ми променят условията, директно им бия дузпата.

# 164

Явно поради сливането с ОББ РББ са си сменили условията. При мен не беше задължителна застраховка живот, а застраховка имот. Лихвата няма как да е примерна, тя е съобразена според доходите ви и сумата.
Ако си държите на фиксирана лихва, си отидети в ДСК, но за мен тези условия са безумни.
Ами не знам, в РББ ми дадоха задължителни застраховки Имот и Живот като условия, а лихвата ми обясниха, че може да бъде между 2,5 и 3,3 процента, като ако подам искане за кредит, тогава могат да ми кажат точна лихва. Аз обаче не исках да подавам още едно искане за кредит. Така че ми направиха план на 2,5 % и накрая ГПР то е почти същото, като в ДСК. Сигурно защото има допълнително такса за сметка 6 лв. и застраховки. Както и вноската в РББ при лихва 2,5 % беше същата като в ДСК с лихва 3,54. %. Даже питах дали няма объркване - нямало. Тоест на теория, ако реша за РББ и там впоследствие ми предложат по-висока лихва от 2,5% даже може вноската и ГПРто да надвишат това в ДСК.

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 14:59 от prolet_inchen

Общи условия

Активация на акаунт