Отговори
# 600
г-н Петко, за да ми се вдигне вноската с 30%, лихвата от 2,2 трябва да стане 8
това ли ме предупреждавате, че ще стане?
или не прочетохте въпроса на Бреза?

Привет, на ваша страна съм. Не предупреждавам никого в нищо. Само разсъждавам, наблюдавам и споделям това, което виждам. В САЩ 30 годишната ипотека е над 7%, в Англия 10 годишната фиксирана гони 6%, а в Германия 15 годишната е на около 4%. Разбира се в България нямаме такива продукти, но ще бъде против икономическата логика и закони лихвата по ипотеките да останат на 2,2%. Ако останат е супер за вас и вашите финанси. Нищо не бива да бъде приемано за постоянно и непроменяемо.
Според мен в баланса е заровено кучето. Няма да се учудя, ако при нас нещата са по-кротки с лихвите, заради добрата капитализация на нашите банки. Те имат пари за раздаване, които не им носят печалба. С рязко вдигане на лихвите ще им намалеят клиентите, а от раздадените вече кредити може да се увеличи дела на лошите кредити, т.е ще се набълбукат с още пасиви. Временната конюнктура в различните страни е различна. За това ще се повторя, че според мен показател за по-голямо раздвижване ще е моментът, в който започнат да се вдигат лихвите по депозитите по-рязко.

# 601
Малко оф и въпрос, но свързан с дългогодишни кредити.
Онзи ден един познат ми върна дребна вече сума (ок. 2000 лв.), които му бях заел 2011 год. Върна ми ги без лихва разбира се. Замислих се, че тогава заплатата ми беше толкова горе долу, и каква стойност имаха тези 2000 лв. Сега направо са смешни, даже ги бях забравил тези пари.
Стана ми интересно, банките реално какво печелят, с тези почти нулеви лихви дадени преди 10 год., в моята ситуация. Връщаш ги с малка надценка. Е вярно плащаш някакви такси разглеждане, допълнителни такси. НО не е ли лихвата основния доход на една кредитна институция. Да продават пари? Това, че имат някаква капитализация, върху която плащат 0-ви лихви по депозитите, не значи, че не трябва да печелят поне с ръста на инфлацията - има акционери, чиновници в банките, режийни разходи, реално разчитат на стойността на парите, които са дали преди 10 год. Ако например и преди 10 год. да давали същото число пари, както и сега, а лихвата е нищожна, разходите и инфлацията е над 50% за тези 10 год. Основния купувач на държавен дълг са банките. Защо една банка да не даде кредит на държава дори и България на 4.5 % мисля че е вече лихвата, отколкото на някой рисков клиент, ипотечен на 3%. За други страни е и още по-  висока. Трябва да са луди акционерите да го позволят. Да не говорим, че хората индивидуални депозанти, малко по малко започнаха да се усещат и въпреки, че има повишаване на депозитната маса, като ръст намалява.

# 602
  • пустинята Гоби
Лихвите не са нулеви и банките получават доста пари за кредитите, които отпускат.

# 603
Е, как нулева лихва? Тя допреди години си беше доста висока по всички кредити. Печелят си и от лихви, и от такси. Не всички разходи на банките са се повишили с 50% за 10 години. Много дейности станаха онлайн и така се намаляват разходите за персонал, например.
Цитираната лихва за ДЦК е от последните търгове.

# 604
Не, нямах впредвид сега, че са нулеви лихвите, а че са дори отрицателни на база инфлация за банките. Имам впредвид акумулираната инфлация която е последните 2-3 години+ очакваната инфлация още 3-4 години от по 8-9% (средно) ще възлезе на над 60% официална. А общо ГПР за ипотечни кредити по 3-4 % за същия период ще е под 30%. Излиза че банката губи. По неписан закон, банките никога не губят. Не вярвам и в самарянство от тяхна страна, да губят от част от дейнистта си - кредити и да компенсират само с такси ...

# 605
  • пустинята Гоби
Ами те не губят, лихвата за голям период хич не е малка, а голяма част е дължима в началото на кредита. Изобщо написа един ферман, в който развиваш тезата, че банките не губели. Не губят естествено, а това че лихвите за даден период бяха ниски нищо не значи. Ако беше теглил кредит, щеше да ти е ясно. Целта на поста ти каква е?

# 606
Целта ми е чисто любопитство, как работят банките и печелят от лихвите по нисколихвените заеми (напр. ипотечните), спрямо и инфлацията. В първият ми пост тук беше обяснено от какво беше породено това любопитство. От един даден приятелски заем без лихва, и върнато същото число след 10 години...(каква нищожна сума е спрямо 10 години преди). Ако го пренесем към банките, явно не е същото. Благодаря за разяснението. Явно си включват в цената на парите и рисковете, и инфлацията. Както казах - банка не губи.
П.П.
Наистина никога не съм теглил кредит.

# 607
аз вече в банка рядко ходя, всичко е онайн, сигурно са съкратили офисите, служителите. А имам няколко сметки, и на всяка имам някаква такса за обслужване на сметката.  Ето как се самообслувам и им плащам месечно пари, затова, че са ми открили сметка.
Има  банки без такси, но не ми се занимава да си сменям пред няколко месеца сметките  съм решила да им плащам. Simple Smile

# 608
Здравей те имам едно питане искам да тегля жилищен кредит но шефа ми прекрати трудовия договор и ме назначи в друга негова фирма и сега нямам шест месеца в новата фирма дали ще ми отпуснат кредит. Ако някой може да ми отговори ще съм ви много блогодарна.

# 609
Здравей те имам едно питане искам да тегля жилищен кредит но шефа ми прекрати трудовия договор и ме назначи в друга негова фирма и сега нямам шест месеца в новата фирма дали ще ми отпуснат кредит. Ако някой може да ми отговори ще съм ви много блогодарна.
По-скоро има значение дали сте на изпитателен срок, на временен или на постоянен трудов договор, а и върху какви доходи сте осигурена. Най-добре се консултирайте в банката от която мислите да теглите заем.

# 610
    По-скоро има значение дали сте на изпитателен срок, на временен или на постоянен трудов договор, а и върху какви доходи сте осигурена. Най-добре се консултирайте в банката от която мислите да теглите заем.
    благодаря за отговора

# 611
    • София

В много банки няма да имате проблем от това преместване, защото те ще видят свързаността на двете компании и че собственикът е един и същ. Ако смятате, че сте ценна на компанията, можете да помолите работодателя да направи новият Ви трудов договор директно в безстрочен, а не на изпитателен срок. Тогава всички банки ще са склонни да ви отпуснат кредит. Разбира се, много важно е доходът Ви да отговаря на изискванията на конкретната банка и обезпечението за ипотечния кредит, т.е. имотът е подходящ за това.

# 612
    Здравейте има ли някой теглил жилищен кредит от Обб с фиксирана лихва за първите 5 години  ?
    Интересувам се и как се образува лихвата след тези 5 години наново ли се договаря кредита ?

# 613
    според мен не се договаря, а според ливените проценти след 5 г.

# 614
    Здравейте и от мен. Виждам, че има доста хора тук, които са избрали УниКредит за ипотечния си кредит. Ние също клоним към тях заради това до 90% финансиране, което предлагат, а също и тези до 300 евро на квадрат за ремонт. Върпосът ми е доколко мога да съм сигурна в тези цифри? Става въпрос за апартамент на акт 14. Гоним възможно най-висока оценка и максимума за ремонт.

Общи условия

Активация на акаунт