Отговори
# 360
Оф, ужас. Строежи, войни, нямам и застраховка живот и се чудя да сключвам ли, да не сключвам ли - тя не е изискване, ами по-скоро защото имам малко дете.
Аз не я исках, ама като мина известно време от кредита се замислих. От детето ти пари никой няма да търси, но от майка баща брат сестра...

Детето ще търсят като наследник, не дай се боже...
Имам близки в ситуация на починали родители с кредит...

# 361
Детето ако е малко няма какво да му вземат.

# 362
  • пустинята Гоби
Апартамента не могат ли? Сигурно и запора върши работа.

# 363
Здравейте. Имам въпрос за процеса по покупка на жилище. Аз в момента съм платила депозит - депозирала съм. И сега чакаме оценител. Когато платя 10% от стойността на имота и подпишем предварителен договор каква е сигурността за мен ? Какво следва след това ?

# 364
Здравейте, аз когато купувах апартамент(преди около 6 месеца) сключих предварителен договор и преведох 10% от сумата на продавача. След това беше оценката на апартамента. И на мен ми се видя рисковано да превеждам пари преди оценката, защото ако  беше по-ниска, трябваше да тегля потребителски кредит. Но банката искаше предварителен договор и нямах избор. При мен апартамента е на акт 14 и собственикът си получава парите на траншове. Ти ако купуваш готов апартамент, разплащнето ще стане много по-бързо.

# 365
Здравейте, решили сме да си купим апартамент, но нямаме събрана голяма сума да не кажем никаква, понеже искаме тези които имаме да оставим да покриване на такси и да имаме за ремонт след това. Въпроса ми е понеже съм наясно, че банките кредитират само част - 80, 85% какъв е варианта за останалата сума, а не искаме да имаме и потребителски кредит?

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 09:39 от mishaivanovaa

# 366
  • Бургас
Вариантът е да се завиши оценката, но при тези високи цени разминаването с пазарната цена става все по-голямо и е почти неприложимо вече...Поискайте от банката предварително одобрение за сумата, която биха ви отпуснали  преди да сте избрали още имот. Така ще имате ценовия диапазон, до който да търсите жилище, добавяйки вашето самоучастие.  Дочувам оттук-оттам, че банките затягат отпускането на кредити...

# 367
При мен е точно такова положението. И имам и потребителски кредит, но да самоучастието. А повечето банки наистита не отпускат над пазарната оценка много. При мен още са в процес нещата, но станаха чрез кредитен консултант точно чрез завишаване на оценката. А иначе Уникредит и Пощенска отпускат и сума за ремонт към ипотечния, но е някъде около 30 000 лева. Според мен крайно недостатъчна предвид цените за ремонт в момента
Здравейте, решили сме да си купим апартамент, но нямаме събрана голяма сума да не кажем никаква, понеже искаме тези които имаме да оставим да покриване на такси и да имаме за ремонт след това. Въпроса ми е понеже съм наясно, че банките кредитират само част - 80, 85% какъв е варианта за останалата сума, а не искаме да имаме и потребителски кредит?

# 368
А знаете ли дали ако се изтегли потребителски за капарото (самоучастието) след това може да се рефинансира с ипотечния?

# 369
А знаете ли дали ако се изтегли потребителски за капарото (самоучастието) след това може да се рефинансира с ипотечния?
Според мен нищо не пречи, но сигурно ще има 1% наказателна лихва на потребителския, не съм сигурен.

# 370
  • София
Здравейте!
Зависи от пазарната оценка на имота. Предвид, че цените сега постоянно се покачват, е възможно тези 85% да са достатъчни за доплащане на продажната цена и за рефинансиране на потребителския кредит. Другия вариант са допълнителни пари под формата на лимит за ремонт, който се включва в ипотечния кредит и така се завишава един вид пазарната оценка. Тази опция я има в Пощенска (до 150 евро на кв.м.) и в Уникредит (до 300 евро на кв.м.), без да се представят фактури или други документи.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 16:08 от Не се сърди, човече

# 371
Здравейте,
Отговарям на няколко от последните зададени въпроси Simple Smile
"Кой банки отпускат сума за ремонт?" - Абсолютно всички, стига доходът и оценката да са достатъчни, за тази допълнителна сума.
"Може ли да се заложи друг имот, а не този който ще бъде закупен?" - Да, разбира се, че може. Даже може имотът да не е на ваше име, само собствениците по документ за собственост трябва да станат солидарни съдлажници. Като процентът на финансиране от оценката няма да бъде по-малък от стандартния. Процентите на финансиране от оценката се намалят обикновено, когато кредитът е нецелеви, т.е. банката не проследява за какво се изразходват средствата. Причините за намаление може да бъдат и други, но това вече е много рядко и индивидуално. 
"А знаете ли, дали ако изтегля потребителски кредит, след това мога да го рефинансирам" Да , можете да рефинансирате, но оценката трябва да е достатъчно голяма, за да покрие и потребителския кредит. Само една единствена банка в момента има наказателна лихва за погасяване на потребителки кредит, останалите банки за потребителски кредити нямат наказателна лихва.

# 372
Понеже се спомена Пощенска и отпускане на лимит за ремонт без фактури, искам да кажа, че не е точно така. Аз изтеглих кредит преди 2 седмици. Парите за ремонт се усвояват на 2 части, за да ти дадат и втората половина искат фактури и снимки за направен ремонт.
Просто е добре да потърсите имот, чиято пазарна оценка може да е по-висока. Парите за ремонт са си пари за ремонт.
Здравейте!
Зависи от пазарната оценка на имота. Предвид, че цените сега постоянно се покачват, е възможно тези 85% да са достатъчни за доплащане на продажната цена и за рефинансиране на потребителския кредит. Другия вариант са допълнителни пари под формата на лимит за ремонт, който се включва в ипотечния кредит и така се завишава един вид пазарната оценка. Тази опция я има в Пощенска (до 150 евро на кв.м.) и в Уникредит (до 300 евро на кв.м.), без да се представят фактури или други документи.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 16:09 от Не се сърди, човече

# 373
Аз също взех ипотечен от Пощенска банка миналата есен с допълнителни пари за ремонт. За усвояване на втората част им беше достатъчно да покажа снимки на прогрес (имах готова баня и тоалетна + плочки в коридора и терасата) и да накарам майсторите да подпишат един договор, че съм дал първата част от отпуснатите пари за ремонт на тях. Малко закъснявах и буквално в последната седмица на срока успях да усвоя втората част, но изглеждаха бяха готови да удължат срока. Все пак целта им е да им дължиш колкото се може повече пари.

# 374
За да си спестите проба-грешка, може да ползвате кредитен консултант, който познава условията на банките и ще съобрази Вашата ситуация. Консултациите са безплатни, защото консултантите получават комисион от банката, където е одобрен и усвоен кредита (т.е. трябва да са си свършили работата). Ето и моята препоръка - https://finansovoplanirane.bg/kreditno-konsultirane/
безплатен обяд няма.

Общи условия

Активация на акаунт