Отговори
# 675
  • София
Здравейте, работя като самоусигуряващо се лице за Английска фирма. Работил съм за тази фирма над 10 години в на трудов договор в Англия, а като самоусигуряващо се лице в България от 9 месеца. Осигурявам се на максималния размер. Дали ще е възможно да кандидатсвам за креди между 300-500 хил. лева? Колко процента трябва да допълня от моя страна и ще се наложи ли да ипотекирам друг имот за такъв размер? Като цяло как гледат банките на самоусигуряващи се лица за чужди фирми?

Така написано е много неясно. Сумата, която искате е с доста голям диапазон - между 300 К и 500 К има голяма разлика. Освен това банките отпускат кредит на базата на две основни допускания - кредитоспособността на кредитополучателя (какво печели и как и колко харчи) и обезпечението, т.е. имотът, който се купува. Обикновено самоучастието в общия случай за големите градове в България е 20%, а банката ще осигури останалите 80%. При определени случаи и при добри кредитополучатели може този процент да се завиши. И все пак това са проценти от пазарната стойност на имота, а не от продажната цена. Твърде често двете стойности се разминават.

Банките не гледат с много добро око на случаи като Вашия, но при показване на Договорите и при постоянство
 и дълго време получаване на постъпления в една и съща банка, като доказателство за устойчивостта на доходите, може и да се получи.

# 676
Здравейте!
Имам ли някакъв шанс за одобрение при брутен доход 1000лв/800лв нето/?
Доходите са ми около 1700-1800лв, но няма как да ги докажа.
Нямам партньор, чиито доходи да се вземат предвид.
Също така, колко самоучастие ще ми е необходимо? Ще мога да се включа с 15 000 може би.
Дали ще са достатъчни?
Имам възможност да започна работа на място с реални осигуровки /1600-1700бруто/, тогава по-голям шанс ли имам?

# 677
Здравейте!
Имам ли някакъв шанс за одобрение при брутен доход 1000лв/800лв нето/?
Доходите са ми около 1700-1800лв, но няма как да ги докажа.
Нямам партньор, чиито доходи да се вземат предвид.
Също така, колко самоучастие ще ми е необходимо? Ще мога да се включа с 15 000 може би.
Дали ще са достатъчни?
Имам възможност да започна работа на място с реални осигуровки /1600-1700бруто/, тогава по-голям шанс ли имам?
Зависи за какъв заем ще кандидатствате и към каква покупка сте се ориентирали. И да - колкото са по-високи доказаните доходи, толкова е по-голяма вероятността за отпускане на кредит. Имайте предвид, че скоро се очаква банките да затегнат отпускането на ипотечни кредити и процента на самоучастие.

# 678
Здравейте ! Бихте ли ни посъветвали в коя банка да кандидатстваме за жилищен кредит. Мъжът ми вчера беше в Райфайзен и са го одобрили на 4.14% лихва, но не приехме. Четох в по Горни коментари че са предложили лихва под 3%

# 679
  • София
Здравейте ! Бихте ли ни посъветвали в коя банка да кандидатстваме за жилищен кредит. Мъжът ми вчера беше в Райфайзен и са го одобрили на 4.14% лихва, но не приехме. Четох в по Горни коментари че са предложили лихва под 3%
преди месец и нещо ми дадоха 2.6% Flushed

# 680
Ама те лихвите не са константа. Персонални оферти са. Опитайте и в други банки.

# 681
В момента ние рефинансираме от Инвест лихва 3,7% към ДСК, лихва 2,5%.
Мога да препоръчам кредитен консултант на лично, много съм доволна, а бях доста скептична и смятах,че всичко което вършат, мога и сама да го направя, но се оказа,че не е точно така.
Успех.

# 682
  • София
преди месец и нещо ми дадоха 2.6% Flushed

Зависи от доходите.

# 683
Нетен доход 1700-1750лв банката като какъв го определя? Среден? Имам ли шанс с такъв?

# 684
  • София
Нетен доход 1700-1750лв банката като какъв го определя? Среден? Имам ли шанс с такъв?

Зависи от сумата за апартамента и колко е голямо семейството. Няма как да кажем тук.

# 685
Здравейте!
Както всички хора, които имат някакви спестявания така и аз се притеснявам.
Всеки ден инфлацията ги изяжда. Обмислям да ги вложим в жилище, но сумата е доста малка и затова мисля да е с ипотечен кредит.
Как мислите, струва ли си точно сега се тегли ипотечен кредит? Дават ми лихва около 2.5- 2.7%. Така поне и малкото спестени пари няма да се стопят, поне така си мисля.
Ако имахте изцяло средствата за да закупите жилището, би си струвало, но да закупите жилище в което няма да живеете (поне аз така предполагам) и да теглите голям заем поради недостатъчно лично участие, а и при очаквано повишение на лихвите, според мен поемате излишен риск.
Да с цел инвестиция е. Имаме друго, което отдаваме под наем и ще покрива заема. Просто искам да разбера всякакви гледни точки и да вземем добро решение.

# 686
Изпратете ми детайли на лично ако е удобно.
Проблема е май, че искаме да вземем на зелено и няма дори още първа копка( не знам дали правилно се изразявам). Моя мъж взима 3800 лева, моят доход не го смятат така като не съм на български договор. Жилището е на стойност от 90000лева като можем да си покрием 20% от тях . Но наистина 4.14 е доста висока лихва 😣
В момента ние рефинансираме от Инвест лихва 3,7% към ДСК, лихва 2,5%.
Мога да препоръчам кредитен консултант на лично, много съм доволна, а бях доста скептична и смятах,че всичко което вършат, мога и сама да го направя, но се оказа,че не е точно така.
Успех.

# 687
Райфайзен вече не съществува в България, купиха я.

Жилище под наем не е само приход. Ще изплащате, зависите от нивата на наемите, а при криза те падат бързо. Ще имате и допълнителни разходи - ремонти, евентуално обзавеждане. Неизбежно е вноската по заема да се повиши. Може и с много, може и с малко.

Може след години да се окаже страхотна инвестиция, ако е на хубаво място и хубав имот. А може да се окажете на загуба. Реално вие губите един досегашен сигурен наем, за да купите нещо, което не е сигурно ще носи ли доход.

# 688
Проблема е май, че искаме да вземем на зелено и няма дори още първа копка( не знам дали правилно се изразявам). Моя мъж взима 3800 лева, моят доход не го смятат така като не съм на български договор. Жилището е на стойност от 90000лева като можем да си покрием 20% от тях . Но наистина 4.14 е доста висока лихва 😣

90 000 лева? Да не сте объркала цената на имота?

# 689

90 000 лева? Да не сте объркала цената на имота?

България не е само София (или някой от шестте най-големи града). Наскоро ми бяха попаднали обяви за Димитровград и Раднево точно за 80-90 000 лева за завършени и обзаведени четиристайни апартаменти (от порядъка на 90-100 кв. м.). А хората тук в темата искат да купуват още и на изкоп, което неминуемо сваля от цената.

Общи условия

Активация на акаунт