Отговори
# 660
Зависи от банката, от условията в момента, от дохода, от самоучастието...

Самоучастие от 1000 лв. за 120 000 лв. пазарна цена - няма банка, която да го одобри. Трудно ще се направи комбинация от ипотечен и потребителски по няколко причини.
1. В момента финансирането е на по-малко % от оценката, около 75-80% се движи, някои банки даже и по-малко дават. Ключово е, че това е оценката. Вие може да го купите за 120 000 хил. лв., но оценката да е 100 000 лв., а може и да е 130 000 лв. Ако е второто - добре, реално ще ви отпуснат по-голяма част от цената като ипотечен.
2. Потребителски и ипотечен означава сериозно натоварване с вноска, като по потребителския лихвите са високи, обикновено при тях ги повишават по-бързо и с по-голям темп, отколкото ипотечните. Както и да го въртите, двете вноски ще заемат голяма част от официалния доход и затова е много вероятно да не ви одобрят.

На мен ми одобриха комбинация от ипотечен и потребителски (под 8% от стойността на ипотечния), като вноските бяха над 50% от тогавашния ми доход по трудов договор, но ми оставаха теоретично достатъчно пари за нормален живот и имах опция да докажа допълнителни доходи.

Поръчител изобщо не е задължително да имате.

Идете в няколко банки и питайте или потърсете кредитен консултант.

# 661
  • София
Води се застр. измама, ако за един и същ риск имате няколко застраховки.
Разликата между личната и през работодател е, че личната е по- обхватна, обикновено през работодател покрива трудова злополука. Моята включва и временна нетрудоспособност.
Не е ли ако за едно и също събитие търся няколко пъти обезщетение. Иначе не е проблем да имам две застраховки. Например както е при автокаско и гражданска отговорност. При щета мога да избирам дали ще си покрия щетата от автокаското или от гражданската на виновния.

И при животозастраховането и при общото застраховане не е застрахователна измама.

Каква е разликата? В общото застраховане - като гражданска отговорност, застраховка имущество или автокаско, няма никакъм смисъл да се правят две застраховки. Защото ако има щета, ще бъде платена щетата само по едната застраховка или ако се споразумеят двете застрахователни компании (ако предположим, че са две) да платят в някакакво съотношение, но сборът по плащането ще бъде 100%. При животозастраховането е различно. Там може да направим 10 застраховки в 10 компании за един и същи риск - например смърт от злополука и заболяване, и десетте компании ще изплатят на ползващите лица сумите, които са записани в застрахователния договор. Стига разбира се, да можем да си позволим да правим плащания по десетте полици и здравословното ни състояние да ни позволява.

Ще си позволя да дам един съвет. Първо - много внимателно четете личните здравни декларации към застраховките, когато ви ги предлага за попълване банков чиновник. Неговият интерес е да продаде кредита. Затова неглижира аспектите около застраховката. Набързо ви спешава да отбележите отговорите само и само да се стигне до подписване на Договора за кредит. Понякога самият той не е наясно със застраховките. Това е друга материя за него. Затова понякога в бързината отговаряме грешно на зададен въпрос. Това по-късно може да ни изненада неприятно и застраховтелната компания да не плати за настъпила щета, защото сме подали невярна информация при попълването.

И второ напомняне - Моля, запознайте се внимателно с изключените рискове. Ще се изненадате колко са много и ще видите в колко случаи всъщност не сме адекватно защитени. Ако не ги знаем, само си мислим, че сме защитети и когато настъпи щета - отново неприятни изненади.

Така че. Даваме пари и си купуваме продукт - застраховка кредитна протекция. Задължени сме към себе си и хората, които зависят от нас да познаваме продукта, който сме си купили.

Хубава вечер.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 19:56 от mariangeorgiev

# 662
Здравейте!
Преди 2 години изтеглихме с мъжът ми ипотечен кредит от 150 000лв. и 40 000лв. потребителски кредит, за да закупим дома си. Имахме самоучастие от около 15 000 лв.
Получихме добра оценка на имота, която доста се доближаваше до пазарната цена.
Сега след като поскъпнаха имотите дойде момента, в който се замисляме за закупуването на гараж.
На нас ни се иска да направим нова оценка и да получим средства, с които да закупим гараж, но гаража да не е ипотекиран. А от банката искат обратното - нова оценка и гаража да влезе в ипотеката.
Някой ако им опит, ще се радвам да сподели съвети.
В случай, че гаража влезе в ипотеката - какво следва чисто документално, от декларирането му до нотариуса за договорната ипотека?

# 663
Освен да навишите кредита, за да махнете потребителския, по този начин си намаляваш лихвения %, но повишаваш сумата. Трябва да се изчисли, от написаното не е ясно колко сте изплатили, за колко год е кредита, каква сума е потребителски, каква ипотечен и лихвените % на двата, и години. След това си теглиш нов потребителски от др банка  и си имаш неипотекиран гараж, но пак на висока лихва, то и сега си я имаш.
Но не може да се каже печелиш ли, банката ли печели, без изчисления.

# 664
Ипотечният кредит е за 30год. и сума 150 000лв. и лихва 2,4% , а потребителският - срок 10 години и сума 40 000лв.
Според мен не сме от печелившата страна, ако увелича сумата, за да погася потребителския кредит. Там лихвата е 3% и след 8 години кредита ще е изплатен. Ако увелича сумата на ипотечния и погася потребителския, ще плащам лихва още 28 години.

# 665
Здравейте, работя като самоусигуряващо се лице за Английска фирма. Работил съм за тази фирма над 10 години в на трудов договор в Англия, а като самоусигуряващо се лице в България от 9 месеца. Осигурявам се на максималния размер. Дали ще е възможно да кандидатсвам за креди между 300-500 хил. лева? Колко процента трябва да допълня от моя страна и ще се наложи ли да ипотекирам друг имот за такъв размер? Като цяло как гледат банките на самоусигуряващи се лица за чужди фирми?

# 666
Когато аз изтеглих моя ипотечен кредит също не исках кредитна карта, кредитната  инспекторка ми обясни, че ако откажа кредитната карта автоматично ми се вдига лихвения %, което мен не ме устройваше, защото много щеше да ми оскъпи и без това не малката месечна вноска. Няколко месеца след като изтеглих кредита един банкомат ми глътна картата и аз я блокирах.  От тогава минаха ок. 3 години. Картата все още е блокирана и плащам всяка година 45лв такса за нея. 45лв годишно ми е много по изгодно от увеличение на лихвения %.
Благодаря! Да, доста се оскъпява вноската, а и не искам кредитна карта

# 667
  • София
На мен също ми дадоха кредитна карта за по-нисък лихвен процент уж. На втория месец отидох и си я закрих, а пък процентът ми остана същия. 😁

# 668
То всъщност няма нищо лошо в кредитната карта - срещу 45 лева на година имаш моментален достъп до средства при нужда (моята карта е с лимит 3000 лв., което не е пренебрежимо малко). В началото си мислех, че в момента, в който изплатя ипотеката, ще я закрия, но сега си мисля, че ще си я оставя, понеже е удобство да имаш едни 3k екстра в портфейла си при нужда. Това, разбира се, при условие, че ползваш подобен продукт разумно и отговорно и не гледаш на тия пари като на свободни пари за обувки и фризьор. В противен случай аз поне бих я закрила при първа възможност.

# 669
Когато аз изтеглих моя ипотечен кредит също не исках кредитна карта, кредитната  инспекторка ми обясни, че ако откажа кредитната карта автоматично ми се вдига лихвения %, което мен не ме устройваше, защото много щеше да ми оскъпи и без това не малката месечна вноска. Няколко месеца след като изтеглих кредита един банкомат ми глътна картата и аз я блокирах.  От тогава минаха ок. 3 години. Картата все още е блокирана и плащам всяка година 45лв такса за нея. 45лв годишно ми е много по изгодно от увеличение на лихвения %.
Не е задължително да поддържате кредитната карта за целия период на ипотечен договор. Отидете и попитайте дали може да я закриете без да ви коригират лихвения процент.

# 670
Все се каня да започна да пазарувам с моята абсолютно неизползвана кредитна карта и все не стигам до нея. Пощенска имат програма за бонуси, колкото повече плащаш с картата. Но активирането е безумно - с телефонно съобщение за парола, после трябваше да търся банкомат, да сменя пак паролата и да изчаквам някакъв срок. И така си седи в очакване.

# 671
Tanq25
a потребитеския с какъв лихвен %? също има значение дали днес си ги теглила тия кредити или имат вече някаква изплатена част дотук, т.е теглила си ги примерно 2016 за 30 г до 2046, ама към днешна дата ще си платила много от лихвата и е важно.
и каква  пазарната цена на гаража

# 672
Здравейте!
Както всички хора, които имат някакви спестявания така и аз се притеснявам.
Всеки ден инфлацията ги изяжда. Обмислям да ги вложим в жилище, но сумата е доста малка и затова мисля да е с ипотечен кредит.
Как мислите, струва ли си точно сега се тегли ипотечен кредит? Дават ми лихва около 2.5- 2.7%. Така поне и малкото спестени пари няма да се стопят, поне така си мисля.

# 673
Здравейте!
Както всички хора, които имат някакви спестявания така и аз се притеснявам.
Всеки ден инфлацията ги изяжда. Обмислям да ги вложим в жилище, но сумата е доста малка и затова мисля да е с ипотечен кредит.
Как мислите, струва ли си точно сега се тегли ипотечен кредит? Дават ми лихва около 2.5- 2.7%. Така поне и малкото спестени пари няма да се стопят, поне така си мисля.
Ако имахте изцяло средствата за да закупите жилището, би си струвало, но да закупите жилище в което няма да живеете (поне аз така предполагам) и да теглите голям заем поради недостатъчно лично участие, а и при очаквано повишение на лихвите, според мен поемате излишен риск.

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 11:06 от tre

# 674
  • София
Купете си злато...

Общи условия

Активация на акаунт