Майчинството счетоводно - 92

• 39 330
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Здравейте !

Така и не намирам отговор на моя въпрос, а виждам , че сте отзивчиви и реших да го задам тук.

До края на бремеността ми ще съм в непрекъснат болничен (още 4 месеца остават). Тези месеци , в които съм болничен, ще бъдат ли включени в базата за изчисляване на майчинството , което ще получавам ? Тоест... те част ли са от 18те месеца, които се връщат назад или майчинството се изчислява от брутната заплата 18 месеца преди болничните ?
Част са и ще бъдат включени.
Здравейте, имам въпрос! От 16.01 до 01.03 съм в 45-дневния болничен. Видях в НОИ, че са започнали да го обработват. Можете ли да ми кажете на подточка б) и в) "не е отбелязано" какво значи? В досегашните ми болнични са отбелязани с "да". Чудя се дали е затова, защото този е с диагноза "бременност" или просто има някакъв проблем. Благодаря много!

Свържете се със счетоводството, да проверят за всеки случай, ако се налага коригиране.

Много благодаря, Ала-Бала. Свързах се с тях, казаха, че са подали нужната информация и че ако някъде до 23.02 не получа превод, да се свържа пак с тях.

Исках да си изчисля прогнозното майчинство, но ми излезе това. Помня, че беше коментирано преди известно време, но не можах да намеря коментара. Извинявам се, че повтарям зададен въпрос вече, но какво значи това и има ли база за притеснение?

# 106
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета! Предварително се извинявам, че не успях да прочета всичко в темата. В непрекъснат болничен съм и видях в сайта на НОИ какво са изчислили да ми платят. Осугиряват ме на максимална заплата, като реално брутното ми възнаграждение е даже по-високо от 3000 лв. Въпросът ми е тези 80% от среднодневно брутно възграждение на базата на максималната заплата от 3000 лв ли се изчисляват или от моето брутно възнграждение. Разликата, която се получава е доста голяма, а съм чувала, че при дълъг болничен не би трябвало да се получи голяма разлика между реалната заплата и изплатения болничен. Благодаря предварително!

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване.

Няма как да се изплаща обезщетение върху по-висока сума от тази, върху която реално са внасяни осиг. вноски за фонд ОЗМ, т.е. ще е 90% от осиг. доход от предходните 24 месеца.

# 107
  • Бургас
Здравейте !
В отпуск по майчинство съм, детето ми е на 1 год и 9 месеца. Участвах в конкурс и ще ме наемат на ново работно място при друг работодател. Ще прекратя ТД със стария работодател и ще подпиша с нов. Когато съм при нов работодател, имам ли право да прехвърлям майчинството на майка ми?

# 108
  • София-Младост
Здравейте !
В отпуск по майчинство съм, детето ми е на 1 год и 9 месеца. Участвах в конкурс и ще ме наемат на ново работно място при друг работодател. Ще прекратя ТД със стария работодател и ще подпиша с нов. Когато съм при нов работодател, имам ли право да прехвърлям майчинството на майка ми?
Стига тя да е осигурена за Общо заболяване и майчинство-да.

# 109
Здравей, предварително се извинявам, че не съм подготвена. Имам с ледния казус: бременна 27 седмица и днес ми казват, че няма да ми стигнат дните, защото ползвам болничен от 5 та седмица, единия вариант бил да изляза в отпуск, но съм на изпитатетелен срок и това ме притеснява, не зная дали е удачно?Другия вариант, който предлагат е следващия месец да ми пуснат 45 дневния болничен, термина ми е за 20 май, та това удачен вариант ли е с изместването на термин? Благодаря предварително!

# 110
Здравейте, имам въпрос и не намирам отговора.
Бременна съм в 10 г.с.
Имам общо над 12 месеца трудов стаж и от 9 месеца съм на сегашното работно място където ме осигуряват на това което взимам. Преди да почна тук работих година без договор а преди това няколко месеца бях без договор.
Правих справка за майчинството - ще взимам минималното, но ако имах още 2 месеца осигураване на сегашната заплата майчинството ми се променя с по-високо. Има ли вариант да си довнеса осигуровки за още няколо месеца(минали), за да мога да взимам по-голямо майчинство.
Ако е възможно какъв е реда и до какъв срок трябва да ги внеса?

# 111
milena85, не знам доколко е удачно да се мести датата на термина. Може да се явиш на ТЕЛК и да ти издадат БЛ от там. Може да се разбереш с работодателя за платен отпуск. Дали ще ползваш такъв или отпуск по болест във връзка с освобождаването от работа няма разлика.

Elii123, няма такава опция за довнасяне, а и не е рентабилно.

# 112
Добър вечер. Виждам, че болничните се обработват от четвъртък при мен. Има ли вероятност утре да са преведени или чак във вторник ще е? Благодаря предварително.

# 113
  • София
Добър вечер. Виждам, че болничните се обработват от четвъртък при мен. Има ли вероятност утре да са преведени или чак във вторник ще е? Благодаря предварително.

Утре би трябвало да пише, че са изплатени и да получите сумата на следващият ден (петък)

# 114
milena85, не знам доколко е удачно да се мести датата на термина. Може да се явиш на ТЕЛК и да ти издадат БЛ от там. Може да се разбереш с работодателя за платен отпуск. Дали ще ползваш такъв или отпуск по болест във връзка с освобождаването от работа няма разлика.

Elii123, няма такава опция за довнасяне, а и не е рентабилно.

Отказват ми Телк, защото нямало кой да се занимава. Аз  сама ли трябва да се ява на Телк🙄след като те не могат?

# 115

Утре би трябвало да пише, че са изплатени и да получите сумата на следващият ден (петък)
В петък НЕ изплащат болнични!
Болничните се изплащат вторник и четвъртък!
Не се и вижда за какъв период е този болничен.

# 116

Единият е от 04.01.до 07. 01 и другият е от 08.01 до 21.02.

# 117
milena85, трябва от ЛКК да те насочат.
По-добре ползвай платен отпуск, ако имаш такъв. Или неплатен, дори.

# 118
Здравейте момичета, малко съм объркана от следното, постоянния ми болничен за майчинство започва от 18.11. 2021 и съответно следва да бъде до 18.11.2022, като направя справка в нои ми езписва някакъв 0олничен от 18.11.2021 до 18.01.2022.. и няма никакъв друг, който да се обработва

# 119
  • София

На мен обикновенно ми пише изплатен в четвъртък и в петък сутринта парите са ми преведени по сметката. Ако пише дата на ведомост да кажем 16.02 , то на 17ти ми ги изплащат.

Общи условия

Активация на акаунт