Майчинството счетоводно - 92

• 39 317
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
  • София-Младост
Това отговор на моя въпрос ли беше?
Минималната работна заплата, която е била когато е ползван отпуска.
Да.

Myhazardall

По съдебен път. При прекратен ТД , ИТ няма да помогне особено.
Като майка на дете до 3 г. е трудно да ви съкратят без разрешение на ИТ.
При прекратяване по ваше желание, ще поучавате мин. обезщетение за 4 месеца.

# 91
Благодаря много!

Това отговор на моя въпрос ли беше?
Минималната работна заплата, която е била когато е ползван отпуска.
Да.

Myhazardall

По съдебен път. При прекратен ТД , ИТ няма да помогне особено.
Като майка на дете до 3 г. е трудно да ви съкратят без разрешение на ИТ.
При прекратяване по ваше желание, ще поучавате мин. обезщетение за 4 месеца.

# 92
  • София
Здравейте,

Имам 2 въпроса:

1. Кой е последният ден от майчинството - денят преди 2-я рожден ден на детето или самият рожден ден?
Самият рожден ден е последния ден.В денят след рождения ден, трябва да сте на работа.

Нашата счетоводителката упорито твърди, че според нейния продукт последен е денят преди 2-я рожден ден. 😞

# 93
  • София-Младост
Малко куцо е написано това "до навършване на 2 г. възраст". Ако трябва да съм честна, преди много години, аз също смятах, че на РД майката трябва да е на работа.
Истината е че този ден и е последния почивен от този отпуск.

# 94
  • Пловдив
Здравейте, имам въпрос! От 16.01 до 01.03 съм в 45-дневния болничен. Видях в НОИ, че са започнали да го обработват. Можете ли да ми кажете на подточка б) и в) "не е отбелязано" какво значи? В досегашните ми болнични са отбелязани с "да". Чудя се дали има някакъв проблем сега. В тази фирма съм над 4 години. Трябва ли да говоря със счетоводството за тези подточки, защото знам, че са важни? Благодаря много!

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 10:15 от me4eto__

# 95
Здравейте !

Така и не намирам отговор на моя въпрос, а виждам , че сте отзивчиви и реших да го задам тук.

До края на бремеността ми ще съм в непрекъснат болничен (още 4 месеца остават). Тези месеци , в които съм болничен, ще бъдат ли включени в базата за изчисляване на майчинството , което ще получавам ? Тоест... те част ли са от 18те месеца, които се връщат назад или майчинството се изчислява от брутната заплата 18 месеца преди болничните ?

# 96
  • София-Младост
Здравейте !

Така и не намирам отговор на моя въпрос, а виждам , че сте отзивчиви и реших да го задам тук.

До края на бремеността ми ще съм в непрекъснат болничен (още 4 месеца остават). Тези месеци , в които съм болничен, ще бъдат ли включени в базата за изчисляване на майчинството , което ще получавам ? Тоест... те част ли са от 18те месеца, които се връщат назад или майчинството се изчислява от брутната заплата 18 месеца преди болничните ?
Част са и ще бъдат включени.
Здравейте, имам въпрос! От 16.01 до 01.03 съм в 45-дневния болничен. Видях в НОИ, че са започнали да го обработват. Можете ли да ми кажете на подточка б) и в) "не е отбелязано" какво значи? В досегашните ми болнични са отбелязани с "да". Чудя се дали е затова, защото този е с диагноза "бременност" или просто има някакъв проблем. Благодаря много!

Свържете се със счетоводството, да проверят за всеки случай, ако се налага коригиране.

# 97
Здравейте !

Част са и ще бъдат включени.

Благодаря за бързия отговор. А каква ще бъде тяхната база ? Как се изчислява ? Доколкото знам работодателя внася минимални осигуровки през болничните или бъркам ? (по принцип ме осигуряват реално и не съм на минимална р.заплата)

# 98
  • София-Младост
По време на болничен се внася само здравноосигурителна вноска за смета на работодателя. Времето се признава за трудов и осигурителен стаж, без да се внасят вноски.
За дните, включени в периода , през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

# 99
  • Габрово
Здравейте Simple Smile Имам въпрос за отпуска по бащинство, 15-те календарни дни, които се полагат на таткото след изписването на бебето от болницата.

Ако към този момент таткото е подал предизвестие за напускане на работа, срокът на предизвестието удължава ли се с тези 15 дни бащинство или те се включват в него?
Тоест при едномесечно предизвестие периодът ще се удължи ли на 30+15 дни или ще си остане 30 дни?

Благодаря предварително! 😊

# 100
  • София-Младост
Няма да се удължи.

# 101
Здравейте,
за да започна да се самоосигурявам каква фирма е най-удочно да си направя(Ет/оод)?
Трябва ли реално да функционира за да се осигурявам и да мога да ползвам майчинство?

Колко биха били вноските за да получавам минималното майчинство?

Имам стаж над 8г, но сега няма как да започна работа...

# 102
Здравейте,

Имам въпрос, свързан с максималния осигурителен доход и съответното майчинство. Предстои ми раждане през май месец, като, както знаете, вероятно от Април 2022 максималният праг ще се вдигне на 3400 лв. Как мислите, на каква база ще се изчислява майчинството, ако предходните години доходът е бил над 3400 лв бруто, но съответно осигуровките са били на максималния тогава праг от 3000 лв? Вероятно категоричен отговор по въпроса няма, но ще ми е интересно да чуя мнението ви Simple Smile Ако някой знае какво се е случвало в миналото, когато в бил вдиган прагът, също ще е полезно.

# 103
  • София-Младост
lukytoo
ЕООД
Трябва да има дейност.
1.   Осигурителен доход за дни с осигуровки      650.00   лв.

2.   Общо осигурителни вноски от самоосигуряващото се лице      203.45   лв.
а)   за фонд "Пенсии"   14.80 %   96.20   лв.
б)   за фонд "ОЗМ"   3.50 %   22.75   лв.
в)   за фонд "ДЗПО" в УПФ   5.00 %   32.50   лв.
г)   за фонд "Здравно осигуряване"   8.00 %   52.00   лв.

TulipFlower
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Все едно да питаш какво става ако през годините са ти вдигали заплатата. Нищо не става, смята дохода към тогавашния момент.

# 104
Здравейте, момичета! Предварително се извинявам, че не успях да прочета всичко в темата. В непрекъснат болничен съм и видях в сайта на НОИ какво са изчислили да ми платят. Осугиряват ме на максимална заплата, като реално брутното ми възнаграждение е даже по-високо от 3000 лв. Въпросът ми е тези 80% от среднодневно брутно възграждение на базата на максималната заплата от 3000 лв ли се изчисляват или от моето брутно възнграждение. Разликата, която се получава е доста голяма, а съм чувала, че при дълъг болничен не би трябвало да се получи голяма разлика между реалната заплата и изплатения болничен. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт