Майчинството счетоводно - 92

• 39 305
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
  • София-Младост
Може болнимен. Щом не е закрито предприятието, не би следвало да ви съкращават.

# 76
Посъветвайте се с Инспекцията по труда дали могат да ви съкратят точно във вашия конкретен случай. Майките се освобождават само след решение на Инспекцията. Ние за съжаление се наложи да освободим няколко жени.

# 77
Благодаря ви за съветите. Ще говоря и с работодателя, ако ще ми правят проблем занапред предпочитам да напусна и да ме назначат веднага в друга фирма, от която да изляза в майчинство. Това ОК ли е според вас като вариант?

# 78
Здравейте,въпросът ми не е на 100% в същността на темата, но ще помоля някой запознат, ако може да ми отговори.

Става въпрос за детските надбавки и по-точно майчинството влиза ли в доходите, които трябва да се декларират?Работодателят ми издава бележка, където месеците, които са била в майчинство, са отбелязани като 0 лв доход. И заедно с доходите на бащата сме под 500 лв/месец. Но получихме писмо, че не сме одобрени, защото надвишаваме доходите... Не знам от къде да търся проблема.

# 79
  • София-Младост
Да, влиза. Работодателя пише 0, защото той нищо не е плащал. Полученото обезщетение е доход и се декларира.

# 80
Да, влиза. Работодателя пише 0, защото той нищо не е плащал. Полученото обезщетение е доход и се декларира.
А аз ли го декларирам или те служебно го проверяват?

# 81
  • София-Младост
По принцип  вие. Но и те си правят проверка.

# 82
Здравейте,
Януари си пуснах документите за детски надбавки, как мога да разбера дали ще хванем най-накрая( за близо 5год все не можем) ии кога ли ще преведат?

Благодаря

# 83
  • София-Младост
Здравейте,
Януари си пуснах документите за детски надбавки, как мога да разбера дали ще хванем най-накрая( за близо 5год все не можем) ии кога ли ще преведат?

Благодаря
Тази седмица ще превеждат, ако получите, значи сте одобрени:)

# 84
Здравейте, имам следното питане, сигурно е поредното такова и се извинявам.  Ще съм благодарна на малко разяснение.
Майчинството ми изтича март месец и желая да подам молба за напускане. Съответно имам натрупан платен отпуск. Мисля, че работодателят ми няма да е съгласен да ми го изплати и не знам как да процедирам в такъв случай. Имам ли някакви други опции? Доколкото разбрах, ако заявя отпуск и си го използвам без да съм пуснала молба за напускане, то той пак е длъжен да ми го изплаща всеки месец, нали така? Т.е. ще е все е едно и за двете страни, което и да направя?Какво бихте ме посъветвали? Благодаря!

# 85
  • София-Младост
Разликата е единствено, че при изплащане не се дължат осиг. вноски за това обезщетение.
Иначе или си ползвате платения отпуск, или напускате и ви го изплащат.

# 86
Здравейте! Интересува ме нещо, за което не успявам да намеря информация по темата за неплатения отпуск за гледане на дете до 8 г. От това, което съм прочела до момента, този отпуск се води трудов и осигурителен стаж. Не ми става ясно обаче, като дойде време за пенсия, за времето на неплатения отпуск какво ще е "месечното възнаграждение", което НОИ ще вземе предвид, като ми оформя пенсията?

# 87
  • София-Младост
Минималната работна заплата, която е била когато е ползван отпуска.

# 88
А ако откаже да ми го изплати, къде мога да си търся правата? Инспекцията по труда? И последен въпрос... Има ли как да ме съкрати по друг член, освен по взаимно съгласие, за да получавам по-голяма сума от бюрото по труда? Понеже явно всичко ще е с договорки си мисля, дали да не предложа да ме освободи по друга причина за сметка на част от сумата за отпуск... Много ви благодаря! За съжаление голяма част от работодателите в малките фирми гледат да минат метър и се отнасят доста некоретно... От това са провокирани въпросите ми.

# 89
Това отговор на моя въпрос ли беше?
Минималната работна заплата, която е била когато е ползван отпуска.

Общи условия

Активация на акаунт