Майчинството счетоводно - 92

• 39 301
  • 751
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте, бих искала за втори път да се обърна към вас относно сегашния ми казус. Винаги съм получавала правилен съвет тук.
Обмислям дали да не ползвам неплатен отпуск за отглеждане на детето ми (6+5м).
Юни месец детето става на 2г.
Аз имам натрупан платен отпуск от 2020, 2021 и съответно 2022.
Трябва ли да използвам платения отпуск, всичкия или каква част, преди да пусна молба за неплатения?
Мога ли да пусна неплатен, без да изразходвам всичкия платен?

Благодаря на всички Simple Smile

# 61
  • София-Младост
Здравейте,
Изравнителен болничен (до 135 дни) от ЛЛ задължително ли е само един?
На 12.02 ми изтича 42-дневния от болницата.
Полагат ми се 48+18 дни (родих 18 дни преди термин).
Намерението ми е да се върна на работа от вкъщи.
Все още има настани дали ще стане. Мога ли сега да взема 48!и ако се наложи още 18 после?
На отпуск по бременност и майчинство имам право от 19.04.
Един е и се използва накуп, а не когато ни е удобно, все пак  е болничен за възстановяване.
Здравейте, бих искала за втори път да се обърна към вас относно сегашния ми казус. Винаги съм получавала правилен съвет тук.
Обмислям дали да не ползвам неплатен отпуск за отглеждане на детето ми (6+5м).
Юни месец детето става на 2г.
Аз имам натрупан платен отпуск от 2020, 2021 и съответно 2022.
Трябва ли да използвам платения отпуск, всичкия или каква част, преди да пусна молба за неплатения?
Мога ли да пусна неплатен, без да изразходвам всичкия платен?

Благодаря на всички Simple Smile
Можете.

# 62
  • София
А съответно всичкия ли мога да запазя? От 2020, 2021 и 2022?
Когато евентуално се върна на работа през 2023 ще са се събрали за 4 години, няма ли някой от тях да изтече?

Пп: много благодаря, доста се лутах по алинеите 😘

# 63
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не ги губиш, но все пак си следи двете години.

Кодекс на труда
Ч.176а.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 64
Здравейте, обикновения болничен намалява ли размера на майчинството? Използвах калкулатора от първата страница и въпреки, че има поле да се попълни дали си бил в болничен, не виждам да има намаляване в изчисленото майчинство.

# 65
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако доходът предходните 18 месеца е еднакъв, няма отражение.

# 66
Въпросът е, че бременността ми е рискова и най-вероятно ще бъда болничен в по-голямата част от нея. От калкулатора обаче не излиза да има промяна в размера на майчинството.

# 67
  • В полите на Пирин планина
Въпросът е, че бременността ми е рискова и най-вероятно ще бъда болничен в по-голямата част от нея. От калкулатора обаче не излиза да има промяна в размера на майчинството.

Ако нямате резки разлики в размера на осигурителния доход, няма да окаже влияние ползването на болничен.
Не знам на какво битува този мит, че болничните намаляват обезщетението за бременност и раждане.

# 68
Здравейте, тази година ще изляза в майчинство, като до момента не съм ползвала от платения си годишен отпуск. Ще съм много благодарна ако може някой да ми каже дали отпуска трябва да се ползва преди майчинството, дали може след него или ако не се ползва преди него дали работодателя трябва да го изплати? Благодаря предварително!

# 69
  • София-Младост
https://www.lex.bg/laws/ldoc/1594373121
от чл. 155 надолу

# 70
Здравейте! Майка съм на недоносено бебче. Дъщеря ми е в неонатология. На 25.02 ми изтича 42-дневния болничен от болницата в която родих. От къде следва да е втория болничен преди декларацията за майчинство от неонатологията ли?

# 71
Здравейте! Майка съм на недоносено бебче. Дъщеря ми е в неонатология. На 25.02 ми изтича 42-дневния болничен от болницата в която родих. От къде следва да е втория болничен преди декларацията за майчинство от неонатологията ли?

По принцип се издава от ЛЛ на бебето...

# 72
Не си зададох правилно въпроса грешката е моя ...
Понеже не знаем колко време ще стой там не сме я записали на ЛЛ за това питам ..

По принцип се издава от ЛЛ на бебето...

# 73
Тогава от Вашия личен лекар.

# 74
Здравейте! В момента съм втора година майчинство, което изтича в началото на юни. Бременна съм с второ, като 45 дневният ми болничен е с начална дата 10 юли. Въпросът ми е трябва ли задължително да се връщам на работа след изтичането на 2г. майчинство или мога веднага да си пусна болничен за втората бременност? И още - след изтичането на майчинството имат ли право да ме съкратят, тъй като фирмата прекрати част от дейността си? Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт