Майчинството счетоводно - 92

• 39 990
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
Babyboo, имаш трети болничен от ЛЛ на детето. Към него ще ти бъдат добавени дните от раждането до термин.

# 151
  • София-Младост
Здравейте, не успях да открия отговор на моя въпрос. По заместване съм наета за срок от 18 месеца, тъй като титулярът е по майчинство. Вече минаха 8 месеца от тези 18 и аз съм бременна. Титулярът обаче се връща в края на март, а аз си оставам за тези 18 месеца , ми обясниха в счетоводството. Въпросът ми е сега ще мога ли да изляза болнични 180 преди тези 45 и дали могат да ме уволнят след като съм по заместване. И след тези 18 месеца, демек в края на декември, когато ми изтича договорът по заместване, дали няма тогава да ме освободят нищо, че вече ще съм родила и ще съм в майчинство! Много благодаря на отговорилите, защото много се притесних.
Уточнете първо какво значи оставате. С връщането натитуляра, ашия ТД се прекратява. От написаното оставам с впечатление, че вероятно ще ви назначат отново. Или не етака.

# 152
  • В полите на Пирин планина
Доколкото се разбра по-горе, явно не е по заместване, а на срочен договор за 18 месеца, което означава, че след изтичане на срока на договора, той автоматично се прекратява, а лицето ще получава обезщетение до изтичане на 410-те дни, независимо това, защото те ще са започнали.

pantera666 е отговорила същото. Hands V

# 153
  • София
Добър ден!
На 1 или на 8 март може да се очаква превод на майчинството?

# 154
  • София-Младост
И на двете дати ще има плащане, а кой кога ще си го получи...не задавайте тук такива въпроси. Няма как да отгатнем.

Lady Brinne
Благодаря, явно съм прескочила няколко поста:)

# 155
Добре, нека да задам въпросите си по друг начин.
Нямам ги тези 12 месеца стаж, това ми е ясно и ми е ясно, че сега няма да ми се изплати този болничен. Но нали идеята е да се изплати, когато ги направя тези 12 месеца стаж. На всеки в моята ситуация ли му изпращат писмо за отказ, пък като се направи стажа ги изплащат или ако болничния бъде подаден като на него е отбелязано, че нямам стаж и ще го направя от дата х, то тогава не изпращат писмо за отказ? Трябва ли нещо аз или счетоводителката да правим след като съм получила отказ? Тя казва, че щели да ми ги изплатят като направя стажа, въпреки този отказ.

# 156
  • В полите на Пирин планина
Нямам ги тези 12 месеца стаж, това ми е ясно и ми е ясно, че сега няма да ми се изплати този болничен. Но нали идеята е да се изплати, когато ги направя тези 12 месеца стаж. На всеки в моята ситуация ли му изпращат писмо за отказ, пък като се направи стажа ги изплащат или ако болничния бъде подаден като на него е отбелязано, че нямам стаж и ще го направя от дата х, то тогава не изпращат писмо за отказ? Трябва ли нещо аз или счетоводителката да правим след като съм получила отказ? Тя казва, че щели да ми ги изплатят като направя стажа, въпреки този отказ.

А кога реално събирате 12 месечния осиг. стаж? По време на този БЛ ли?

# 157

След него. Термина ми по ЗК е 03.03., 45 дневния болничен ми е от 17.01., а стажа ще го събера през април.

# 158
Няма да Ви се изплати болничен, за който нямате стаж, дори и след като натрупате стажа.
 Изплащат се само болнични, за които към датата на използване имате право на платен болничен.

# 159
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

След него. Термина ми по ЗК е 03.03., 45 дневния болничен ми е от 17.01., а стажа ще го събера през април.

Този болничен няма да ти бъде платен и затова имаш отказ.Плащане ще започне за дните след които имаш натрупан стаж.
Например навършваш стажа на 15.04.2022.За болничният, в който си тогава ще се плащат дните от 16.04.2022г.

# 160
Няма да Ви се изплати болничен, за който нямате стаж, дори и след като натрупате стажа.
 Изплащат се само болнични, за които към датата на използване имате право на платен болничен.

Ясно, тогава защо счетоводителката каза да го взема този болничен? Понеже вече ще съм родила, ще мога да получавам майчинство от датата, на която направя стаж, нали така?

# 161
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Щом не си в болничен, как точно ще оправдаеш това, че не ходиш на работа?
Да разбирам, че щом болничният не ти се плаща, ще ходиш на работа или дори да си фиктивно назначена, предпочиташ да си плащаш всички осигуровки?

# 162
Здравейте, да питам тук понеже моята счетоводителка е меко казано некомпетентна и постоянно имам проблеми с нея.
Издаден ми е болничен от ЛКК, но името ми е сбъркано, написана е моминската фамилия. Явно в системата там е останала старата фамилия. Абсурд да се върна за корекция, тъй като с триста зора ми дадоха болничен, понеже не се водя при тях на ЖК, а в друга болница (там пък отсъстваха членовете на комисията и затова отидох на друго място). Имам удостоверение за идентичност на имената, може ли да се приложи към болничния, а към НОИ да се подаде с правилната фамилия?

# 163
Щом не си в болничен, как точно ще оправдаеш това, че не ходиш на работа?
Да разбирам, че щом болничният не ти се плаща, ще ходиш на работа или дори да си фиктивно назначена, предпочиташ да си плащаш всички осигуровки?

Не бих ходила на работа до раждането, така е. Добре, стана ми ясно, тези болнични просто няма да се изплащат и като направя нужният стаж вече ще имам право на майчинство. В този ред на мисли след раждането от болницата трябва да взема 42 дена, а после от лекаря на детето колко се взимат? И ако сумарно всичките болнични не стигат, докато направя стажа, тази дупка как да я запълня, с друг болничен или с отпуска може също?

# 164
Здравейте, имам въпрос и не намирам отговора.
Бременна съм в 10 г.с.
Имам общо над 12 месеца трудов стаж и от 9 месеца съм на сегашното работно място където ме осигуряват на това което взимам. Преди да почна тук работих година без договор а преди това няколко месеца бях без договор.
Правих справка за майчинството - ще взимам минималното, но ако имах още 2 месеца осигураване на сегашната заплата майчинството ми се променя с по-високо. Има ли вариант да си довнеса осигуровки за още няколо месеца(минали), за да мога да взимам по-голямо майчинство.
Ако е възможно какъв е реда и до какъв срок трябва да ги внеса?

Питала съм в НОИ и са ми казвали ,че не може да се платят за минали месеци назад социални осигуровки . И аз исках и ходих на място ,но не става .

Общи условия

Активация на акаунт