Майчинството счетоводно - 92

• 39 991
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
  • София-Младост
Вижте ,абстрахирайте се от това, че нямате необходимия стаж.
Процедира се както е обичайно, 45 дневен, после от раждането 42 и накрая едни от ЛЛ изравнява дните до 135 общо. След това се подава прил.2 за обезщетението до 410 дни. И т.н.
Този период с епризнава за трудов и осиг. стаж, без да се внасят осиг. вноски.
Няма да има дупка. Просто в един момент ще натрупате този стаж и ще започат да изплащат обезщетение.
Вземете си ПИК на НОИ и следете нещата.

# 166
Здравейте, да питам тук понеже моята счетоводителка е меко казано некомпетентна и постоянно имам проблеми с нея.
Издаден ми е болничен от ЛКК, но името ми е сбъркано, написана е моминската фамилия. Явно в системата там е останала старата фамилия. Абсурд да се върна за корекция, тъй като с триста зора ми дадоха болничен, понеже не се водя при тях на ЖК, а в друга болница (там пък отсъстваха членовете на комисията и затова отидох на друго място). Имам удостоверение за идентичност на имената, може ли да се приложи към болничния, а към НОИ да се подаде с правилната фамилия?

Въздържайте се от такива коментари, защото повечето момичета тук работят подобна работа и не може всеки да е всезнаещ. Плюс това болнични се подават в система, където се попълват данни. Не може да си прикачваш документи до без край в нея, както и да подаваш не коректна информация там.

# 167
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, да питам тук понеже моята счетоводителка е меко казано некомпетентна и постоянно имам проблеми с нея.
Издаден ми е болничен от ЛКК, но името ми е сбъркано, написана е моминската фамилия. Явно в системата там е останала старата фамилия. Абсурд да се върна за корекция, тъй като с триста зора ми дадоха болничен, понеже не се водя при тях на ЖК, а в друга болница (там пък отсъстваха членовете на комисията и затова отидох на друго място). Имам удостоверение за идентичност на имената, може ли да се приложи към болничния, а към НОИ да се подаде с правилната фамилия?

Да го подаде така щом е толкова трудна комуникацията с болницата.Ако получите отказ от НОИ, ще им приложите документа за идентичност на имена.

# 168
Не съм обидила абсолютно никой тук от темата, нито съм генерализирана мнението си към всички.
Успях да се свържа с НОИ, няма никакъв проблем да се подаде с настоящата фамилия, а удостоверението да се приложи към документите, които остават в счетоводството. В крайна сметка информацията, която се подава не е грешна и имам удостоверение за това.
Благодаря за отговорите.

# 169
Здравейте, как стоят нещата с 45-дневния болничен, ако раждането е по-скоро от приключването му спрямо термина ? В моят случай при термин 20.03, аз родих на 18.02.
Сега да разбирам ли, че ще ми изплатят до 18.02. ? И кога почва 42-дневния, когато ме изпишат ли ?

# 170
  • sofia
От болницата издават нов болничен 42 дни с дата раждането на детето, а разликата после се приспада от новия болничен издаден от педиатъра на детето(след изтичането на 42дневния).

# 171
Здравейте, имам един въпрос! Към 2003 г. и 2004г. имам работени около 3г.  на 4-часов раб. ден т.е. 12 месеца ги имам със сигурност. След това бях 15 - 16 г. в чужбина. Върнах се миналата година и малко след това забременях. На трудов договор съм от 4 месеца и ми се наложи да пусна болничен. Дали ще ми бъде изплатен или ще бъде отказан? Благодаря предварително!

# 172
  • София-Младост
Здравейте, имам един въпрос! Към 2003 г. и 2004г. имам работени около 3г.  на 4-часов раб. ден т.е. 12 месеца ги имам със сигурност. След това бях 15 - 16 г. в чужбина. Върнах се миналата година и малко след това забременях. На трудов договор съм от 4 месеца и ми се наложи да пусна болничен. Дали ще ми бъде изплатен или ще бъде отказан? Благодаря предварително!
Не виждам пречка, що имате неоходимия осиг. сттаж.
От болницата издават нов болничен 42 дни с дата раждането на детето, а разликата после се приспада от новия болничен издаден от педиатъра на детето(след изтичането на 42дневния).
В случая ще се прибавят.

# 173
Здравейте! Simple Smile Ще помоля за мнение относно моя майчино-счетоводен казус 😅😅
В болничен съм за отглеждане на първото ми дете, втората година от майчинството ми изтича на 20.06.2022 г. Бременна съм с термин 30.09.2022 г.

След като няма да се водят породени, как е най-добре да постъпя?
Имам натрупан 50 дни платен годишен отпуск или да прекъсна настоящото майчинство и да започна да давам болнични до 45-дневния болничен.
Много благодаря предварително Simple Smile

# 174
Здравейте, моля за мнение.
В момента съм в майчинство вече във втората година. Предстои ми раждане и искам да прехвърля останалите 6 месеца от първото майчинство на бащата.
Счетоводителя казва, че не е възможно тъй като бащата е собственик на фирма и няма да стане.
Осигурява се с възможност за ползване на болничен има трудов договор, вече ползва няколко пъти, това не значи ли, че може да се прехвърли и майчинството или греша?

# 175
Здравейте, моля за мнение.
В момента съм в майчинство вече във втората година. Предстои ми раждане и искам да прехвърля останалите 6 месеца от първото майчинство на бащата.
Счетоводителя казва, че не е възможно тъй като бащата е собственик на фирма и няма да стане.
Осигурява се с възможност за ползване на болничен има трудов договор, вече ползва няколко пъти, това не значи ли, че може да се прехвърли и майчинството или греша?
Това с болничен и трудов договор сигурно ли е, че звучите неясно или е СОЛ с право на болничен?
По принцип може да се прехвърли щом е осигурен за ОЗМ.
Предполагам колегата се притеснява, че ако фирмата е действаща ще трябва да се назначи управител или прокурист, тъй като бащата няма да има право на управителни фукнции.

# 176
pantera666 благодаря за отговора.
За трудовия договор не съм сигурна, но за това, че може да ползва болничен съм сигурна, защото ползва вече няколко пъти. Внася си и осигуровки, но по спомен са по малък размер спрямо работниците. Ако е СОЛ може ли да се прехвърли майчинство ?
Предполагам, че няма да е проблем да се назначи за управител някой от служителите.

# 177
  • Шумен
Имам следния казус: м.Август 2021 сшед влизане в болничен 45 дни преди термин бях освободена от работа в изпитателен срок. Към днешна дата си получавам майчинството от НОИ,но сама си плащам здравните. Разбрах,че съм бременна и въпроса ми е след като ми изтече майчинството за първата година и преждевременно бъда назначена на работа имам ли право на обезщетение пп майчинство отново?

# 178
За трудовия договор не съм сигурна, но за това, че може да ползва болничен съм сигурна, защото ползва вече няколко пъти. Внася си и осигуровки, но по спомен са по малък размер спрямо работниците. Ако е СОЛ може ли да се прехвърли майчинство ?
Предполагам, че няма да е проблем да се назначи за управител някой от служителите.
Аз бих направила запитване до НОИ в писмен вид.По принцип СОЛ могат да ползват такъв отпуск, но за прехвърляне не съм правила.
В КТ чл.164 ал.3 пише, че лицето трябва да е на трудов договор, но за сметка на това в КСО чл.53 ал.5 пише, че СОЛ може да ползва този отпуск.
Това със служител да има управленски функции си го решавате вие.

Имам следния казус: м.Август 2021 сшед влизане в болничен 45 дни преди термин бях освободена от работа в изпитателен срок. Към днешна дата си получавам майчинството от НОИ,но сама си плащам здравните. Разбрах,че съм бременна и въпроса ми е след като ми изтече майчинството за първата година и преждевременно бъда назначена на работа имам ли право на обезщетение пп майчинство отново?
Ако сте на трудов договор, ще имате право.

# 179
  • Шумен
Благодаря Ви много!
Аз бих направила запитване до НОИ в писмен вид.По принцип СОЛ могат да ползват такъв отпуск, но за прехвърляне не съм правила.
В КТ чл.164 ал.3 пише, че лицето трябва да е на трудов договор, но за сметка на това в КСО чл.53 ал.5 пише, че СОЛ може да ползва този отпуск.
Това със служител да има управленски функции си го решавате вие.

Ако сте на трудов договор, ще имате право.

Общи условия

Активация на акаунт