Майчинството счетоводно - 92

• 39 125
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
  • София-Младост
vdgvdg
Преди да започнете втория отпуск. Да си направи сметката, че и в следващите  2 години няма да може да разчита на вас на работното място.

dpenchev
При "Болничния е от 5 Април до 19 Май." и подаване на 15.04., би следвало в началото на май да получите парите за април и в началото на юни остатъка за май.
"Обезщетенията, отнасящи се за периоди по-дълги от един
месец, се изплащат до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят. "

# 556
Здравейте! Имам един въпрос и се надявам да можете да ми отговорите. Родих преди 1 месец и от болницата ми издадоха болничен за 42 дни(мисля че толкова бяха)въпроса ми е след като изтече този болничен от къде трябва да ми бъде издаден друг или излизам в майчинство. Не съм на ясно с тези неща и какво следва да направя чисто документално. Извинявам се ако въпроса ми не е по темата.

# 557
  • София-Младост
Здравейте! Имам един въпрос и се надявам да можете да ми отговорите. Родих преди 1 месец и от болницата ми издадоха болничен за 42 дни(мисля че толкова бяха)въпроса ми е след като изтече този болничен от къде трябва да ми бъде издаден друг или излизам в майчинство. Не съм на ясно с тези неща и какво следва да направя чисто документално. Извинявам се ако въпроса ми не е по темата.
Личния лекар издава третия последен болничен, който изравнява дните, ако сте родила преди /след термин.
След него се подава декларация за остатъка до 410 дни.
Прочетете първия пост, там са синтезирани нещата.

# 558
Личния лекар издава третия последен болничен, който изравнява дните, ако сте родила преди /след термин.
След него се подава декларация за остатъка до 410 дни.
Прочетете първия пост, там са синтезирани нещата.

Много благодаря за бързия и полезен отговор. ☺️

# 559
  • София
Между другото аз бях писала относно еднократната помощ. И с ПИК на НОИ става да, сложно ми се видя на мен цялото упражнение, но накрая ми дадоха някакъв входящ номер.
Някой беше написал, след като имам такъв номер да очаквам пари в началото на месеца (май). Хубаво това, въпросът ми може да е глупав , но как ще ми преведът пари без да ми знаят банковата сметка.
Някой знае ли или да звънна на агенцията по социално подпомагане по район и да ги питам …

# 560
  • В полите на Пирин планина
Между другото аз бях писала относно еднократната помощ. И с ПИК на НОИ става да, сложно ми се видя на мен цялото упражнение, но накрая ми дадоха някакъв входящ номер.
Някой беше написал, след като имам такъв номер да очаквам пари в началото на месеца (май). Хубаво това, въпросът ми може да е глупав , но как ще ми преведът пари без да ми знаят банковата сметка.
Някой знае ли или да звънна на агенцията по социално подпомагане по район и да ги питам …

Не я ли вписахте в декларацията?
Пуснете им съобщение със сканирано удостоверение за номера на банковата сметка.

# 561
Здравейте , най-вероятно ще се преповторя с въпроса си , но исках да попитам относно заплщането на болничния ми . По договор съм назначена на 650 лв . , но аз взимам различна сума от посочената в договора. Когато ми се изплаща болничния взимат предвид сумата от 650лв. ли? Понеже ми е първа бременност и съм объркана с тези болнични и изплащането им , реших да се допитам тук . Close

# 562
Здравейте , най-вероятно ще се преповторя с въпроса си , но исках да попитам относно заплщането на болничния ми . По договор съм назначена на 650 лв . , но аз взимам различна сума от посочената в договора. Когато ми се изплаща болничния взимат предвид сумата от 650лв. ли? Понеже ми е първа бременност и съм объркана с тези болнични и изплащането им , реших да се допитам тук . Close
Какво получавате “под масата” не го интересува никой! То и никъде не се вижда, че някой да Ви го зачита.
Гледат се осигуровките за последните 18м.

# 563
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Сравняват се брутно и нетно възнаграждение.650лв е брутната заплата.В първи пост е обяснено как се смята.

# 564
Моля за помощ в разрешаването на един спор вкъщи. Имам брак с мъжа си, по лични карти сме на различни адреси в различни градове, живеем в различен град от градовете по лична карта. Нямаме временна регистрация за местожителство. Мъжа ми твърди, че детето е записано на адреса по неговата лична карта, че живее тъй като когато отиде за акта за раждане са го питали за неговия адрес. Аз твърдя, че детето автоматично се записва на адреса на майката по лична карта. Кое от двете е? И как и къде мога да проверя на кой адрес е записано детето? В акта за раждане не пише адрес, само град/община където раждах, на детето имената/ егн и нашите е всичко останало.

Питам, защото имам шанс за детска градина в града по моята лична карта, обаче не знам дали е записан там с постоянен адрес.

# 565
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Отивате в общината / Есграон с акта за раждане и правите справка за адреса на детето.

# 566
Знам, че децата се записват на адреса на майката, без значение дали имате брак или не. Аз точно за това тези дни ще си сменя личната карта и адреса. Бременна съм,  Ние нямаме брак, но ще живеем на адреса по лична карта на моя приятел. Така ако остана със стария адрес, по старата лична карта, децата няма да имат шанс за ясла и детска градина.
Моля за помощ в разрешаването на един спор вкъщи. Имам брак с мъжа си, по лични карти сме на различни адреси в различни градове, живеем в различен град от градовете по лична карта. Нямаме временна регистрация за местожителство. Мъжа ми твърди, че детето е записано на адреса по неговата лична карта, че живее тъй като когато отиде за акта за раждане са го питали за неговия адрес. Аз твърдя, че детето автоматично се записва на адреса на майката по лична карта. Кое от двете е? И как и къде мога да проверя на кой адрес е записано детето? В акта за раждане не пише адрес, само град/община където раждах, на детето имената/ егн и нашите е всичко останало.

Питам, защото имам шанс за детска градина в града по моята лична карта, обаче не знам дали е записан там с постоянен адрес.

# 567
Защо да нямат шанс за ясла? Може да се посочи, че се кандидатства с адреса на бащата. /поне за София/

# 568
  • Пловдив
За изчислението на прогнозния размер на майчинството има линк мисля, че на първа страница на темата, трябва ПИК на НАП или  НОИ, но базата ще е 650, за това е хубаво преди да се почне работа да се помисли, особено за нас жените. Дълга тема, но явно при нас още масово се практикува това с осигуряване на минимума и получаване на пари допълнително.
И аз сменям адрес, реших, че преди раждането ще имам време, но при нас е по-лесно - на адреса на жилището, което си купихме. Пробвах да подам документи чрез egov, върнаха ми входящи номера, платих по банков път и приложих платежно, ще видим дали ще бъде успешно по този начин. Сменям и двата адреса - постоянен и настоящ, като ще сменя личната карта.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 12:32 от alice_ in_ wonderland1

# 569
Детето може да се запише на адреса и на бащата, стига записващия да бъде уведомен да поясни адреса. Не знам за без брак каква е ситуацията, но аз имам брак и записах сина си на адреса на баща му (на различни се водим до ден днешен).

Общи условия

Активация на акаунт