Майчинството счетоводно - 92

• 39 088
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
Не съм сигурна, че е за тук въпроса, но знаете ли колко е еднократната помощ след раждане на близнаци?
(Първо раждане ще ми е)
Нямам предвид тази от общината, защото в мойта община няма такава, мисля че е от социалните и не се обвързва с доход.

# 571
Не съм сигурна, че е за тук въпроса, но знаете ли колко е еднократната помощ след раждане на близнаци?
(Първо раждане ще ми е)
Нямам предвид тази от общината, защото в мойта община няма такава, мисля че е от социалните и не се обвързва с доход.
Преди година взех общо 3600лв. Това са 2 помощи - еднократна за раждане на близнаци и за отглеждане на близнаци до 1 година.

# 572
Здравейте,за 2022 год.прие ли се отново 90 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж?

# 573
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,за 2022 год.прие ли се отново 90 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж?

Да

# 574
може ли линк ,където е записано

Да

# 575
Преди време бях питала дали ще може да прехвърля майчинство на бащата, който се води СОЛ с право на болничен. Оказа се, че няма проблем както бяха казали и тук. Сега искам да попитам как ще е най-добре да постъпя.
Влизам в 45 дневен болничен от 15.05.2022 за раждането на второто дете, кой вариант ще е на добър за прехвърляне на майчинство за първото дете?
Да прехвърля на бащата  на 14.05.2022 и на 15.05.2022 вече да съм в болничен (45 дни) преди термина.
Да прехвърля по рано после няколко дена да се водя на работа и след това болничен(45 дни преди термин).
Или да прехвърля 01.05 да взема болничен до 15 и след 15 да си продължа с болничния преди термина.
Фирмата е наша и спрямо работодател няма да имам проблем.

# 576
  • София-Младост

rusalka123
 Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Съгласно § 8 от Допълнителните и заключителни разпоредби:

(1) Неплатеният отпуск по чл. 160, ал. 1 от Кодекса на труда до 90 работни дни, ползван през 2022 г., се зачита за трудов стаж.
    (2) През 2022 г. за осигурителен стаж по чл. 9, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни.

# 577
А относно детските градини става ли и с настоящ адрес. Защото аз ходих преди две седмици да го сменям. По лична карта съм в друг град, нямаме брак, ни живеем в жилището на приятеля ми. Мисля, че като се водя на същия настоящ адрес като него няма да имаме проблем? Благодаря

# 578
Здравейте, момичета! Включвам се с въпрос и ще съм благодарна, ако някоя от вас помогне. Та, бременна съм в седми месец, издаден ми е един болничен-предаден на работодател. Вторият е от днес с лкк, той е все още в  АГ. Следващото ми ходене при него е след 10 дни. Въпросът ми е късно ли е тогава да го предам на работодателя, като той естествено е усведомен,дали ще има проблем с НОИ? Опитвам се да си спестя 100 км шофиране! Благодаря предварително!

# 579
Имам болничен с период 07.02-20.03.2022, нормално ли е още да не е подаден?
 В системата на НОИ го няма като подаден от работодателя, фигурира само като подаден от мед. институция.

# 580
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета! Включвам се с въпрос и ще съм благодарна, ако някоя от вас помогне. Та, бременна съм в седми месец, издаден ми е един болничен-предаден на работодател. Вторият е от днес с лкк, той е все още в  АГ. Следващото ми ходене при него е след 10 дни. Въпросът ми е късно ли е тогава да го предам на работодателя, като той естествено е усведомен,дали ще има проблем с НОИ? Опитвам се да си спестя 100 км шофиране! Благодаря предварително!

Щом е уведомен не е късно. Добре е до края на април да го занесете, заради изготвяне на ведомостите.

Имам болничен с период 07.02-20.03.2022, нормално ли е още да не е подаден?
 В системата на НОИ го няма като подаден от работодателя, фигурира само като подаден от мед. институция.
Не, би трябвало да е подаден. Кога сте го занесли при работодателя си?

# 581
Здравейте, трябва да подавам молба за детски надбавки този месец.  Подготвила съм бележка за доходите за 12 м назад/през, който съм била в майчинство/ и сега видях, че от НАП са ми изпратили писмо, че трябва да подавам годишна данъчна декларация за проходи от наложени платежи. Въпросът ми е трябва ли и тези доходи да фигурират в молбата за детските?

# 582
Здравейте, трябва да подавам молба за детски надбавки този месец.  Подготвила съм бележка за доходите за 12 м назад/през, който съм била в майчинство/ и сега видях, че от НАП са ми изпратили писмо, че трябва да подавам годишна данъчна декларация за проходи от наложени платежи. Въпросът ми е трябва ли и тези доходи да фигурират в молбата за детските?

Ако са облагаеми суми и вие ги декларирате, да.

# 583
Здравейте, съжалявам ако въпросът е задаван вече.
Предстои ми майчинство тази есен живот и здраве, 4 години работя вече във фирма на 4 часа. Това означава ли,че отново ще взимам минималното майчинство,т.е.минимална работна заплата? Имам в тези 4 години и още 6 месеца,в които работех и на още едно място, там часовете вече са повече.

# 584
Майчинството ще се определи на база дохода от предходните. 24 месеца, но няма да е под МРЗ.
Няма как да знаем колкото ще е без да знаем дохода.

Общи условия

Активация на акаунт