Майчинството счетоводно - 92

• 39 291
  • 751
  •   1
Отговори
# 30
  • София-Младост
Е чак пък грешки...чети внимателно. 2а е при неизползване на този отпуск.

# 31
Здравейте! Бременна съм за първи път и искам да попитам дали ще ми изплащат майчинство тъй като нямам 12месеца трудов стаж! Благодаря предварително!😊

# 32
Здравейте! Бременна съм за първи път и искам да попитам дали ще ми изплащат майчинство тъй като нямам 12месеца трудов стаж! Благодаря предварително!😊
Докато не натрупаш стаж, майчинство няма!

# 33
  • sofia
Няма ли социално?

# 34
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Има социално, ако отговаряш на критерии за доход.
При така зададен въпрос може само да се хвърля на боб какво се пита.Дали лицето е осигурено и липсват няколко месеца стаж, дали е безработно, дали го интересуват социално майчинство...

# 35
Здравейте дами, имам няколко въпроса, но първо да опиша ситуацията: Имаме си бебче на 1 месец и тази година искаме да имаме второ бебче. Аз съм на ТД и се осигурявам на 1003.00лв. Та въпросите ми са:
1. Мога ли да прехвърля майчинството на таткото когато бебчо навърши 6 месеца и на него да се плаща?
2. Докато той е в майчинство, аз да изляза в болнични за второто бебче (онези 180 дни за общо заболяване за колко време са?)
3. Когато се роди второто бебе аз да си ползвам майчинство само за него?
Благодаря ви предварително.

# 36
  • София-Младост
Да на 1 и 2, третия въпрос него разбрах.
Майчинство е втората година...На бащата прехвърляте отпуск за бременост и раждане. Вие ползвате друг вид болничен(или се връщате на работа), докато остане време за 45 дневния.
По т. 1, бащата нали е осигурен за ОЗМ, в противен случай няма как да му прехвърлите отпуска и да получава обезщетение.

# 37
Здравейте,
Аз съм отново с питане за болничен след преносване.
Ясно,че разликата в дните от ВТР и самото раждане се издава от следящия гинеколог след като се роди бебето,но кога се издава:веднага след раждането или след изписването ,т.е кой болничен се издава пръв -за преносване или този от болницата ,където съм родила.
Благодаря предварително!

# 38
Здравейте дами, можете ли да ми дадете насока?

От 18 годишна до миналата година( 26г) не съм спирала да работя на трудов договор. Април месец (преди 10м) напуснах работа бях 4 месеца на борсата и след това вкъщи. Сега съм бременна доста в началото и ми се иска да подпиша фиктивен договор във фирмата на моя партньор на минимална заплата ( за кквато съм работила всички предходни години). Реално за следващите 8 месеца да си плащам осигуровките за да имам майчинство.  Въпросът ми е, те продължават ли да се плащат от работодател и повреме на майчинството или ги поема държавата? И ако подпиша договор и пусна болничен примерно от 6ти месец нататък, пак ли ще имам право на майчинство? Извинявам се за въпросите, предполгам че звучат нелепо но ми е доста неясно всичко още

# 39
  • София-Младост
Здравейте,
Ясно,че разликата в дните от ВТР и самото раждане се издава от следящия гинеколог след като се роди бебето,но кога се издава:веднага след раждането или след изписването ,т.е кой болничен се издава пръв -за преносване или този от болницата ,където съм родила.
Благодаря предварително!
Никакво значение няма времето на издаване. Може още докато сте в болница да се обадите на АГ следил бремеността, да кажете за преносването- дните, и бащата да отиде да вземе болничния. Може да го направите и след изписването.
Отделно от болницата ще ви издадат болничен, с начало датата на раждане.
Важно е този за преносване също да бъде представен на работодателя,в противен случай няма да има плащане по следващия.

Tap-tarap
По време на болничен се плаща само здравна вноска, за сметка на работодателя.
Ще имате право на обезщетение, дори и да ползвате болничен след назначаване на ТД.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 11:32 от Ала-Бала

# 40
Благодаря❤

# 41
Да на 1 и 2, третия въпрос него разбрах.
Майчинство е втората година...На бащата прехвърляте отпуск за бременост и раждане. Вие ползвате друг вид болничен(или се връщате на работа), докато остане време за 45 дневния.
По т. 1, бащата нали е осигурен за ОЗМ, в противен случай няма как да му прехвърлите отпуска и да получава обезщетение.
Да, той се осигурява от двама работодателя. Аз искам да ползвам онези 180 дни за общо заболяване (като забременея с второто) с първото миналата година си ги ползвах, ще имам ли право на тях и тази година?

# 42
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
"Право" на тези 180 дни няма никой!
По медицински причини и преценка на следящия АГ може да се даде болничен на бременната.

# 43
  • София
Здравейте,
Благодаря предварително!
Никакво значение няма времето на издаване. Може още докато сте в болница да се обадите на АГ следил бремеността, да кажете за преносването- дните, и бащата да отиде да вземе болничния. Може да го направите и след изписването.
Отделно от болницата ще ви издадат болничен, с начало датата на раждане.
Важно е този за преносване също да бъде представен на работодателя,в противен случай няма да има плащане по следващия.

Tap-tarap
По време на болничен се плаща само здравна вноска, за сметка на работодателя.
Ще имате право на обезщетение, дори и да ползвате болничен след назначаване на ТД.
Какъвто беше моя случай

# 44
Януари месец съм предала болничен на работата си. Днес е 09.02. и все още не е входиран в НОИ. Трябва ли да се притеснявам, ако и до утре не е ?

Общи условия

Активация на акаунт