Майчинството счетоводно - 92

• 39 962
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
Babyboo, за всички важи едно и също! Изплащането на обезщетенията за временна неработоспособност е всеки вторник и четвъртък. В сайта на НОИ има календар всеки месец. Друг е въпроса, ако в твоята банка има забавяне на самият превод. В понеделник или сряда излиза ведомост и на другият ден има плащане.

Lovebirds, имаш 45-дневен болничен, болничен от болницата и болничен от педиатър вероятно. Повече болнични няма. Подаваш си съответните документи към работодател, за да започнеш да получаваш обезщетение до 410 дни. Той ще ги предаде в НОИ.За втората отново подаваш документи.

# 121
  • София-Младост
Здравейте момичета, малко съм объркана от следното, постоянния ми болничен за майчинство започва от 18.11. 2021 и съответно следва да бъде до 18.11.2022, като направя справка в нои ми езписва някакъв 0олничен от 18.11.2021 до 18.01.2022.. и няма никакъв друг, който да се обработва
Кой период  наричате "постоянен болничен за майчинство"?

# 122
Имам предвид окончателния, който започва от 18.11.2021, (преди това имах 45 дневния, след това имах още 1 болничен,който беше около 40 дни). Окончателния който е за първата година, започва от 18.11.2021, но като направя справка в нои ми излиза, от 18.11.20121 до 18.01.2022, т.е 2 месеца.
 [/b]
Здравейте момичета, малко съм объркана от следното, постоянния ми болничен за майчинство започва от 18.11. 2021 и съответно следва да бъде до 18.11.2022, като направя справка в нои ми езписва някакъв 0олничен от 18.11.2021 до 18.01.2022.. и няма никакъв друг, който да се обработва
Кой период  наричате "постоянен болничен за майчинство"?

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 09:27 от lovebirds

# 123
  • В полите на Пирин планина
Болничните за бременност и раждане са общо 135 дни, от които 45 дни преди термин е първият. След тях вече се подава декларация за разликата до 410 дни.

# 124
  • София-Младост
Няма такъв окончателен болничен. Има 45 дневен, след това за 42 дни от датата на раждане и 48 от личния лекар. Трите са общо 135 дни. След това се подава декларация за периода и обезщетението до 410 дни.
Явно при вас това е третия болничен, издаден от ЛЛ на детето, така ли е?
И сте родила около 12 дни преди термин?

# 125
Да, точно така.
Няма такъв окончателен болничен. Има 45 дневен, след това за 42 дни от датата на раждане и 48 от личния лекар. Трите са общо 135 дни. След това се подава декларация за периода и обезщетението до 410 дни.
Явно при вас това е третия болничен, издаден от ЛЛ на детето, така ли е?
И сте родила около 12 дни преди термин?

# 126
  • София-Младост

lovebirds
В такъв случай побързайте и подайте прил. 2
https://nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril2_2019.doc
Това е за периода слез този трети болничен, от 19.01 до...не знам термина, за да кажа точата дата.
Настройте се и за забавяне в първоначалното плащане, заради забавянето в подаването на приложението.

# 127
Много Ви благодаря, винаги се отзовавате ❤️ 45 дневния болничен ми е от както казах 08.01 до 21.02. Днес са ми изплатили частта за януари само, която е 16 работни дни. Частта за февруари не е изплатена. Бях чела, че се изплаща накуп, на друго място пишеше, че не е накуп.. Според Вас парите за февруари кога ще бъдат получени, възможно ли е чак март месец? Прилагам и снимка и отново Благодаря ❤️

# 128
Icerose, няма как да изплатят и за февруари след като не е изтекъл периодът на БЛ.

# 129
Icerose, няма как да изплатят и за февруари след като не е изтекъл периодът на БЛ.
Благодаря! Сега прочетох, че ще е до 5 работни дни след изтичане на месеца за който се отнасят. Демек до 05.03. нали така 😊

# 130
Здравейте! Моят 45 дневен болничен е от 17.01., но счетоводителката го е подала на 10.02. Аз нямам 12 месеца стаж, ще ги направя някъде април, което е след раждането. Бях говорила със счетоводителката и тя каза, че ще го подаде с датата, на която правя 12 месеца и съответно от тогава ще ми се изплаща. Обаче днес получих писмо, че болничния ми е отказан. Какъв може да е проблема и какво трябва да направим, за да го оправим и да мога да взимам майчинство след няколко месеца? Със счетоводителката ще мога да се свържа следобед.

# 131
  • София-Младост
Здравейте! Моят 45 дневен болничен е от 17.01., но счетоводителката го е подала на 10.02. Аз нямам 12 месеца стаж, ще ги направя някъде април, което е след раждането. Бях говорила със счетоводителката и тя каза, че ще го подаде с датата, на която правя 12 месеца и съответно от тогава ще ми се изплаща. Обаче днес получих писмо, че болничния ми е отказан. Какъв може да е проблема и какво трябва да направим, за да го оправим и да мога да взимам майчинство след няколко месеца? Със счетоводителката ще мога да се свържа следобед.
Няма как да се подаде с датата, когато правите 12 месеца стаж...
Подава си се като нормален болничен, просто се отбелязва, че нямате необходимия осиг. стаж, там се вписва, мисля и кога се придобива този стж.
На какво снование отказват болничния? И в самия болничен ли е проблема, нещо грешно е декларирано или друго?
Имайте предвид, че не се изплаща със задна дата. Т.е. болничен от 17.01. Натрупвате стаж на 01.03. Плащане ще има само от 01.03. за напред, не и назад.

# 132
Благодаря! Сега прочетох, че ще е до 5 работни дни след изтичане на месеца за който се отнасят. Демек до 05.03. нали така 😊

Според мен до 24.02. ще ти го преведат.

# 133
Няма как да се подаде с датата, когато правите 12 месеца стаж...
Подава си се като нормален болничен, просто се отбелязва, че нямате необходимия осиг. стаж, там се вписва, мисля и кога се придобива този стж.
На какво снование отказват болничния? И в самия болничен ли е проблема, нещо грешно е декларирано или друго?
Имайте предвид, че не се изплаща със задна дата. Т.е. болничен от 17.01. Натрупвате стаж на 01.03. Плащане ще има само от 01.03. за напред, не и назад.

Пише, че се отказва, защото нямам 12 месеца осигурителен стаж. Счетоводителката точно беше казала, че знае как да го подаде и ще впишела датата, от която правя 12 месеца, но явно не го е направила или поне не както трябва. Така че сега какво трябва да правя? Да взема нов болничен от АГ, който вече да подаде коректно счетоводителката ли? Пише, че разпореждането може да се обжалва до 14 дена, това как става?

# 134
  • София-Младост
Значи нормално е да отказват плащане, след като нямате необходимия осиг. стаж. Не виждам нужда от нов болничен, ново подаване... Ако има грешка в подавануето, то тя се коригира.
Говорете и със счетоводителката. Тя знае как да процедира.

Общи условия

Активация на акаунт