Майчинството счетоводно - 92

• 40 035
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
  • София-Младост
Втората година започва от 07.03.За март ще ви доплатят още 561.36 лв., нали 650 е обезщетението до 01.04.

# 346
Самоосигуряващо се лице - адвокат съм.
По принцип няма да прекратявам дейност, просто не знам от гледна точка на осигуряване и т.н дали не се подава нещо? За пръв пут в живота си ползвам болничен😂
Значи отново продължавам да подавам Декларация образец 1.
Някъде бях чела и за Декларация обр 7 - но при мен тя май не е приложима - правилно ли съм разбрала?
Здравейте.
От 13.03.2022 г. Излязох в 45-дневния болничен преди термин. Самоосигуряващо се лице съм. Свободна професия, собственик на ЕООД, съдружник в ООД? На какво основание сте самоосигуряващо се лице?
Досега ежемесечно подавах декларация обр.1. И по време на отпуск по болест, за бременност и раждане и гледане на дете се подава ежемесечно. Дължи се само здравна вноска. 4.8%
От сега натам, по време на майчинството какви декларации подавам в НАП? От гл.т. на осигуряването - същите
Трябва ли да подавам и някаква за прекъсване, прекратяване на дейност или не?А ще прекратявате ли дейност реално? Отговорете на въпрос 1 за основанието за самоосигуряване
И в НОИ освен че подавам съответните болнични друго не би трябвало да се подава, дейларира еъв връзка с дейността ми, нали? В НОИ - болнични листове и приложения-декларации за получаване на обезщетение след 135-тия ден до 410 дни, а после и за гледане на дете - ако ползвате такива
Притеснява ме да не пропусна да подам нещо и впоследствие да ми кажат, че неправомерно дъм получила обезщетение 😂 По-скоро няма да Ви отпуснат обезщетение, ако има нещо нередно

------------------------

Здравейте,

Имам няколко въпроса за самоосигуряващите се лица - обикновено се отговаря за лица на трудов договор и мисля, че такова обобщение ще бъде полезно:

1. Какво се подава първоначално - болничен, Приложение 1 /декларация за б.сметка/ и кой от останалите образци на заявления? В случай, че осигуряването на самоосигуряващото се лице се извършва от осигурителна каса, предполагам към нея се подават документите?

2. Какво се подава след раждането на детето?

3. За времето на майчинството какви осигуровки се дължат? Мисля, че само ЗО, но в какъв размер?

4. Ако приемем, че термина е на 15ти юли, първия отпуск ще започне на 01ви юни, то кога трябва да се подадат първоначалните документи и кога ще се получи първото месечно обезщетение?

Много благодаря!

По отношение на болничните листове и декларациите няма значение основанието за осигуряване - еднакви са. Прочетете на 1-ва страница. Дължи се само здравна вноска, както е и по трудово правоотношение - 4.8% от 650 лева в момента и върху 710 след 01.04.2022. Срокът за подаване е до 10-то число на месеца, следващ този на издаване на БЛ или на възникване на основанието за ползване на другия вид отпуск / съответно обезщетение. След това в срок от 10 работни дни започва плащане.

# 347
  • В полите на Пирин планина
Christmas2021, предполагам все пак ще си останете вкъщи известно време. Ако се върнете на работа, следва да внасяте пълния размер на осигуровките и в случай, че не прехвърлите майчинството ще имате право на 1/2 от него. Има подробности при прехвърлянето, но сега няма да задълбавам, докато не кажете какво планирате.

Декларация 7 е за лица без осигуряване и за внасяне само на здравни вноски, с цел да не се нарушат здравните права на лицето. Не Ви касае при ползване на отпуск за бременност раждане и гледане на дете.

Ето да прочетете подробности: https://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

# 348
Няма да работя, няма да прехвърлян майчинството.
Ще гледам детето до 1 годинка поне.
Затова исках да знам какво следва да подавам , декларирам в НАП през това време, докато получавам майчинство.
Просто не знаех дали не трябва, докато получавам обезщетение да си прекъсвам дейността като адвокат.
Значи продължавам да подавам Декларация обр . 1, плащам си здравните осигуровки, НЕ подавам други декларации във връзка с дейността ми или осигуряването.
Christmas2021, предполагам все пак ще си останете вкъщи известно време. Ако се върнете на работа, следва да внасяте пълния размер на осигуровките и в случай, че не прехвърлите майчинството ще имате право на 1/2 от него. Има подробности при прехвърлянето, но сега няма да задълбавам, докато не кажете какво планирате.

Декларация 7 е за лица без осигуряване и за внасяне само на здравни вноски, с цел да не се нарушат здравните права на лицето. Не Ви касае при ползване на отпуск за бременност раждане и гледане на дете.

Ето да прочетете подробности: https://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

# 349
Здравейте, колко време след започването на работа на ново място на постоянен трудов договор имал възможност да изляза болничен заради бременност (имам над 8г стаж, но в друга фирма)?

# 350
Здравейте, колко време след започването на работа на ново място на постоянен трудов договор имал възможност да изляза болничен заради бременност (имам над 8г стаж, но в друга фирма)?

По всяко време, стига да има основание и гинекологът да издаде болничен лист.

# 351
  • Варна
Здравейте, ще съм благодарна, ако ме посъветвате как да постъпя. Имам детенце на 2г.3м. и в момента съм бременна с второ. Терминът ми живот и здраве ще бъде преди първото да навърши 3г. В отпуск по майчинство съм (трета година) и не взимам обезщетение. На работа много отдавна ми казаха, че няма как да ме вземат отново. Няма как и да ползвам платения отпуск, който се дава за времето на майчинството, защото нашата фирма не плаща такива неща Grinning (моля, не ме питайте защо и т.н., че мога да ги съда и т.н - няма да стане). Та се чудя дали да не говоря да ме назначат и да изляза в болничен или има някакво друго обезщетение, което ми се полага? Не искам да шмекерувам, питам за законов начин, защото изобщо не съм запозната дали ми се полага нещо или не и дали има начин да получавам някакво обезщетение, при условие, че на работа не искат да ме назначат, но нямат право да ме уволнят все още, а аз отново съм бременна. (Това последното изречение стана много сложно Grinning)

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 21:16 от loter

# 352
loter, че ти си назначена - нали си на трудов договор?!
Можеш да излезеш в болничен и да вземаш обезщетение, стига да има кой да ти дава болнични.
Между другото "трета година майчинство" няма. Това е неплатен отпуск за гледане на дете до 8 годишна възраст.

# 353
Здравейте момичета. Искам да благодаря на Ала Бала, Пантера и още няколко момичета, които винаги ни помагат и имат търпението да обяснят на всички ни. Бъдете здрави момичета ❤️
Искам да попитам нещо. 42 дневният ми болничен е издаден от 21.02 до 03.04 от болницата. Днес видях в сайта на Нои, че са изплатили 5 те дни остатък за месец февруари. Та, въпросът ми е кога да очаквам превод на другите парички, края на март или чак април? Благодаря Ви

# 354
  • Варна
Icerose, парите за Март, ще получите началото на Април.

# 355
Icerose, аз залагам, че  на 31.03 ще ги платят , а не на 05.04 Wink

# 356
Благодаря. Дано 😂❤️

# 357
  • София
Благодаря. Дано 😂❤️
Чул те Господ!

# 358
Благодаря. Дано 😂❤️
Може и аз да съм късметлийка, но моите болнични винаги по-рано ги превеждаха.

# 359
Здравейте,
Имам болничен 48 дни ( от 13.02 до 01.04). Право на отпуск за бременност и майчинство (до 410 дни) придобивам на 20.04.
Болничен е приет от НОИ и за февруари ми е платено. Когато ги попитах официално на мейл всичко наред ли е мога ли да се върна на работа от 2.04, а чл.50а да падам д дата 20.04 ми казаха да анулирам болният и да го направя 66дни (48+ 18 дни което ми е разликата между раждане 2.01 и термин 20.01)
Това в НОИ Ямбол където е седалището на фирмата ми. В другия НОИ, където пък се намирам физически фирмата ми казаха , че няма нужда да се анулира.
ЛЛ и работодатят нямат писма от НОИ за анулиране. според вас какво да правя?

Общи условия

Активация на акаунт