Майчинството счетоводно - 92

• 40 034
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
  • София-Младост
Втория болничен от болницата е бил от 02.01.2022 до 12.02. вкл., затова са ти платени тези дни от м.02.
Третия болничен е изравнителен и трябва да бъде от 13.02. до 19.04.вкл.
Да трябва да се анулира и пусне нов болничен от ЛЛ на детето, този който го е издал всъщност третия.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 13:39 от Ала-Бала

# 361
Втория болничен от болницата е бил от 02.01.2022 до 12.02. вкл., затова са ти платени тези дни от м.02.
Третия болничен е изравнителен и трябва да бъде от 13.02. до 19.04.вкл.
Да трябва да се анулира и пусне нов болничен от ЛЛ на детето, този който го еиздал всъщност тетия.
Имам плащане и за периода 13.02-28.02

# 362
  • София-Младост
Странно...ако е отхвърлен този болничен, нямаше да има плащане.
Обаче така дните по трите болнични няма да 135...и аз не знам какво да те посъветвам. За мен е по-редно третия болничен да се коригира.

# 363
Странно...ако е отхвърлен този болничен, нямаше да има плащане.
Обаче така дните по трите болнични няма да 135...и аз не знам какво да те посъветвам. За мен е по-редно третия болничен да се коригира.
Нямам три болнични. Първият ми е от 2.01 от болницата. В 45-дневен не съм излизала (той трябваше да е от 6.12, но аз си работех до края) та казусът , който и на мен и на НОИ им е труден е-трябвя ми да вземам тези 18 дни в/у 2.01(раждане) и 20.01(термин). Или си отивам на работа на 2.04 , а на 20.04 подавам 50а.

# 364
  • София-Младост
Съмнявам се на НОИ да им е труден този казус:)
В този случай, щом сте работила имате 45 дни от болницата и още един за 48 дни. Няма какво да се изравнява тогава с третия.
Връщате се на работа на 02.04. и от тази дата пускате декларацията за 50%  от обезщетението.

# 365
Съмнявам се на НОИ да им е труден този казус:)
В този случай, щом сте работила имате 45 дни от болницата и още един за 48 дни. Няма какво да се изравнява тогава с третия.
Връщате се на работа на 02.04. и от тази дата пускате декларацията за 50%  от обезщетението.
Ами говарих с 4 човека чух различни мнения.
Категорични са, че право на обезщетение (по 50а) имам след края на ден 135-т.е. от 20.04.  Но според един служител на НОИ Ямбол трябва да канселирал издадения вече до 1.04 и да пусна до 19.04. питах ги длъжна ли съм. Мълчат.
П.с от болницата имам 42 дни.

# 366
  • София-Младост
Добре, значи си подаваш приложението за обезщетението от 20.04..
Обаче не виждам защо ще се изравнява, след като ти не си ползвала тези 45 дни. Ако имаш първи болничен, тогава да.
И ако имаше проблем и трябваше да се коригира, тогава от НОИ нямаше да доплатят дните от февруари. Те с теб ли се свързаха или ти отие да ги питаш? Ако има проблем, обикновено те пишат писма.

# 367
  • В полите на Пирин планина
Задължително пишат писма, ако има проблем. Реално, освен тия 42 дни от болницата, трябва да се издаде още един БЛ за 48 дни.
От болницата е до 12.02. вкл. + 48 дни от педиатъра: до 01.04.2022

От 02.04. се връщате на работа.
За мен това е правилното.

# 368
Здравейте, може ли да ми кажете дали ще има проблем ако ми се забави болничния, бременна съм, до 18.03, но чакам решение от телк и съответно ще бъде след тази дата, на изпитателен срок съм и се зачудих дали могат да ми направят нещо, благодаря ви предварително!

# 369
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, може ли да ми кажете дали ще има проблем ако ми се забави болничния, бременна съм, до 18.03, но чакам решение от телк и съответно ще бъде след тази дата, на изпитателен срок съм и се зачудих дали могат да ми направят нещо, благодаря ви предварително!

Щом сте на изпитателен срок, то могат да Ви освободят по всяко време, с или без да сте в болнични.

# 370
Здравейте, със стаж една година на срочен договор и 4 месеца на постоянен, за какъв период имам право на майчинство? 😁

# 371
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако целият стаж е на 8 часа и сега си на трудов договор, то имаш право на стандартно майчинство от 2 години.

# 372
Здравейте!
Тъй като не съм наясно,бих искала да ви попитам следното:
Бременна съм в 10г.с,ползвам болничен от началото на февруари,като първият беше издаден от личен лекар(7 дни),вторият от болница(30 дни) и третият вече с ЛКК комисия(30 дни).
Въпросът ми е,как НОИ изплаща тези болнични и за какъв срок?
Вече получих 2 превода по сметката и не мога да си обясня кой превод за какъв срок е,следователно да изчисля каква ще бъда месечната сума.
Ако някой е запознат на какъв принцип се изплащат болнични за временна неработоспособност,ще съм му благодарна!

# 373
Извадете си ПИК и ги следете в сайта на НОИ.
На първа страница е написано, има и линкове!

# 374
Задължително пишат писма, ако има проблем. Реално, освен тия 42 дни от болницата, трябва да се издаде още един БЛ за 48 дни.
От болницата е до 12.02. вкл. + 48 дни от педиатъра: до 01.04.2022

От 02.04. се връщате на работа.
За мен това е правилното.
И за мен това е правилното. Това и направих. Попитах ги с писмо и получих отговор от главния експерт на НОИ Ямбол , че трябва да взема и тези 18 дни и да подам приложение 9 към новия болничен.
Не ме се разправя повече така направих.

Общи условия

Активация на акаунт