Майчинството счетоводно - 92

• 39 180
  • 751
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, в болничен съм от 21.03 до 19.04 и не мога да се ориентирам дали в края на април ще ми изпратят целия болничен или тогава ще е само за дните през март и после май месец - за дните през април. От 19.04 болничния ще бъде продължен за още 30 дни (ако има значение). Благодаря предварително!
Зависи кога е подаден към работодателя и кога той ще го предаде към НОИ. Предполагам е предаден март на работодателя, съответно неговият срок е до 10.04 да го пусне към НОИ. В 2-седмичен срок НОИ ще преведат частта за март, а седмица след 19.04 и частта за април. Това важи и за следващите болнични.

# 451
  • Шумен
Здравейте,казуса ми се заплита. 2021 след като влезнех в 45дневен болничен ми прекратиха ТД, взимам си майчинството и до днес като сама си плащам осигуровките. Сега пак съм бременна,но нямам работодател, казаха ми че за да ме назначат и да е активен тд трябва да имам някакви отработени дни,съответно,трябва са излезна от майчинство. Но не знам дали после мога да се върна обратно в същото това майчинство и после директно да продължа със следващото? Или да изчакам до м.Септември,където да отработя х дни и да излезна директно в майчинство 45дни преди термин. Малкия е роден 20.09.21,а от 16.09.22 съм в майчинство с новото бебе.

# 452
Моля за мнение! Работя във фирмата от почти 3 години, като съм по заместване по договор! Ние сме държавно учреждение и договора ми е регистриран като постоянен с НОИ и се осигурявам по всички показатели! Работидателят ми в лицето на Директора знае за това разминаване с регистрацията на договора и не е променян досега. Какво са ми вариантите за майчинство? Какви права и вратички в закона има? Наскоро разбрах, че съм бременна, още никой не знае!

# 453
  • София-Младост
Здравейте,казуса ми се заплита. 2021 след като влезнех в 45дневен болничен ми прекратиха ТД, взимам си майчинството и до днес като сама си плащам осигуровките. Сега пак съм бременна,но нямам работодател, казаха ми че за да ме назначат и да е активен тд трябва да имам някакви отработени дни,съответно,трябва са излезна от майчинство. Но не знам дали после мога да се върна обратно в същото това майчинство и после директно да продължа със следващото? Или да изчакам до м.Септември,където да отработя х дни и да излезна директно в майчинство 45дни преди термин. Малкия е роден 20.09.21,а от 16.09.22 съм в майчинство с новото бебе.
Можете да се върнете.
Сключва се ТД, задължително трябва да имате поне 1 отработен ден, за да влезе всила този договор. Аз препоръчвам да са повече от един ден.За работния период имате право на 50% от обезщетението за първото дете. След това можете да пуснете молба и да си излезете отново в майчинство за първото.
Другия вариант е да изчакате ... от 16.09. ли ще ви бъде издаден 45 дневния за второто дете?
Преди него да се сключи ТД, отработени дни и направо 45 дневен за второ дете. Плюс 50 % за първото докато то стане на 2 г. 
Моля за мнение! Работя във фирмата от почти 3 години, като съм по заместване по договор! Ние сме държавно учреждение и договора ми е регистриран като постоянен с НОИ и се осигурявам по всички показатели! Работидателят ми в лицето на Директора знае за това разминаване с регистрацията на договора и не е променян досега. Какво са ми вариантите за майчинство? Какви права и вратички в закона има? Наскоро разбрах, че съм бременна, още никой не знае!
Хем сте по заместване, хем постоянен договор...и за двата се осигурявате по всички "показатели" по принцип.
Щом сте на постоянен ТД, не виждам какво ви притеснява.

# 454
Искам да попитам какво става ако си напуснал работа и разбереш че си бременна а се води рискова бременост и никой фирма не иска да те назначи и да си плащаш осигуровки .

# 455
  • София-Младост
Искам да попитам какво става ако си напуснал работа и разбереш че си бременна а се води рискова бременост и никой фирма не иска да те назначи и да си плащаш осигуровки .
Нищо. РАзчитате на помощи, ако имате право или на заплатата на другия родител.

# 456
Здравейте. Имам ли право на 50% от майченството за дете до 2 години, ако се върна на работа, а детето посещава държавна ясла?

# 457
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Имам ли право на 50% от майченството за дете до 2 години, ако се върна на работа, а детето посещава държавна ясла?

Да.

# 458
Понеже не ми се отваря календара за април на НОИ, може ли инфо за коя дата е дадено изплащането на мартенското майчинство?

# 459
# 460
Здравейте! Използвала съм 60 дена болничен от ЛКК тази година след операция на щитовидната жлеза. Бременна съм в 10 г.с, на 15 ще ме запишат на женска консултация. В отпуска съм от 23.03 до 05.04, от фирмата отказаха да ми пуснат цялата отпуска за годината дадоха ми само тези 10 дена. До записване на консултацията ми остават 8 дена, а на работа не мога да се върна тъй като съм с отлепен плоден сак. Питането ми е какви са ми вариантите - неплатена отпуска мога ли да ползвам, при положение, че имам платена, но не ми я дават цялата? Или да пусна болничен някакъв за мен или за малкото ми дете (и без това е болно), но ме притеснява, че съм ползвала доста болнични и така или иначе според гинеколога ми няма да ми стигнат болничните и ще ме праща на ТЕЛК. Благодаря!

# 461
# 462
Здравейте! Използвала съм 60 дена болничен от ЛКК тази година след операция на щитовидната жлеза. Бременна съм в 10 г.с, на 15 ще ме запишат на женска консултация. В отпуска съм от 23.03 до 05.04, от фирмата отказаха да ми пуснат цялата отпуска за годината дадоха ми само тези 10 дена. До записване на консултацията ми остават 8 дена, а на работа не мога да се върна тъй като съм с отлепен плоден сак. Питането ми е какви са ми вариантите - неплатена отпуска мога ли да ползвам, при положение, че имам платена, но не ми я дават цялата? Или да пусна болничен някакъв за мен или за малкото ми дете (и без това е болно), но ме притеснява, че съм ползвала доста болнични и така или иначе според гинеколога ми няма да ми стигнат болничните и ще ме праща на ТЕЛК. Благодаря!
Платеният годишен отпуск е пропорционален на отработеното време. Няма как началото на април да ви дадат 20дни. Полага се около 1.6 дни на месец. В някой случай може да ви ги закръглят на 2 дни в някой месец.
Все пак имайте предвид, че платения отпуск е с разрешение от работодателя. Вие може и да го искате, но той не е длъжен да ви го разреши.
За неплатеният отпуск е същото, не е длъжен да ви одобри молбата.
Опитайте да обясните ситуацията, може да ви влязат в положение.
Относно болничните не мога да изкажа мнение.

# 463
Имате право на 180 дни непрекъснат болничен. Това, което сте ползвали до момента не се смята в тези дни. Вземете си нужните дни от ЛЛ, а след това ЛКК на всеки 30 дни. Ще Ви стигнат 180 дни до издаването на 45-дневният болничен. Той НЕ влиза към тези 180 дни.

# 464
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт