Майчинството счетоводно - 92

• 39 147
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте! Родих второто си дете на 07.02.22г., като съм със застъпване на майчинствата. В момента съм подала последния болничен от педиатъра до 135 дни и също получавам и 50% за първото дете. Питането ми е когато трябва да подавам приложението за майчинство до навършването на 2г. на второто дете, трябва ли отново да подам приложението, което е за 50% за първото?

# 511
Здравейте, тук се виждат единствено изплатните болнични нали?

https://apps2.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

Т.е. няма начин как да разбера кога работодателят е входирал документа, знам че срокът им е до 10-то число на следващия месец, прoсто ме тормозят  да им ги нося веднага /  на 5ти март/, а като гледам даже още не са входирани, нз какъв е  този зор тогава....

Имате законов срок, в който трябва да се представи болничния пред работодателя и той е два дни от издаването. Явно следват изрично закона, в което няма нищо лошо.
След това работодателя трябва да го подаде до 10то число на следващия месец.
Не ви дават зор, а това е реда. Просто са стриктни.
Могат и в последната минута да го подадат, това е въпрос на организация на работата в офиса.

# 512
здравейте,
налага ми се болничен престой , но съм (ще съм след 15 дни) в дните майчинство от 135 до 410дни.. възможно ли е да не ми издаде болничен болницата и ако издаде как се оправя документално?
/същевременно се връщам ина работа с декларация за 50% майчинство./

# 513
Да, може да не издаде болницата болничен. Не е задължителен. Бях 1 месец в болница за задържане миналата година и в същото време бях в платен отпуск.

# 514
  • София-Младост
Здравейте! Родих второто си дете на 07.02.22г., като съм със застъпване на майчинствата. В момента съм подала последния болничен от педиатъра до 135 дни и също получавам и 50% за първото дете. Питането ми е когато трябва да подавам приложението за майчинство до навършването на 2г. на второто дете, трябва ли отново да подам приложението, което е за 50% за първото?
Не, то си важи докато първот одете стане на 2 г.

tinki_15
Обикновено в болничите пита трябва ли ви болничен, най-малкото данни трябва да им се дадат, ако ги нямат. Така, че вие казвате, че не ви трябва и готово.

# 515
Благодаря много, Ала-Бала!

# 516
Ако майчинството 2рата година е прехвърлено на бащата и той се върне на работа. Може ли да ползва 50% от обезщетението за втората година?

# 517
  • София-Младост
Ако майчинството 2рата година е прехвърлено на бащата и той се върне на работа. Може ли да ползва 50% от обезщетението за втората година?
Може, но се ползват от майката, а не от бащата.

# 518
Питам дали може да се ползват от бащата. Майката ползва обезщетение до 410 дни за второ дете. Разбрах, че в тозо случай майката не може да ги ползва.

# 519
45 дневния болничен преди термин включва ли самата дата на термин? Терминът ми е на 14.08. Болничния от 30.06 ли е или от 01.07?

# 520
  • София-Младост
Питам дали може да се ползват от бащата. Майката ползва обезщетение до 410 дни за второ дете. Разбрах, че в тозо случай майката не може да ги ползва.
Отговорих, че не може да се полва от бащата.
Няма пречка майката да получава 50 % от обезщетението за първото. Това че тя получаваа обезщетение за периода до 410 дни не е пречка.

M_lady
От 30.06. Термина не влиза в този болничен.

# 521
  • София
Здравейте момичета !

Имам отново въпрос относно еднократната помощ за раждане на дете. Направих както вие посъветвахте, подадох документи онлайн съм социално подпомагане. Върнали са ми отговор с някакъв входящ номер.

Знаете ли каква е следващата стъпка ? Какво мога да проверя и къде, с този номер ?

# 522
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета !

Имам отново въпрос относно еднократната помощ за раждане на дете. Направих както вие посъветвахте, подадох документи онлайн съм социално подпомагане. Върнали са ми отговор с някакъв входящ номер.

Знаете ли каква е следващата стъпка ? Какво мога да проверя и къде, с този номер ?

Нищо не може да се провери. Чакате плащане следващия месец.

# 523
Здравейте, мога ли да използвам платен годишен отпуск веднага, след като се върна от първите 410 дни майчинство? Идеята ми е да се върна на работа, кога изтекат, но имам доста натрупан отпуск, който искам да застъпя веднага, за да си погледам още малко детето.

# 524
За проверка не знам, но към 10-то число на следващия месец я изплащат.

Общи условия

Активация на акаунт