Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 75

• 37 399
  • 773
  •   2
Отговори
# 90
Здравейте! На коя марка приемате витамин Д и в какви дози? Приемам по 10 капки вигантол на ден и гинеколога каза, че е добре, но искам да знам кой е най-подходящия за по време на бременност.

# 91
  • гр.Пловдив
Здравейте! На коя марка приемате витамин Д и в какви дози? Приемам по 10 капки вигантол на ден и гинеколога каза, че е добре, но искам да знам кой е най-подходящия за по време на бременност.

Не са ли достатъчни тези витамини, които се приемат на таблетки за бременни, вит. Д си го има там.., или трябва допълнителен прием?

# 92
Зависи за какъв период, аз знам, че при дефицит и бременни се взимат 6 капки на ден. Иначе аз ползвам спрея на бетър ю д+к2, не съм спирала да си го пръскам

# 93
Този ми предписа доктора,витамините за бременни си ги приемам отделно. За целта съм си пуснала необходимото изследване,преди това.

# 94
За момента ми каза доктора да не пия още комбинирани витамини за бременни. На следващия преглед ще ми назначи доста изследвания и предполагам, че на база на тях вече ще ми изпише конкретни витамини и дозировки. Просто знам, че е хубаво да се приема витамин Д и затова исках отсега да си взимам някаква поддържаща доза, но не съм запозната дали всички видове са подходящи за бременни.

# 95
Само фолиева киселина не спирай да приемаш. Хубавата е от 10лв нагоре. Другата не се усвоява добре и голяма част се изхвърля.
За вит Д се отнася същото. Хубаво е да извлечен от естествени продукти (водорасли и т.н.), а не синтетичен, като Вигантол например. Хубави марки са Солгар, Better you и мн др, пак от 10тина лв нагоре.
Аз съм от тия, които си само изписваха и пиеха витамини на своя глава. Но имам опит с предишна бременност и мед лице- роднина, до които се допитвам, след като си пусна изследвания. Така и не изпитах дефицит на желязо, което е нормално за трети триместър.
Влязох в тази бременност с остър дефицит на вит Д, Ковид преди това беше влошил нещата. Затова всеки месец след контролни изследвания приемах капки. Чак към 7мия месец влязох в норма. АГ ми назначава прием на витамини, само ако в общите ПКК имам отклонения или доказано заболяване. Вит. Д не било нужно. Аз също смятам, че е важно да е в норма.
Докато отидеш на лекар, Ариа яж риба ( от доказани магазини, разбира се). Това много ми помогна.

За тези, които пият вит Д, усвоява се най- добре, ако го приемате след мазна храна. Ако не сте яли такава, дори хапка от нещо по-мазно (не пържено, а високомаслено кис. мляко напр.) също става.

# 96
  • Пловдив
Аз приемам витамин Д преди забременяването, имах дефицит, но ми казаха да не го спирам по време на бременността, освен това Топ фолат спрей, витамини за бременни, магнерот, аспирин, общо взето много неща приемам, но щом лекарите са казали. Някои твърдят, че от витамините за бременни се напълнява ( лекари) и не предписват, при мен за сега такъв ефект няма. Но аз приемах Елевит и Фемебион преди да забременея, именно защото правихме опити и ме бяха посъветвали да ги пия предварително.

# 97

Аз съм 9-ти месец и съм на Вигантол, като през цяла бременност приемах витамин Д. Бях почнала таблетки, но от тях стойностите падаха(въпреки че беше и лято). Вигантол ми го препоръчаха и АГ и ендо, като започнах от 6 капки,  вече съм към 10-12. Стойностите пак не са прекрасни, но поне са 23-25.

# 98
Здравейте момичета! Бременна съм в края на 9та седмица и от вчера се появиха болки в дясната част около яйчника. В момента строим къща и аз се включвам да помагам с каквото мога предвид състоянието ми, но вчершния ден ми беше доста активен. Не съм вдигала тежко и не мога да кажа че съм се натоварила кой знае колко освен че повече време бях на крак. Самата болка е слаба, не ми коства голям дисконфорт, но понеже ми е за първи път съм свръхчувствителна към всяка реакция на тялото ми. Мислите ли, че има повод за притеснение? Разбира се, ще се консултирам и с лекарката ми утре, но предвид че е неделя не искам да я безпокоя днес. Знам че са нормални тазовите болки предвид разтежа на матката, но все пак ще ми е по-спокойно ако някой с повече опит сподели мнение Simple Smile Благодаря ви!

# 99
Много полезен пост, благодаря! Аз отскоро пия Вигантол, знаех си, че не е най-оптималното.
А когато изследвате как се движи, нужно ли е от пауза 15 дни без добавка (както се препоръчва по принцип?). Понеже ми е много интересно успял ли е да се вдигне, как да сравня стойностите - първоначалната е от когато не съм приемала добавка, а сега не искам да го спирам…

Захароска, на мен ми звучи нормално и аз също съм ги изпитвала при повече натоварване или дори по-дълга разходка. Мисля, че и в тази част на корема пак се водят “болки при разтягане на сухожилията” (round ligament pain?), ако те притесняват, АГ-тата обикновено предписват но-шпа.

# 100
Благодаря Ви много! Много полезни съвети. Фолиева киселина пия от няколко месеца преди да забременея - Неофолик мета, а сега и по 2 таблетки на ден, защото съм с тромбофилия и не я усвоявам напълно, както и съм на инжекции фраксипарин.

Захароска, според мен днес си почивай повече и гледай да не се натоварваш вече. Аз получавах болки също като правя повече неща през деня, дори и да не се изразяват във вдигане на тежко.

# 101
Момичета, в много ранна седмица съм - 5та г.с. Работя в ДГ и ясла като учител. Води ли се рискова среда и редно ли е да взема болничен в толкова ранна седмица или да изчакам още? Не се чувствам сигурна да работя, тъй като “гърмим” от вируси и ковид в момента…

# 102
А когато изследвате как се движи, нужно ли е от пауза 15 дни без добавка (както се препоръчва по принцип?). Понеже ми е много интересно успял ли е да се вдигне, как да сравня стойностите - първоначалната е от когато не съм приемала добавка
[/quote]

Вит. Д е свързан с вит. В12. Желязото се приема по-добре, ако се пие фолиевата к-на.
Излседвала съм вит. Д, В 12 и желязо - трябва да се спрат за 10 дни преди това. Ако пиеш комбинирани витамини, които ги съдържат, не ги спирай. В тях количеството е толкова малко, че би вдигнало резултата само с някоя десета. Няма да е кой знае колко манипулиран.
Понякога лаборантите ми дават разнопосочна информация, затова сравнявам подготовката за изследване в сайта на Синево( не е реклама, няма такава лаборатория в моя град), защото там е кратко и ясно кое кога е на гладно или колко дни пауза и т.н.

Да си кажа - при предозиране на вит Д, може да се получи нервност у плода и майката, като сепване, стряскане, неврозност. Затова, ако някой реши като мен на своя глава нещо  - да се изследва, да пие, да се изследва, да пие...и така докато се попълнят липсите.

# 103
И аз смятам, че човек е по-добре да не посещава места с много хора. В детските градини несъмнено има много вируси. Все пак не като мен да се затвори и да се чувства тревожен. Намерете златната среда.
Лека бременност 😊

# 104
Момичета, в много ранна седмица съм - 5та г.с. Работя в ДГ и ясла като учител. Води ли се рискова среда и редно ли е да взема болничен в толкова ранна седмица или да изчакам още? Не се чувствам сигурна да работя, тъй като “гърмим” от вируси и ковид в момента…

Да, спадаш към рисковите професии. Може да излезеш болничен, но поне от 8г.с. нататък. Успех

Общи условия

Активация на акаунт