Била, Метро, Фантастико, Хит, Т-маркет и др. - Тема 13

• 74 750
  • 853
  •   1
Отговори
# 135
Аз също не купувам торбички, не защото няма да дам 30ст (то къде не съм ги дала), а защото у нас сме заринати от найлонови торби. Напоследък ходя с платнена торба за многократна употреба и ми е особено любимо във Фантастико като ме попитат “А торбичка да маркираме ли”.. Е не виждаш ли, че покупките съм ги наредила на лентата и извадила туко що от платнена торба Joy

# 136
.......търговците се озхитриха да трупат и от това дивидент.

Тцъ. Тези торбички си имат еко такса, която е наложена с цел ограничение на потреблението им.
Няма причина търговците да плащат тази такса, за да Ви правят подаръци.

# 137
Във Франция например хубавите здрави торби за 25-30 цента са заменяеми в някои вериги. Като се захаби ти дават нова, а старата я рециклират и така до безкрай без да купуваш непрекъснато.

# 138
Разбира се че знам че имат еко такса, но 0.30 стотинки на торбичка не е ли все пак скъпо 🤔 като се пресметне стойноста за производство, транспорт, данък върху торбичка... Не съм сигурна че е точна тази цена, най-вече защото се бълват на едро и себестойността е много ниска на 1 торбичка реално. Аз не купувам торбички не защото нямам възможност, а защото наистина ме е грижа за околната среда.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 18:03 от Lale_Lili

# 139
.......търговците се озхитриха да трупат и от това дивидент.

Тцъ. Тези торбички си имат еко такса, която е наложена с цел ограничение на потреблението им.
Няма причина търговците да плащат тази такса, за да Ви правят подаръци.
Така е... В Турция, Азербайджан, Казахстан, както и в повечето арабски държави тези торбички са безплатни. Даже ми е правило впечатление как на касата ми слагат 5 продукта в 3 торбички, аз им казвам, че не е нужно в повече от една, те казват, че няма проблем. То не е само до това дали струват пари, ами... замърсяването за нищо го нямат в тези страни, хехе. В Тунис се сблъсках за първи път с това... безплатни торбички и по много. Там мисленето не е "еко".

# 140
В Турция от година и повече се плащат в магазините.

# 141
В румънския Лидл таксуват и малките найлонови пликчета, които седят при плодовете и зеленчуците и съответно зеленчука се слага в тях.
2 стотинки нещо такова помня, че беше като се обърне леята в лев.

# 142
 Това е прекалено вече

# 143
  • софия
Трябва да се осигури хартиена алтернатива при плод-зеленчука. Иначе файда голяма , че си плащаш след това голямата торба, която може да се ползва за многократна употреба. Малките пликчета най-много само още веднъж след това.

# 144
Картонените торби да по- скъпи от найлоновите

# 145
Хартиените торби не стават за голям пазар.
За нещо дребно, да, но иначе сложиш 2 пресни млека и 1 кола и торбата се е скъсала вече.
(Имам лош опит с на Фантастико торбите, които уж са от рециклирана хартия. Е на излизане от магазина, дъното на торбата се скъса).

# 146
Най- безсмислената торба, която съм купувала е оная , която бях споделила преди месеци. Някаква рециклирана на Билла. Сложиш 1 хляб е нея и вече се е разпаднала.

# 147
Еко сопол Joy

# 148
# 149
  • София
В румънския Лидл таксуват и малките найлонови пликчета, които седят при плодовете и зеленчуците и съответно зеленчука се слага в тях.
2 стотинки нещо такова помня, че беше като се обърне леята в лев.

В Aldi Sud Германия също таксуват малките пликчета, но само ако си сложил нещо различно от плод-зеленчук в тях. А ако липсват хартиени торбички за пекарната няма как да си вземеш кроасани, питки и др.

Общи условия

Активация на акаунт