Препоръки за бойлер за баня

• 47 520
  • 254
  •   1
Отговори
# 120
Нашият е Елдом със серпентина. Ползваме го с печка с водна риза вече 3та година. Нямам забележки.
Ще ти трябват и радиатори, може би. Само с бойлера не знам дали ще смогне за печката.
+Не става с клони само.

# 121
Моля за препоръка за покупка на бойлер. Апартамент в София, блок без ТЕЦ. Двама човека сме , бойлера ще се ползва за загряване на вода за баня и кухня. Нямам ограничения в бюджета, важното е да е качествен бойлера.

В Практикер видях плоски бойлери на Атлантик (около 800 лв) . Нямам личен опит от тях,но съм чел и чувал хубави неща за тях. В тази тема също от човек грижещ се за много апартаменти. Също така снощи зърнах пак в Практикер и плосък бойлер на Хайер с около 10 кинта по-евтин. Нищо не знам за тях. Не занм обслужването и други отзиви за плоските бойлери на Мидея.

# 122
Имам следният въпрос. Искам да сменя бойлера. Старият е Елдом, вероятно новия пак ще е тази марка. Но не намирам кой да демонтира стария и да монтира новия. Някакви идеи? Самите Елдом не намирам да имат такава услуга.

# 123
  • София
Ами напиши монтаж и демонтаж бойлери и населено място и си харесай майстор/фирма.
Идея друга нямам, у нас мм ги върши тези работи. Иначе или ти трябват един водопроводчик и един електричар, или един който разбира и от двете... Аз  повече бих имала доверие на електричар, който може да върже и 2 меки връзки🤣

# 124
  • Велики Преслав
Имам следният въпрос. Искам да сменя бойлера. Старият е Елдом, вероятно новия пак ще е тази марка. Но не намирам кой да демонтира стария и да монтира новия. Някакви идеи? Самите Елдом не намирам да имат такава услуга.

А защо трябва да го сменяте?

# 125
  • София

Ако е за София, Пловдив или Варна, Елдом предлагат доставка и монтаж, като доставката е безплатна.

# 126

Ако е за София, Пловдив или Варна, Елдом предлагат доставка и монтаж, като доставката е безплатна.
А, чудесно. Не намерих такова инфо на сайта им, но ако е така е добре. Все ще намеря кой да махне стария.
Васил, от миналото лято се борим с бойлера. Почна да загрява водата до максимум 50 градуса независимо на колко е сложен, дори и стрелката да е на максимум. Съответно и самата топла вода свършва много бързо, а преди такъв проблем нямаше. Идваха от един сервиз уж с голям рейтинг в гугъл, набързо смениха някакви части, бум бам 200 лева ремонт и после нищо не се оправи, после втори сервиз идваха и не разбраха къде е проблема...

# 127
  • София

А, чудесно. Не намерих такова инфо на сайта им, но ако е така е добре. Все ще намеря кой да махне стария.
Васил, от миналото лято се борим с бойлера. Почна да загрява водата до максимум 50 градуса независимо на колко е сложен, дори и стрелката да е на максимум. Съответно и самата топла вода свършва много бързо, а преди такъв проблем нямаше. Идваха от един сервиз уж с голям рейтинг в гугъл, набързо смениха някакви части, бум бам 200 лева ремонт и после нищо не се оправи, после втори сервиз идваха и не разбраха къде е проблема...

https://boileri.net/montaj-boiler

Вероятно те ще свалят стария .

# 128
  • София
За София може да погледнете като вариант и Светльо Шишков.
Ползваме хоризонтален 100 л. Ние от 12 г., но е възможно вече и да клони към 20 г. Преди 2 г. сменихме нагревател. Имат сервиз, така че предполагам и монтаж сигурно могат да предложат. Употребата му е ежедневна, нямаме ТЕЦ.
Цените са трудно смилаеми

# 129
Пиша този коментар за да споделя максимално кратко важната информация, която е нужна на човек, който за пръв път си купува бойлер. Както на мен щеше да ми е много от полза да я прочета преди 2 години когато купих моя. Не че съм направил лош избор за щастие, но ми отне повече време да я разбера:

Форма:
-Вертикален цилиндър с голям диаметър е най-оптималната форма за бойлер, всички останали варианти се обмислят при невъзможност за монтаж на този тип.

Обем:
-Най-вероятно вече имате някаква представа горе долу колко литра ще са ви нужни и се колебаете между два варианта - вземете по-големия няма как да сбъркате. Допълнителен бонус е, че когато имате повече обем, може да поддържате по-ниска температура в бойлера, което води до по-висока ефективност и по-малко отлагане на котлен камък.

Нагревател:
-Сухия нагревател има по-висока цена за производство, леко по-бавен ефект на загряване поради допълнителния материал който облицова нагревателя за да го направи сух, може да е по-труден за намиране ако трябва да се сменя. Но най-важното, има по-дълъг живот и по-лесно се почиства. Препоръчвам да го ползвате на места с много и средно твърда вода като Варна.

-Мокрия нагревател е директно потопен във водата и всичко което каза за сухия е на обратно за мокрия. Този го препоръчвам за места с мека вода, като София например.

Тип бойлер:
-Поточните бойлери предлагат по-висока ефикасност понеже загряват водата само когато се ползва и нямат резервоар от който да изтича енергия с времето. Загубата по тръбите е единствената загубена енергия при тях. Но на практика са много трудни за изпълнения като основни бойлери понеже трябва много голяма мощност - 15kW или повече. Това е неприложимо за масата от потребители и затова почти никой не използва такива. Има ги и на газ но и там положението с достъпа не е по-добро. За второстепенни бойлери обаче се използват - за кухня или тоалетна. Там мощности като 5 до 2.5kW са достатъчни.
-Бойлер с резервоар, това е масовият избор.

Вид енергия:
-Тук ще кажа само че газовите бойлери са по-ефикасни от електрическите но тъй като твърде малка част от България е газифицирана, малко хора са в ситуация изобщо да обмислят такъв.

Мощност:
-Електрическите бойлери с обем например 100л варират като мощност основно в диапазона 1800-3000w. Единствената разлика тук е времето за затопляне на водата, единия по-бързо ще се справи, другия по-бавно. За ориентир 100л. 1800w бойлер затопля 13 - 48С за 2 часа. Фактор тук е ел. мрежата която захранва бойлера, ако се съмнявате колко ампера ще издържи избирате по-слаб, иначе ще е по-удобно с по-мощен.

Функции:
-Wi-fi е полезен, по мои наблюдения оскъпява цената на продукта с  80-100лв., което за мен е малко. С него освен логичното - да се пуска и спира бойлера от разстояние в комплект идват и други полезни функции(потреблението на ток, задаване на график за работа на бойлера, смарт програма която на база предходно потребление управлява бойлера по-ефикасно и др.). За някой сигурно всичките ще са безполезни, аз ползвам 1-2 и за мен си струва цената.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 19:27 от atom3

# 130
  • Варна
Някой има ли мнение за този бойлер?

# 131
  • оттам, откъдето започва България
Време е да сменяме стария Елдом - на 12 години. Нещо просълзява откъм кабелите.
Понеже точно нашия модел го няма в наличност, ето този:    https://topmarket.bg/boyler-eldom-72265d  , търсим сходен такъв.

Спряхме се на този: https://www.technopolis.bg/bg/Obemni-bojleri/Obemen-bojler-ELDOM … 52183?tab=docsTab  
или този: https://www.technomarket.bg/boiler/eldom-wv08046c-2-kw-evr-09178269

или този: https://zora.bg/product/wv08046d-80l-2kw-2-c-vertikalen

Приемам и други предложения, като изискването ни е да е с тези размери, че мястото е ограничено.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 23:18 от Ранобудна

# 132
  • София
Имаме бойлер, който ползваме само при режим на топлата вода в София. Бойлерът е на 20 години, претърпял е няколко ремонта, но не загрява достатъчно водата. Искам да го сменя с нов, който да загрява вода за двама човека и кухненска дейност само за максимум 1-2 седмици в годината като резервен вариант на спрял ТЕЦ.
Бихте ли ми препоръчали бойлер като единственото ми изискване е да е сигурен? Предварително благодаря!

# 133
  • София
Имаме бойлер, който ползваме само при режим на топлата вода в София. Бойлерът е на 20 години, претърпял е няколко ремонта, но не загрява достатъчно водата. Искам да го сменя с нов, който да загрява вода за двама човека и кухненска дейност само за максимум 1-2 седмици в годината като резервен вариант на спрял ТЕЦ.
Бихте ли ми препоръчали бойлер като единственото ми изискване е да е сигурен? Предварително благодаря!

Скромното ми мнение е, че във вашия случай най-удачно е да си вземете проточен бойлер от по- евтините. Не заема място и ако е само за седмица - две е ОК.

# 134
  • София
Бойлер за 2ма ... зависи ... от 10+ г. сме на ежедневна употреба на бойлер - нямаме ТЕЦ, не мием съдове на ръка  и 100л не се научихме да стигат за 2ма, освен ако не сме прекалено бързи.
Иначе бойлерът е на 20г. и досега е с един ремонт - Светльо Шишков.

За проточен бойлер вижте и инсталацията си.
Преди много години гледахме Siebel Eltron, този който бяхме харесали бе на 3фазен, какъвто тогава нямахме.

Общи условия

Активация на акаунт