Родени през м. Февруари 2022 - тема 1

• 28 034
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
Здрвеите! И аз с въпрос. С баткото бях с едно плоско зърно и много ме болеше и кървеше докато се оправи. Сега зърната са ми оформени от баткото и нямахме никакъв проблем със засукването. От известно време обаче са ми по чувствителни зърната и леко ме поболяват когато суче от пълна гърда. Като се поизпразни вече няма проблеми. Като го гледам ми се струва, че е засукал много добре. Моля кърмещите мами да кажат при тях дали има такъв дискомфорт? Възможно ли е да суче по-силно и зърната да са все още нежни?

И аз усещам същия ефект на по препълнени гърди... хем съм със силиконови зърна, та според мен е от по пълната гръд Simple Smile

# 481
При мен също има дискомфорт в началото, бебето е на 16 дни. От едната страна повече. Беше ми разранил зърната още първия ден, оправиха се за 10 дни. Уж засуква правилно, но при големите деца не ми се е случвало да се разранят така. Според АГ е от това, че се роди по-голям, 3800, и засуква по-силно. Според личната лекарка няма къса юздичка, аз все още малко се съмнявам дали е граничен случай.
А аз се чудя дали е нормално, че тече мляко докато суче. Имам чувството, че струята му е силна и не може да го преглътне всичкото. От едната страна даже се е случвало да капе от нослето. Знам, че препоръчват по-изправена поза, но ме е страх да не ми разрани пак зърната ако сменим позата, едва се нагласихме за поза люлка.

# 482
  • София
Препоръчвам ви след всяко кърмене да се мажете с ланолин и да стоят гърдите на въздух. На мен много ми помогнаха колекторите на нук. Имат едни които са с дупчици за да диша зърното. Слагам си ги под сутиена и си стоя с тях по цял ден вместо да се вея по цици вкъщи.
Аз усещам болка когато слиза кърмата, и ако ме захапе за самото зърно бебето. Иначе не ме боли нито при пълни нито при празни гърди.

# 483
И аз се включвам с въпрос.
Мислили ли сте вече за захранване и от кога ще го почвате?
Бебкаа днес стана на 2 месеца и ми казаха, че от 3ти месец мога да го започна, но на мен ми се струва прекалено рано.
Понеделник ще ходим за ваксина при педиатърката и ще питам и нея, но ми е интересно и вие какво мислите.

# 484
  • София
За захранване съм на мнение, че 3ти и 4ти месец на бебенцето, е рано, да. Трябва да може да стои седнало, т.е 5-6ти месец е най-удачно.
Аз при каките започнах малко малко след 5м и половина, стори ми се най-оптимално.
Не съм фен нито на прекалено ранно, нито пък на мега късното захранване (когато бебето е на 7-8 месеца).

Оххх кога времето ще започне да става по-топличко.. Умирам си за дълги разходки из парка. Да седна на слънчице с количката и кафето… Други години по това време не е било така студено. 🥺

# 485
И аз се включвам с въпрос.
Мислили ли сте вече за захранване и от кога ще го почвате?
Бебкаа днес стана на 2 месеца и ми казаха, че от 3ти месец мога да го започна, но на мен ми се струва прекалено рано.
Понеделник ще ходим за ваксина при педиатърката и ще питам и нея, но ми е интересно и вие какво мислите.
Недей. Рано е много. Някои препоръчват 4месец, но и това е рано. Според мен към 5 и половина - 6 месеца е нормално захранването. С пюрета или ЗВБ. В никакъв случай сок, винаги първо с зеленчуци - тиква, картоф, морков са добро начало.
Следи за знаци, че е готово бебчето - може да стои седнало, проявява интерес към храната

# 486
  • София
Да, и аз така знам, че поне 5-месечно трябва да е бебето, да може да седи и да проявява интерес към храната. То ако няма интерес, трудно ще му натъпчеш в устата нещо с различен вкус и консистенция от обичайното.

Klow, по твой пример пробвах да слагам бебка да си заспива сама. Пробвах с галене, но честно казано като ме няма става по-бързо. Ако заплаче, веднага се връщам да и дам бибата, така че не е плакала изобщо. Засега на първите две дрямки за деня, както и вечер ми се получава, пък да видим. Мерси много за куража 🤗

И да ви попитам - слагате ли вече в активна гимнастика и занимавате ли с нещо? И по колко време държите по корем? Доскоро изобщо не се заглеждаше и не съм. Сега на люлката сложих висящи черно-бели топки и на повивалника също черно-бели карти и виждам, че и хващат окото. По корем лекарката каза по 3-5минути преди всяко хранене, но тя много плаче така и едвам стои по 3 минути.

# 487
  • София
И аз така знам за началото - морков, картоф, тиквичка… Като цяло да е зеленчук. Аз бях започнала с морков. После дадох смес от морков и картоф.. После пащърнак.. Трябва да си намеря добрия стар тефтер. 😄
Плодовете са сладички и е възможно ако се започне първо с плод, после бебето дълго време да се мръщи на безвкусните зеленчуци.

Активната гимнастика май към 3тия месец ще я вадя. Занимава се напоследък с една въртележка над леглото с едни животинчета. Рядко я пускам да се върти обаче, че се притеснявам да не повърне. 😁

# 488
Благодаря много.
Аз активната гимнастика я изкарах преди 2 седмици и вече супер много си играе, заглежда и хили. Ноооо най-любимо и е да заспива в нея. 😁
Недейте да чакате до 3тия месец според мен да я вадите.

# 489
Аз мисля да захранвам към 5 и половина месеца. С идеята да въведа 5-6 зеленчука и на 6м да дам яйце или месо, заради желязото. Големите деца са доста злояди, баткото направи анемия като бебе и ми се иска максимално бързо да въведа източник на желязо. Не че ще яде някакви огромни количества.
На мен ми се ходи и на море. И се пада горе-долу когато ще захранвам. Така че ще го съобразя и с това, да не е точно на морето да почна захранването. Размечтах се 😁

# 490
На мен това захранване ми е тъмна индия както ми беше и кърменето. Е честно казано не се справихме с кърменето, но си се цедя и си е изцяло на кърма. Не се замислям много колко кърма имам и колко ще я имам. И някак се случват нещата от самосебе си. Предполагам със захранването ще е същото.

# 491
Здравейте, търся спешно 2 капки ка-вит, някой може ли да помогне ?

# 492
Здравейте, търся спешно 2 капки ка-вит, някой може ли да помогне ?
Съншайн, ако искаш пиши във фейсбук групата на Февруарските бебета, там постоянно се разменят и предават капки

# 493
На мен това захранване ми е тъмна индия както ми беше и кърменето. Е честно казано не се справихме с кърменето, но си се цедя и си е изцяло на кърма. Не се замислям много колко кърма имам и колко ще я имам. И някак се случват нещата от самосебе си. Предполагам със захранването ще е същото.

Еее Нина, как така не си се справила! Детенцето е изцяло на кърма, справяш се страхотно (дори на АМ да беше, пак щеше да си се справила)! Сега при всеки има разлики и условности, не може всички да сме еднакви и всеки да кърми перфектно от цица, и да се лее кърма по пода и детето да наддава по 1 кг на месец.

Моята криза от последните дни е, че мерихме бебето - дойде ни бебешката везна. Педиатърът ни е записал първия час чак за 29-ти, когато Ерика ще е на 1 месец и 1 ден. Та премерихме бебето и се оказа, че за 2 седмици е качила само 60 гр. (трябваше да са около 400 и със сигурност да си е върнала рожденното тегло). Писахме на педиатъра понеже ни беше казал като я измерим да му пишем - питахме го за съвет, но той постоянно ни казва, че за консултация трябва да си платим през Healee (а уж е по здравна каса). Тоест за всеки въпрос, който имам, трябва ако искам да ми отговори да запазя час в кабинет и да се занесем. Аз знам какво ще каже - че трябва да я дохранваме. Като цяло много ме издразни и няма да си направя консултация. За мен теглото на бебето е едно от основните неща и трябваше да ни посъветва - това не е някой тъп въпрос или нещо случайно, за да ми каже "плати си консултация".
Та...запазих час с Ася Демирева за другия вторник и писах в няколко групи за кърменето. Пратиха ми няколко възможни схеми на дохранване - мисля днес да пробвам с изцедена кърма от шише. Кърмя от двете гърди - давам от шишето кърма - пак се цедя. Да видим дали ще започне да наддава и дали ще е по-спокойна с това дохранване. Може наистина да не й стига....

Пак станаха моите фермани по 5 страници, сори за което Grinning Grinning Grinning

# 494
Owly, много тъпо. И аз не харесвам нашия педиатър, като поведение не ми допада, и не ми направи добро впечатление, че за домашното посещение поиска 70 лв, без да предупреди предварително. Принципно е нормално да се плаща, защото докато малката няма егн не е здравноосигурена,  но в София тарифите вървят 20-30 лв, а този педиатър не е някакъв известен. Отделно не ми е казал кой знае какво полезно, и ме стресира, че 1 кг за 1 месец е малко и евентуално мога да дохранвам или поне да купя везна.
Това, което ми хрумва, е да правиш масаж на гърдите като кърмиш,  за да има повече мазнини в кърмата- може бебо да поема повече предно мляко, а то е по-малко калорично

Момичета, спешен въпрос- трябва да правя погача в неделя, а въобще не съм се подготвила.  За София, откъде сте доволни за тортата? Колко горе долу ви излезе и мога ли да я поръчам 2 дни предварително или трябва по-рано? Питката може ли бабата да я омеси или трябва да я поръчам? Какво друго да сложа на масата освен сладък алкохол? Тези дни ми се събра доста безсъние, днес спах 5 часа и с ужас осъзнах, че тази седмица ни се падат 40 дни, а аз нямам идея откъде да захвана Grinning
И един безумен въпрос, но аз съм си безумна напоследък- събирате 10-15 жени, голяма част от които познават само вас. Не се ли.получава ситуация на някои от гостите да им е скучно?

Общи условия

Активация на акаунт