Родени през м. Февруари 2022 - тема 1

• 28 025
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Gebura, явно има доста силни тарифи при някои педиатри - нашият ни взе 90 лв. Аз не знам защо, но бях разбрала, че първият домашен преглед е 40-50 лв. и имаше голяма вероятност да нямам кеш в мен, но добре, че имах....Не ни предупреди също, разбира се.

За погачата - според мен си улесни живота и помоли гостите да направят всичко (то май такава е и традицията). Знам, че всяка жена трябва да носи нещо сладко, а някоя от бабите - да направи питката (освен сладките неща, които ще носи). Според мен не се нагърбвай ти да купуваш и да правиш всичко. Също така, освен ако не искаш нещо специално по тортата (тип име, мерки или конкретна декорация), може просто да вземеш готова торта от някоя хубава сладкарничка Simple Smile

# 496
Owly, и ние бяхме така на първата консултация (която беше, когато бебето беше на 2 седмици), беше качил само около 80 гр. Нашата педиатърка, обаче, супер спокойно каза, "Е, можеше и повече да е наддал, но спокойно". Посъветва ме да започна да го храня от двете гърди на всяко кърмене, аз до този момент ги редувах. Междувременно, пия чая за кърмачки на Хип, айран, вода, гледам да ям сурови ядки и изобщо да се храня добре, без да прекалявам. Знам също, че хранителната добавка Лактил се препоръчва силно за повече кърма. Не съм взимала до сега обаче. Аз, честно казано, имам голям страх да не предобря и да се получи хипер стимулация и не дай Боже препълване или мастит... Ние нямаме бебешка везна, но онзи ден се качих на кантара и веднага след това взех бебето и се претеглих и с него. Излиза ми, че е качил около килограм (това за две седмици), успокоих се. В петък сме на преглед, така че ще видим тогава колко ще покаже бебешката везна. Спокойно, щом имаш час при Ася, тя ще ти помогне със сигурност.
Бтв, за домашната консултация ни взе 35лв., но ме беше предупредила предварително. Аз специално четох програмата "детско здравеопазване" и там черно на бяло си пише, че това първо посещение не се заплаща. Това още преди да родя, много се бях подразнила, ама то е такъв зор с педиатрите, че прецених, че не съм останала на тези 35лв. Очевидно и другите искат, аз бях решила, че нашата се прави на важна.

# 497
Дори не знаех, че някои искат заплащане, нашата педиатърка нищо не ни е взимала до тук. Идва вкъщи първата седмица и вчера ходихме до кабинета за мерене и да го запишем вече като има акт за раждане. За 2 седмици е качил 300гр., не каза нищо, така че явно е добре. Даже каза да внимаваме да не го прехранваме, но той като иска да яде, друго не го успокоява, така че за сега продължавам да го храня, когато той иска.
Но пък е спокоен само на ръце напоследък и нищо не мога да свърша от него. И в момента е върху мен и няма как да стана да изчистя малко или даже внимание на себе си да обърна. Сутринта едва закусих, а той през цялото време мрънкаше и така докато не го взех. Сега също не знам кога и как да обядвам, защото оставя ли го и ще се размрънка. Таткото за първи път го няма вкъщи и като няма кой да го поеме не знам как да се оправя. Нямам търпение да видим за слинг и да си освободя ръцете.

# 498
Леле какви тарифи за дом. посещение...Ние живеем в малък град.Нашата педиатърка дойде на следващия ден след изписването. И въпреки, че ми е второ дете,но пък след 10г и имах доста въпроси.Изчерпателно отговори на всеки, прегледа бебето и обясни за хигиената на момичето,че първото ми е момче.Въпреки настояването ни да дадем пари, тя категорично ги отказа.Поиска само мъжа ми да я закара с колата до друг адрес.
Сега се чудя какво да й взема за благодарност като ходим за първата консултация...

# 499
Това с плащането за домашното посещение ми стана много странно. Нито за каката нито за бебето съм плащала. Само отиваме да я вземем от кабинета и после я връщаме.
10 дни след като ни изписаха имахме преглед в болницата. Беше качила само 100гр. Педиатърката искаше да я изтеглем на нейния кантар, за да може да засичаме от там. 3 дни след прегледа в болницата беше качила 150гр. След още седмица 300гр. Тя още кара жълтеница
Много трудно я карам да яде. А ако преяде после връща всичко. + че всички казват, че трябва да яде и аз за това се цедя и давам. За да следя колко яде и да мога с биберона по-лесно да й отворя устата. Истинска мъка е храненето. Аз зная, че минимума за казване е 500гр за месец. От там на татък всичко е бонус. Има деца качват повече, други по-малко. Едни ядат по 60мл други по 100мл. От тук на татък важното е да не сравняваме децата непременно с останалите и със статистиките. Така само ще се стресираме. Всяко детенце си е различно. Ако е здраво, активно, ака, пишка и т. Н. Всичко е ок.

# 500
И ние не сме плащали за преглед, това е безумно... Все пак не викаш на частно. Единствено съм съгласна за транспорта, че трябва да се плати за такси или да се закара лекаря.
Другата глупост е с теглото. Едни педиатри казват, че е много килограм за месец, други малко... В такива филми вкарват майките, че не е истина. Ама то едно непрестанно цедене, мерене, следене. Такъв стрес причиняват на горките майки, че нищо чудно от това да спре кърмата.
Вместо да се наслаждават на тези първи мигове... Луда работа.
Сигурно в 90% от случаите е напълно излишно това вторачване във всеки грам. Изключвам ситуациите, когато наистина е необходимо.

# 501
  • София
На нас ни поиска 60лв и също не беше предупредила, та имаше късмет, защото не държа пари кеш по принцип.
За везната, понеже и аз го играх този филм, трябва на една и съща везна да мериш с няколко дена разлика и примерно голо по едно и също време на деня. Те са толкова мънички и 100грама отклонение като нищо може да има просто от това как си го поставила на везната или от модел до модел. Пробвай да будиш на 2 часа, да гледаш да яде максимално, както са ти казали и с компресия на гърдата и премери отново след 4 дена примерно. Ако продължава да не качва - накърми и после додай малко - да кажем 30мл - виж дали ги пие. Ако да - дай още 30 - и така докато приема.
Моята маймуна пък толкова не иска да седи по корем, че започна да се обръща на гръб. Струва ми се адски рано - баткото това не го владееше на 4 месеца - обаче тя го направи не един, а 3 пъти в рамките на минута. Идеи как да я задържам по корем?

# 502
  • sofia
Ние платихме 30лв за посещението.
С двете каки не са ми искали левче.
За преглед в кабинета ни взеха 3лв вчера.

# 503
При нас педиатърката дойде, но не ни е вземала пари.
Относно погачата.. Голямо мислене падна с нея. Исках да поканя повече хора, но нямам как да ги побера вкъщи, та ще сме 11 жени.
Четох че трябва да има само сладки неща. Поръчах торта, къпкейкове, сладки. Ще направя един сладкиш. Питка се чудя дали да меси майка ми или да поръчам. Четох, че се меси от човек с двама  живи родители, а родителите на майка ми са починали.
Тъй като ще е преди обяд, ще направим и баница, ще взема и някакви ядки.
Сутринта с таткото ще отидем до църквата за чиста молитва.
Взех малко балони, за да украсим. И май ще е това.

# 504
До колкото знам децата са освободени от такса при ходене при личния лекар. Каката е вече на 3г и никога не са ми взимали такса. Тези лекари са големи кожудери!

# 505
Момичета, гледам, че сте писали за храненето и кг. И мен вчера ме наплашиха. Писах наскоро за проблемите дето имахме с кърмата и кърменето като цяло. От известно време се опитвам да я слагам повече на гърда, като някой път дохранвам и с АМ. Откакто яде повече кърма обаче, взе да връща и понякога по-големи количества. Отидохме вчера до джипито и се оказа, че е наддала, но е малко под нормата за нейната възраст. Притеснявам се, макар че знам че всяко бебе е различно, но специално по отношение на кърмата не знам стига ли й, засища ли я, колко често да яде и т.н. Забелязвам, че много често след хранене с кърма започва да плаче и иска още. Иначе аз гледам да я държа по около 15/20 минути на всяка гърда. Объркана съм, трябва ли да давам АМ после, така ли да я оставя, не знам. Мислех си да не би да не я засища достатъчно.

# 506
  • Sofia
Питка се чудя дали да меси майка ми или да поръчам. Четох, че се меси от човек с двама  живи родители, а родителите на майка ми са починали.

По-добре бабата да я омеси.
Всички тези безумни поверия само напрягат излишно.

# 507
  • София
Нашата погача мама я омеси. Не е с двама живи родители, но може да прави уникааали питки. Предпочетохме домашна пред купешка.
Ние правихме погачата заедно с рождения ден на каките. Та имаше и мъже, и жени, и дечица. Не беше съвсем по традициите, но орисаха бебка с хубави пожелания, всички се забавляваха и смятам, че добре се получи.😁🤗
Тортата беше тази на каките, от Чочко. Иначе взехме и Мъфинчета от take a cake, всички се изядоха.
Моят съвет е да сложите на масата каквото искате и каквото обичате. Да си направите празника както го чувствате, а не както повелява някоя традиция. Важното е накрая мама и бебе да са по-скоро щастливи и спокойни, а не напрегнати. ❤

# 508
Нашата педиатърка не е идвала и за големия и сега за малкото бебе, понеже ние сме много далеч ( извън София) и утре ни е първия преглед. Та отиваме директно на място до кабинета. Като цяло след изписването и се обадих и тя ми записа часа за консултация и ме пита дали имам някакви въпроси, а аз нямах, понеже вече си знам какво и как да правя. Само я питах дали трябва да почвам да давам витамин Д и за пробиотик и капки за колики. Та и това ми каза. Иначе и на мен ми се вижда прекалено това с плащането само, защото е направен преглед в домашни условия. По редно е да се плати транспорта или да се откара, но все пак сме в Бг, та що ли се учудвам. Мисля, че Алекс е поне кило, кило и нещо наддал. Той вече е на месец и 10дни. Като го вдигам на ръце и усещам, че е почнал да ми натежава, но не съм го мерила.

Тая седмица и аз ще правя погача. Та съм поръчала от нашата пекарна страхотни погачи. Една за храма и една за вкъщи. Днес  бях до една сладкарница Романтика. Правят страхотни торти. Снощи взехме за мъжа ми една, че имаше рд и беше уникално вкусна. Та поръчах от тях една голяма торта и не беше и скъпа. А сладките съм решила да взема от Медената питка. Продават най-различни и са на килограм. Една приятелка ми каза, че били хубави от там. Ще вземем малко ядки  някакви, плодове и нещо за пиене. А за алкохол не знам какъв точно е подходящ да се предлага или няма значение. Някакви предложения? То, като цяло поканих 8-9 жени, ама се очертава да сме 6 от заявилите, че ще дойдат. То, като цяло вкъщи не е много широко, та мисля, че и по-малко пак добре, ще си изкараме. Както каза Ния, важното е мама и бебе да са здрави и щастливи! 😊

Btw, искаше ми се аз да си направя погачите, понеже много обичам да меся, но няма да успея тоя път с тези две деца е по-сложно от обикновенно. Но по натам, като мъжа ми е в почивка, ще направя някоя погача да разнообразя ежедневието си. 😄

# 509
Нашата лекарка взе 60 лв за прегледа. В това се включва и транспорт, мъжът ми не я е карал. И дойде в събота, неработен ден.
За наддаването 1кг първия месец е прекрасно наддаване. Не е вярно, че е малко.
За по корем - може да държиш бебето легнало върху теб. Така ще и е по-забавно. А и обръщането е добро упражнение, нека си се обръща Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт