Родени през м. Февруари 2022 - тема 1

• 28 025
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
Моята лекарка, която е и педиатърка и записах Карина при нея, като и предложих Мм да я вземе и да я върне тя отказа, не ми е взела 1лв..  даже тя остави пари на Карина.. Явно повечето ламтят за пари.

Аз ще поръчам погача, за църквата и за вкъщи... мисля мъфини и целувки да поръчам, чудя се за торта... Алкохол знам, че ликьори/пинаколада/бейлис това е подходящо ... аз нищо от тези не пия.. мисля за някое по сладко вино... и ще взема сокове ... 

Моята днес цял ден бодува и направо ме пръсна... корем я мъчеше, все искаше да суче... в един момент нямаше какво да суче... направих чай от анасон и сега и дадох преди последното хранене за днес 3 глътки пийна ... дано и успокой коремчето от днес и давам и био гая. Ако обаче стане по -сериозно ще запазя час за боуен масаж.

# 511
И на нас не ни взеха такса, че лл дойде до вкъщи и така ни трябвало да е при всеки един. Но и не ме учудва, че в големите градове практикуват така/ за жалост/.
Ние сме изцяло на кърма, мислех, че има симпатии към едната гърда, но сега ги редувам и си хапва добре.

# 512
Момичета, някой може ли да препоръча ортопед в Пловдив? Знам, че след 40 ден трябва да заведем малкия на преглед, но нямам идея за добър ортопед и търся препоръки.

# 513
Само да кажа, че това, което двама педиатри ми обясниха (нашият и една друга, при която първоначално мислехме да се записваме) е, че първият преглед винаги е платен, тъй като детенцето още няма ЕГН и не е заведено към здравната каса.
В закона пише, че първият преглед е безплатен и че се прави след 14-тия ден - ако се направи тогава, наистина следва да е безплатен, защото след втората седмица актът за раждане вече е готов, детето има ЕГН и е здравно осигурено. В действителност обаче никой не чака 2-3 седмици, за да викне педиатъра - обикновено родителите искат още в началото да се видят с него.

# 514
  • София
Ох а моя синковец е с подсечено дупе. Много е зле, сварих смрадлика и сега съм го оставила да спи без памперс. Киснах го малко в легена с отварата и го напръсках с джинджира. Дано почне вече да минава защото е страшно. Смених памперса с пуфис, имах 4 бройки явно от него му се подсече и сега няма оправия. Судокрем мазах, павловича мас мазах, нещо ми се струва че му станаха много и все различни. Ще пръскам само с джинджира да видим колко време ще се мъчим, и смрадликата и без памперс да диша кожата. Стискайте палци бързо да мине. ☹️Иначе си спи спокойно.

# 515
Owly, не е така. Това че едни лекари се правят на чукнати и се мъчат да изкарат още пари, не прави информацията им вярна. Има програма " Детско здравеопазване" на НЗОК, в която има преглед 24ч след изписването на детето, посещението не се заплаща. Между 14-20 ден също има включен преглед. Една стотинка не трябва да искат за деца до 18г възраст. Единствено могат да взимат такса до 2лв в лабораториите.

# 516
Owly, не е така. Това че едни лекари се правят на чукнати и се мъчат да изкарат още пари, не прави информацията им вярна. Има програма " Детско здравеопазване" на НЗОК, в която има преглед 24ч след изписването на детето, посещението не се заплаща. Между 14-20 ден също има включен преглед. Една стотинка не трябва да искат за деца до 18г възраст. Единствено могат да взимат такса до 2лв в лабораториите.

Това не го знаех, беше ми попадал текст само за прегледа след 14-ти ден. Ами в такъв случай доста тъпо, аз не казвам, че са прави, само казвам какво ни обясниха на нас - явно е широка практика, защото на наши приятелски двойки също им взимат пари за първия преглед. Абе изобщо - свободия, всеки си прави каквото си реши в тая държава Simple Smile

# 517
Ние на преглед при педиатър отидохме като стана на 1 месец. Преди това и се бях обадила и тя ми каза в един дълъг разговор какво да правя и ако имам някакви притеснения да и се обадя.
Та директно отидохме в кабинета и като стана на 1 месец и тя си и направи пълен преглед.
Иначе и аз я бях питала за ортопед и тя ми каза, че и е направила преглед на тялото и само ако види нещо притеснително ще ни прати иначе нямало смисъл.

# 518
  • София
Момичета, ще напиша един дълъг роман на моя опит до момента с педиатър, кърмене, погача и т.н.
Един приятел на наши близки е неонатолог и ни препоръча колега педиатър и каза, че работят заедно и ако се налага и той може да преглежда бебето. Звъннах на педиатъра от болницата единственото, което го интересуваше беше дали детето има ЕГН да го регистрира. Казах му, че се чака две седмици до излизането на акта за раждане и настоях за преглед и му казах, че ще си платя, въпреки че не е регистриран. Изписаха ни в събота на 5 март, а той постоянно не си вдигаше телефона и аз не настоявах, защото е почивен ден. Звънях му в понеделник, защото се разбрахме да му пратя епикризата по вайбър и той отново нито ми писа, нито ми се обади. Пак му звънях и каза доведете бебето в моя кабинет в четвъртък, домашен преглед отказа. Цяла седмица бяхме и двамата на антибиотик в болницата и в епикризата имаше препоръка да се следи състоянието на детето и да се дават капки витамин К ежедневно до навършване на месец. Педиатърът явно изобщо не я беше чел, защото като го попитах, каза ми давайте му, хубаво е. В четвъртък имахме уговорка да му звънна и на третия път ми вдигна и отидохме при него. След приключване на прегледа попитахме какво дължим и каза 50лв и че всеки месец трябва да му даваме по 50лв дарителска такса без значение колко прегледи ще има. Аз бях потресена каква корупция се вихри - да давам членски внос за личен лекар на бебе. Таткото не искаше да търсим нов, а и явно му беше неудобно, защото ни праща друг човек, а мен ме издразни още от болницата тази тотална незаинтересованост. Оставих му епикризата и се разбрахме да му изпратя акта за раждане по вайбър.
Храня бебето с ам като преди да му го дам го слагам на гърда и меря на везна, че е изсукал 20мл. В понеделник срещу вторник през нощта Малчо започна да ака на всеки час почти с кръв и слуз в акото. В 8ч писах на педиатъра да го питам къде да го водим и какво да правим. Разбира се не ми отговори, нито ми вдигна. Решихме да се пооправим и да звънна пак. Детето беше спокойно, нямаше температура. Каза да го водим в Детска инфекциозна болница, където падна едно обикаляне и нямало кой да прегледа детето. Накрая звъннах на неонатолога и той го прегледа и каза, че вероятно има алергия от лактозата в кравето мляко, от което се прави ам. Изписа му друго мляко, направо ни даде една кутия и каза да му звънна на следващия ден да кажа дали има промяна и че ако е алергия се води, че детето е със специални нужди на хранене и държавата му поема разходите за млякото. Каза да се възползваме, защото трудно се намира по аптеките и е сравнително по-скъпо от обикновеното. (37лв кутията проверих) Попитах дали аз да огранича млечните храни или поне прясното мляко и той каза не и да продължавам да си давам витамин К, защото кървенето може да е от неговия дефицит. Вчера кървавите жилки намаляха и сега си прави големи жълти бомби както преди. 😀 Окончателно се отказах от първия педиатър, защото не си вдига никога телефона и не връща обаждане часове, иска абонамент 50лв при положение, че освен за ваксини и направления няма да ми свърши друга работа и това може да го прави всеки педиатър и вчера записах детето при една жена. Тя от своя страна ми каза да спираме да даваме витамин К, защото е дори вреден и не може да е от него кървенето, защото по принцип се кърви от други места при дефицит. Питах за млечните и беше категорична, че аз не трябва да пия прясно мляко, защото трудно се разгражда от възрастен човек, какво остава от бебе. Бях чела и аз някъде в интернет, че ако майката не го разгражда, отива към бебето и сега се обвинявам, че аз си увредих детето и му създадох дискомфорт, защото следобед преди да започне кървавото ако, бях пила чаша мляко. 🥲  А всички консултантки казват, че можеш всичко да ядеш и пиеш освен кафе, алкохол, магданоз и салвия.
Кърменето беше голям зор още в началото. Един ден бебето беше отделено от мен на кислород. При опитите за кърмене засукваше плитко и много ме болеше и го махах. На третия ден получих ужасен оток в гърдите и беше абсурд да го слагам. Започнах да цедя с ръчна помпа Медела, която си носех. За един час имаше три капки и се обадих да ми донесат електрическата Медела. На теория всичко си знам за кърменето - книги четох, лекции гледах, взех уж най-добрата помпа, но на практика беше голям зор и най-ефективно е изцеждането на ръка. След това на 4 и 5 ден от престоя се цедях, но по два пъти на ден. Уж щяха да ни изписват на 3 март и аз се настроих психически, че като се прибера вкъщи ще съм по-упорита с кърменето като ми е по-спокойно. Много ме болеше гърба в болницата и бебето плачеше много през нощта и нямах сили и физически, и психически. Измих си косата, на 3 март се нагримирах сутринта, направих си прическа и таткото чака с нетърпение да му звънна кога да идва, защото от предния ден ми потвърдиха, че на следващия ден ни изписват. В един момент дойде акушерката и каза, че няма да ни изписват днес, защото педиатърката не дава. След малко и тя дойде и ни обясни, че терапията с антибиотик е
7 дни и ще трябва да останем още два дни до 5 март. От администрацията не били сметнали, че февруари е 28дни, а не 30 и от там дошла грешката. 🤦♀ Толкова се изнервих, че няма да си ходим, че не ми беше нито до помпа, нито нищо. Малчо успя да засуче правилно и го слагах на гърда преди ам, но определено не му стигаше. След прибирането вкъщи също не потръгна, първите два дни идваха роднини да видят детето. След това се карахме с таткото, че съм била държала детето гладно и съм му нарушила режима и я докарах дотук. Мога да изцедя 20мл или да изцоцка толкова и това е, а детето е на 19дни. Ще му давам колкото има, толкова. Много ми е гадно с помпата, малкия се успива на гърда и като гледам скоро ще приключа с кърменето и вината си е в мен, че не се цедих достатъчно в болницата още. 🤷♀
За погачата на моя племенник баща ми беше поръчал от една пекарна като беше казал, че иска сладка пита и му направиха един кръгъл изгорял козунак с филирани бадеми отгоре. 🤦♀ Понеже и двете баби не могат да месят, аз взех една хубава рецепта, станах сутринта рано и омесих питка за детето. Аз също съм месила само няколко пъти, но се получи много хубава. Ако искате комерсиална достъпна торта, има в сладкарница Неделя. С поръчка правят много красиви тематични торти и сами си избирате пълнежа.

# 519
Здравей gigi91,

Това с педиатъра и абонамента е абсурдно - за такъв абонамент много други педиатри ще ти вдигат и през нощта!
За кърменето, според мен не е защото не си се цедила достатъчно. Цеденото поначало не се препоръчва, освен ако не си отделена от бебето и не искаш да си запазиш лактацията (или в някои други случаи, но най-честият е този). Нормално е първите дни в болницата да не можеш да изцедиш с помпа - докато имаш само коластра и преходно мляко, те се цедят на ръка - с помпа не става, защото са много малко количество.
Аз в болницата не съм се цедила и откакто сме се прибрали кърмя на поискване т.е. по 100 пъти на ден и въпреки това се оказа, че на пробните кърмения беба изсуква само 20 мл., както и че аз мога да изцедя само 20 мл. Вчера писах пост за нашите драми на тая тема, но ти го казвам, защото това не е заради цедене или не-цедене. Причините може да са 100, така че не се обвинявай.

Аз имам някакъв спомен, че май и ти мислеше да раждаш в МД? Ако е така, сме били там по едно и също време.

# 520
  • София
Не, аз бях в Тина Киркова. По принцип акушерките там много ми помогнаха с поставянето на бебето. Не успях първоначално да се изцедя ръчно и помолих една акушерка и тя го направи да ми отпуши каналите, иначе нямаше да има и 20мл сигурно.

# 521
Това с цеденето на ръка така и не ми се получава. Просто не е моето Grinning колко пъти пробвах все не става нищо.

# 522
А, колко цедиш в болницата не е мерило зс това дали ще имаш кърма.
В болницата цедях по 70мл на 5ден от раждането.
На 10тия ден (вече вкъщи) кърмата ми спря от нищото и не се върна повече от стрес (според лекарите)

# 523
  • Sofia
Взехте ли хапче за спиране на кърмата,след като решихте ,че няма повече да кърмите?

# 524
Момичета, от няколко дни редовно ми се случва като подам зърно на Деа да започне да се гневи и да плаче. Не е от силна струя, защото не е в началото. Не е и свършила кърмата, защото след това продължава да суче. Чудя се да не би тъпото силиконово зърно, което е доста голямо за нейната устичка,  да я дразни? Но пък това става по средата на кърмене. Идеи? При вас ядосват ли се мъниците?

Общи условия

Активация на акаунт