Родени през м. Февруари 2022 - тема 1

• 27 981
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Момичета, това с юздата е голям проблем за кърменето. Нашата също имаше, но не ни бяха обърнали внимание в болницата и разбрахме по-късно. Не искам да ви казвам какъв ужас беше от гледна точка на болка. Кървях направо, защото заради тази юздичка, бебето не може да захване добре, та от там и болката. Ние ходихме в болницата да го коригират, но казаха че понякога е възможно пак да се появи.
Успех ви желая, аз днес също имам консултация с Ася, само че моята е онлайн. Ще видим какво ще каже.

# 631
Включвам се да разкажа за кърменето.

Ами, както имах съмнения, се оказа, че бебката има много скъсена юздичка, само че на горната устна. Също така езичето е по-плътно и вместо да засуче зърното, тя го избутва с език.
За юздичката - лошото е, че за разлика от тази на езика, тази на горната устна не е препоръчително да се пипа преди да излязат постоянните зъби. Ако се коригира има риск от проблеми с разстояние м/у зъбите, логопедични пролеми и прочее. Аз също така не съм сигурна, че искам да я коригираме, защото да речем че поемем този риск и го направим и накрая кърменето пак не ни се получи - ще е било тотално напразно.

Отделно моите зърна са си плосички, което е още по-голямо затруднение за нея. Изискват много оформяне, което ми е много болезнено. Тя реално може да отвори уста, за да засуче, само ако се разреве хубаво - това и Ася го констатира. Иначе просто не може да си отвори устата толкова, заради спецификата на горната устничка.

Ася ни направи план за следване, който и Сим следва и знае колко е тегав и като цяло съм готова да пробвам, но след вчерашните първи опити, не съм сигурна че ще се получи. Мен зърната след 3-тото кърмене толкова ме боляха, че за 4-то така и не успях да я сложа. Другото, което много ме тормози е, че детето трябва да го разревавам хубаво по 10 пъти на всяко хранене - тя често изпуска вакуума и за да засуче наново се изисква да ревне ужасно на ново

Бих ти препоръчала още една консултация, заради юздичката! Потърси консултант по кърмене към Асоциация Ала. Те са наясно с всякакви изменения в устата, както и начини за хранене, по-различни от традиционните. Препоръчвам ти да се обадиш на телефона, за да се свържеш с Проф. Юрий Анастасов. Той е пластичен хирург и се занимава с деца от 0 до 18г. Моето дете попадна при тях на 10 дни. Ако нещо не трябва да се пипа, те са хората, които лекуват 80%  от децата, родени с изменения в устата. Ако трябва, отидете на преглед в Пловдив ( там се намират). Детето ти е новородено и не е за пренебрегване.

Там ми нахраниха детето без да го разреват, щипят по ключицата,ахилеса или ушите, бият шамари по бузите или петите... Ще се изненадате колко начина на тормоз има без да се оставят следи върху бебето...
Вероятно има консултант в твоя град. Прилагам линк:
https://ala-bg.org/nurses-and-obstetricians-bg/

# 632
Съгласна съм с вас. Това с плакането, за да засуче уж трябва да премине до 2 седмици т.е. тя да се научи, но аз лично не мога да издържа. Щом дори 1 ден издържах само 3 кърмения така...тя реве и аз рева, ужасна работа.
Само да поясня, че нищо не й правя аз, за да плаче, това няма шанс да стане. Тя просто сама се разплаква, защото трябва да й давам гърдата докато не стане, а то става само като плаче. Но за мен е ужасно, няма да го бъде по тоя начин...аз не мога да си мъча така детенцето дори само за 2 седмици...пък и не е гаранция, че след това ще стане...

# 633
Да, извинявай, че съм се изразила неправилно. Мен ме караха, защото нищо вече не помагаше, за да ядосам бебето.
А твоето плаче, заради трудността, която изпитва. И затова подозирам, че по-скоро ще откаже да се храни, отколкото да се предаде. Защото децата са такива. Стане ли много трудно, просто не опитват. А и ще свързва храненето с негативни емоции.

А иначе за Ася Демирева - точно снощи гледах видео от нея за повишаване на лактацията ( моя проблем) и беше толкова позитивно "за" и "против" кърменето, че не бих си помислила, че ще даде подобни съвети за превъзбужда е на бебето.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 11:10 от palmi4kata

# 634
Аз почнах да се понапрягам с това цедене, не че ми е проблем, просто постоянно мисля планове за деня, кога ще заспи, кога съм се цедила последно, ако не заспи и ми е в ръцете познайте как се цедя...никак ето времето се оправи, а аз се чудя ами сега ако излезем и няма да мога да се изцедя, съответно няма да има ядене за после и като се приберем ако е гладна пак..и т.н и само това ми е в главата...обмислям като сме навън да си топля вода, термоса, АМ и да си яде. Малко ми идва стресово цялото мислене за кърма. Neutral Face

# 635
Аз почнах да се понапрягам с това цедене, не че ми е проблем, просто постоянно мисля планове за деня, кога ще заспи, кога съм се цедила последно, ако не заспи и ми е в ръцете познайте как се цедя...никак ето времето се оправи, а аз се чудя ами сега ако излезем и няма да мога да се изцедя, съответно няма да има ядене за после и като се приберем ако е гладна пак..и т.н и само това ми е в главата...обмислям като сме навън да си топля вода, термоса, АМ и да си яде. Малко ми идва стресово цялото мислене за кърма. Neutral Face

Разбирам те много добре Нинче...според мен може да си даваш добавка като сте навън. Това с ексклузивното цедене си е все едно кърмиш, пак трябва често да го мислиш и правиш и си е стрес...

# 636
И аз се отказах от кърменето поради същата причина. С плоски зърна съм и се налагаше да използвам протектори, но дори и с тях на бебка и беше много трудно, храненията бяха по 1-2 часа, тя се изнервяше и само плачеше и накрая заспиваше гладничка... това ми беше достатъчна причина да реша да спра да мъча и нея и мен и почнах да се цедя и давам с шише. И да ви кажа чесно сега и двете сме доволни и спокойни. Излизаме по разходки и не мисля кога ще се събуди и ще е гладна, приготвям си термос с топла вода и ам и си обикаляме Simple Smile моя съвет е колкото по-малко се мъчете с кърменето толкова по-добре за вас и за бебчо. Не всеки явно има късмет да е с идеалните зърна и да си кърми без проблеми...

# 637
Така е, кърменето си е доста трудно. Особено ако нещата се забатачат още в началото. Стрес е. И аз съм с плоски зърна, болезнено е, определено. С цеденето не ми беше по-лесно. Аз просто нямам физическото време, защото ми отнема поне час, имам единична помпа и нещата стават доста бавно. А тя не е много спокойна и трябва все да съм около нея.

# 638
Owly, сега се зачетох в блога на Хедра, тв препоръчва да се коригира къса юздичка на горна устна , защото дори да не пречи на кърменето, после оказва влияние върху пиенето на течности, произнасянето на звуци и растежа на зъбите. На теб кой ти препоръча да не я пипате? Аз сега почнах да го мисля, имах диастаза (разстояние) между зъбите, което оправих едва преди 3 години с брекети и порцеланови фасети.  Като малка ми създаваше много комплекси,  бих искала да го спестя на малката.

# 639
Здравейте мамчета! Започнахте ли вече да излизате? Колко време е добре да бъде първата разходка? Моята Ана е на почти 5 седмици и за сега я изкарвам само на терасата за по 10 мин, в събота мислиме с таткото да направим първата разходка, тъй като тък е много топло и слънчево Sunglasses

# 640
Gebura - Ася каза, че като цяло трябва добре да се обмисли просто защото има рискове. Каза, че  коригиране на таква юздичка се прави, но е препоръчително да са излезли постоянните зъбки - може и сега, просто е добре да се обмислят плюсовете и минусите, защото това коригиране се прави май с лазер - има разлика в различните юздички как може да се коригират и май за толкова малки бебенца не е оптимално с лазер. Не сме навлизали по-подробно, защото решихме да опитаме без коригиране и това е, което запомних.

Само да уточня, че в никакъв случай не е казвала да превъзбуждам бебето и да го оставям да плаче или нещо подобно - просто видяхме, че оптимално си отваря устичката само тогава. Каза ми единствено да го слагам на гърда, може би с надеждата, че ще имаме нормални засувкания, но аз вкъщи видях, че няма такава опция - винаги е с разплакване. Сега ще я питам как да процедираме и какво би било оптимално да пробваме като смесен вариант или хранене с шише...

Виждам, че доста хора имаме проблеми с това кърмене. Голяма драма, едно време как са успявали да кърмят хората не знам...

# 641
Owly, тогава може би са нямали алтернатива и затова.
АМ не знам от кога е достъпно, но съм чувала за жени, които са давали от своята кърма на други майки (то и сега я има тази опция де). В днешно време жените се стараят и повече да се съхранят психически, преди това не е било точно така и са се влияели много от хорското мнение.

# 642

А иначе за Ася Демирева - точно снощи гледах видео от нея за повишаване на лактацията ( моя проблем) и беше толкова позитивно "за" и "против" кърменето, че не бих си помислила, че ще даде подобни съвети за превъзбужда е на бебето.
Може ли линк?

# 643
Аз следвам същият режим с цел да повиша лактацията при мен. Много е изтощителен и редовно не го спазвам, както трябва. Дори и така забелязвам, че от едната гърда, която е любима на бебо, изкарвам доста повече мляко и видимо се пълни повече. Обаче все още не е прекалено много млякото и бебо е главно на АМ. От излизания навън въобще не мисля да се лишавам, по-скоро като сме навън няма да мисля за кърмене, цедене и режими, а си приготвям дозата АМ или ако имам събрана изцедена кърма за едно хранене. Не искам нищо да ми е стрес, пробваме с кърменето и до където и колкото успеем. На мен ми е ясно, че никога няма да е изцяло на кърма, но поне се опитвам да увелича количеството, но ако не става, тогава не става и толкова.
Утре сме при консултантка за бебеносене и нямам търпение да се сдобием със слинг, защото бебо иска да е постоянно на ръце и вече нямам такива, отделно живеем на доста кофти място с много стълби и да свалям количката сама не мога, а не винаги има кой да ми помогне с това и със слинга вече няма да се ограничаваме с излизанията.

# 644
В миналото много бързо са приключвали с кърменето, поне масово е било така. Ранно захранване на 3-4 месеца и кисело мляко в бутилка. Според майка ми аз съм била дълго кърмена, цели 6 месеца Grinning

Общи условия

Активация на акаунт