Студенти в Нидерландия - 12

• 73 915
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
Вчера детето е получило положителен отговор за портфолиото си от BUAS.
 Припомням, че кандидатства в Бреда Creative media and game design.

Да се включа и аз, моята дъщеря е приета със същата специалност, в същия университет!
Сега започва най-трудната част - намирането на квартира. Може ли да търсим заедно Wink

Моята е приета с Изкуствен интелект, пак там. Включвам се към търсенето заедно и съм напълно сериозна Simple Smile

# 226
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
А на връщане в България какви са актуалните изисквания? Нали отпадна ПСР, ако си с валидна втора ваксина, без бустер?
Към момента, при влизане в България, ако имаш сертификат за ваксина или преболедуване, нищо друго не ти трябва. Ако нямаш- почивка 3 дни и тест на третия!

# 227
“За квартирите. Ако имате опция - не пропускайте срока и кандидатствайте за общежитие в първата минутка на отваряне на офертите.”

Как да разберем и от къде, кога ще стартират офертите? И кои оферти?
Ние сме регистрирани в POOM, но там периодично излизат стаи за  нещо като общежития. Има срок, през който набират кандидати, обикновено стават по 140 за стая, след което на някакъв принцип я предоставят на някои.
Университетът, за да ни съдейства или предложи нещо иска да му пратим дипломатa. Но това ще стане края на юни, когато за квартира ще бъде късно.
И друга майка е коментирала, че на въпросна дата, когато отварят офертите, дебнели със сина си и за час и нещо, всичко било разграбено.
Кажете моля, къде, в кой сайт, ако трябва да се регистрираме докато има време, става това отваряне на оферти.
Благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 23:45 от Bubolina03

# 228
  • софия
Дъщеря ми има регистрация във тези сайтове https://www.klikvoorkamers.nl/ https://www.pararius.nl/. Следиме и платените и от април и там ще направим. Дано имаме късмет. Късмет и на всички търсещи квартири.

# 229
Цитат
Как да разберем и от къде, кога ще стартират офертите? И кои оферти?

Това се сещам в момента:
https://www.sshxl.nl/en/rental-offer
https://www.lefier.nl/
Имаше още няколко назад в темите, като ги изровя, ще пиша пак.

# 230
На моят син му изискаха справка от НАП за моите доходи, независимо, че съм само на трудов договор и имаше справка от работодателя. Явно вече се презастраховат. И явно всяка година ще го изискват...
bloomnicer каква точно е справката от НАП? Данни за осигуряването или нещо друго?

# 231
Ще е трудно намирането на квартира
Моят син в момента е на общежитие (учи в Утрехт),но там може да остане само първата година
Сега си търси усилено квартира ,но за сега нищо не е намерил
Или чака отговор или не отговарят...
Само на един оглед е ходил ,но е било ужасно мръсно
Та ...ще е трудно за всички ,без значение града
Ако някой пък има оферта за Утрехт или аз попадна на нещо ще споделя 🙂

# 232
  • No Line On The Horizon
И ние търсим за Хага.

# 233
Ние търсим за Делфт, но започвам да се нервя. На обяви в студентски къщи въобще не пишем, защото повечето си търсят холандци. В сайтовете за студиа или стаи в кампуси или студентски хотели за 1 стая се подават по 150 молби, шанс почти никакъв.  В другите сайтове на свободен наем, включително и този Парариус, повечето което се предлага са апартаменти и цените  са високи.
Сайтове за наемане знаем сума, всички квартири го знем наизуст, но там цените са убийствени.
Няколко майки говореха за отваряне на офрти, в определен ден и час, и трябва да си на педал, защото за 2-3 часа почти всички стаи свършвали.  Иначе сайтове бол, там периодично си публикуват обяви.
Да ме извинява холандското образование, но ако не намерим нещо прилично за около 500-550 евра, ще си караме на българско. Не съм склонна да плащам по 850-1400 евра месечно, за мен, не си заслужава.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 22:01 от Bubolina03

# 234
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
На моят син му изискаха справка от НАП за моите доходи, независимо, че съм само на трудов договор и имаше справка от работодателя. Явно вече се презастраховат. И явно всяка година ще го изискват...
bloomnicer каква точно е справката от НАП? Данни за осигуряването или нещо друго?
Казва се "Удостоверение за декларирани данни". Може да се извади на място в НАП или да се генерира от сайта, ако имате ПИК на НАП. Заради един сакрален зелен печат, обаче, пак трябва да се ходи до НАП и поставянето му отнема 7 работни дни. Аз после го преведох и го изпратих. Твърди моят младеж, че е можело и без превод, но не бих рискувала.

# 235
Ще е трудно намирането на квартира
Моят син в момента е на общежитие (учи в Утрехт),но там може да остане само първата година
Сега си търси усилено квартира ,но за сега нищо не е намерил
Или чака отговор или не отговарят...
Само на един оглед е ходил ,но е било ужасно мръсно
Та ...ще е трудно за всички ,без значение града
Ако някой пък има оферта за Утрехт или аз попадна на нещо ще споделя 🙂
Здравейте, и ние търсим  в Утрхт - студио или апартамент. Синът ми има жилище, но търсим по- голямо.

# 236
Много се радвам за децата ви. Синът ми завършва същата специаланост в BUAS. Желая им вдъхновени и продуктивни студентски години. Специалноста е много хубава, с много переспективи пред тях. А най хубавото е, че ще превърнат хобито си в професия.
От началото на тази година ДУО  буквално побъркаха сина ми. До края на миналата година всичко вървеше нормално, имаше уверение че подаде ли нещата си за 2022, субсидията ще му е осигурена. Да, ама не. Първо, бяха забравили да проверят един документ, после като се разбра грешката им -  айде наново. Сега ново 25 - трявало някаква справка по булстат ( точно така му е обяснено, със спелуване на думата). Справка за платените данъци, доколкото разбрах. Само че не ми е ясно за чий им е подобно извлечение. Ние не плащаме данъци в НЛ, а в БГ. А и едва ли по сумата на платените данъци могат да изчислят каква спубсидия да му отпуснат.Още повече че и аз и съпругът ми сме наети лица, не се замоосигуряваме, и подобна справка вероятно би могло да издаде  счетоводството на работодателя. Преди  обаче да има звъня с подобна молба, реших да се допитам до вас. На някой с трудов договор случвало ли му се е да вади подобна справка за период, и ако да -  работодателя ли ангжира с това, или към  НАП  се  обръща? Дали и друго дете се е сблъскало с подобно изискване от ДУО? Четири години кански мъки с тази организация, и на финала ба; измислиха нова справка. Чудя се дали по този начин просто не се опитват да го откажат?  Успоредно с това продукта за пътуване не е спрян, на база миналогодишното подаване  на докумети за субсидия, след като му изплатиха всичко до края на 2021, не му спряха продукта. Към днешна дата той го ползва за ежедневно ходене на стаж и се бори с ДУО  да му изплатят субсидията за първата половина на 2022. Моля ако има някой горящ в този огън да сподели опит.
G...D..Аз не успях да разбера за  коя точно супсидия става въпрос?За тази при работени 56 часа за 3 месеца ли,или за паричките за плащане на таксата за семестъра?

# 237
Казва се "Удостоверение за декларирани данни". Може да се извади на място в НАП или да се генерира от сайта, ако имате ПИК на НАП. Заради един сакрален зелен печат, обаче, пак трябва да се ходи до НАП и поставянето му отнема 7 работни дни. Аз после го преведох и го изпратих. Твърди моят младеж, че е можело и без превод, но не бих рискувала.

Днес сутринта бях в НАП и подадох молба за изготвяне на такава справка. Но всъщност справката е за изплатени доходи по трудови правоотношения. Дано това да се припокрива с декларирани данни, както го казваш, защото  ако не е това нужната справка, пак ще трябва да подавам. Утре ще е готова и ще попитам дали се припокрива с Удостоверение за декларирани данни. И ние ще носим на преводач за по сигурно.
Става въпрос за субсиудията  при изработени 56 часа - supplementary grant .

# 238
  • София
Вчера детето е получило положителен отговор за портфолиото си от BUAS.
 Припомням, че кандидатства в Бреда Creative media and game design.

Да се включа и аз, моята дъщеря е приета със същата специалност, в същия университет!
Сега започва най-трудната част - намирането на квартира. Може ли да търсим заедно Wink
Здравейте,
сина ми е приет в BUAS в специалност Creative Business, ще се радвам ако можем да се подпомогнем в търсенето на квартири!

# 239
Аз се чудя, защо казвате че имаш право на общежитие, само ако си 1-ва година студент? Има някакво правило ли или това важи за определени университети? Къде мога да го прочета? И кой тогава запълва местата в общежитията? 🤔🤨🙁

Общи условия

Активация на акаунт