Студенти в Нидерландия - 12

• 73 891
  • 765
  •   1
Отговори
# 210
  • No Line On The Horizon
Информация за картата може да се намери на https://isic.bg/card/isic-karti

Занесох удостоверението в офис на представител - Usit colour. Първо се свързах с тях по телефона, за да уточним и да не се занимавам напразно. Отговориха, че може да издадат карта, но без преференцията за БДЖ. Аз настоях, че има право на такава, като европейски студент и се разбрахме да изпратя удостоверението на мейл, за да може те да проверят. Те са се свързали с БДЖ, откъдето са потвърдили с уточнението, че трябва легализиран превод. Занесох го в офиса на фирмата и издадоха карта без стикер, вече не поставяли. Стикерът е видим в приложението на картата, т.е. само през телефон се показва.

# 211
  • No Line On The Horizon
Ще се опитам да систематизирам информация за карти за остъпка за студенти, вкл. за транспорт.

ISIC карта, издадена в България – заявява се на адрес https://isic.bg/ и може да бъде издадена след като студентът има удостоверение за записване. Картата е дигитална, използва се през приложение, като има възможност за издаване и на физическа карта. Ако студентът желае да ползва 50% намаление на БДЖ, удостоверението се превежда от заклет преводач.
Има два вида карти:
-   ISIC - Дигиталната Международната студентска идентификационна карта ISIC (International Student Identity Card) е виртуалният аналог на единствения световно признат документ, доказващ статут на учащ. Тя е пропуск за хиляди преференции, специално договорени за учащите в цял свят. ISIC се издава и разпространява под егидата на UNESCO. Дигиталната ISIC карта се достъпва през мобилното приложение MyISIC за България и/или мобилното приложение ISIC Global app за света. Струва 20 лв. Валидност 1 година
-   ISIC + EYC = ISIC EYC е кобрандирана карта, съчетаващa всички функции на картите ISIC и EYC. Комбинирана карта, която предлага преференции за членове на две младежки мрежи. Освен мрежата на ISIC, дава отстъпка и за мрежата на EYC (European Youth Card) https://www.eyca.org/. Струва 20 лв. Валидност 1 година

ISIC карта, издадена в Нидерландия – заявява се на адрес https://www.isic.nl/
Отново два вида карти
-   ISIC виртуална, не се различава по нищо от виртуалната, издадена в България, струва 12 евро
-   Tripkey Mobility Card (OV-Chipkaart + ISIC-ID) https://studentmobility.nl/mobility-package/ Това е карта за мобилност, която ако се закупи, предоставя и дигитална ISIC card. Струва 15 евро и при заявяването й пристига на физически адрес в Нидерландия. Може да се заплати и с българска карта, т.е. не е ограничава плащане само в системата на iDeal. Предоставя възможност да са направи месечен абонамент срещу 4,50 евро на месец, което автоматично я превръща в OV Chipkaart. След активирането на тази карта може да се ползва всички видове транспорт в Нидерландия – влак, автобус, колело под наем. Получава се 15% отстъпка през уикендите и делничните дни извън пиковите часове за всички влакове в Нидерландия.

Карта за транспорт OV-Chipkaart
-   Неперсонализирана, която се закупува за 7,50 евро и се зарежда със сума, предвидена за пътувания
-   Персонализирана – издава се след като студентът вече има право на студентски продукт за пътуване, т.е. трябва да работи и да покрива изискванията

Персонализирани карти, с месечен абонамент
-   Tripkey Mobility Card – срещу абонамент от 4,50 евро се ползва като OV-Chipkaart за рейсове, като се получава и отстъпка 15% през уикендите и делничните дни извън пиковите часове за всички влакове в Нидерландия. Не се зарежда кредит, а се получава месечна фактура, в която са отразени всички пътувания. Плаща се чрез директен дебит, може да е вързана и към карта, която не е издадена в Нидерландия.
-   Карта NS Flex – карта за пътуване с влак, която е комбинирана с OV-Chipkaart за рейсове и колело под наем. Заявява се абонамент, който е няколко вида https://www.ns.nl/ns-abonnementen/flex/. Със заявяването на абонамента, се поръчва и персонализирана карта, която по този начин излиза безплатна (реално не за заплаща пластиката по този начин). За да се заяви, студентът трябва да има банкова карта, издадена в Нидерландия, защото плащането е само през системата на iDeal. Може да се заяви още докато студентът е в България и картата да пристигне на адреса, на който ще е в Нидерладия, но плащането на първия абонамент, трябва да се направи от някой с холандска карта, след като студентът си изкара банкова карта, се променя в акаунта сметката, от която се плаща абонаментът. Има няколко вида абонамент. Срещу 2 евро месечно може да се заяви абонамет за пътуване с 40% отстъпка през почивните дни с влак. Срещу 5 евро месечно - включва: 40% отстъпка извън пиковия час; 40% отстъпка през почивните дни; 40% отстъпка на официалните празници; 40% отстъпка за 3 пътници в извън пиковите часове. Може да се превключва на различни абонаменти, вкл. и абонамент без такса, за месеците, в които не се пътува.

За всички, които пристигат в Нидерландия и не са се ориентирали във видовете карти, а им се налага пътуване с влак има възможност за закупуване на първи билет за влак с отстъпка за 13 евро. Посочва се деня на пътуването и билетът може да се ползва целия ден, до която и да е точка в Нидерладния https://studentmobility.nl/product/ns-off-peak-discount/
След като се заяви този билет до няколко дни на посочения мейл се получава ваучер за остъпка. След като се получи ваучера се влиза в сайта на ns.nl и се издава билетът.

Съществуват и много варианти за остъпки през сайта на ns.nl Например деца до 18 години имат право да закупят двупосочен дневен билет, до която и да е точка в Нидерландия за 7,50 евро, след като си свалят приложението на компанията. Също така, ако студентът има абонамент NS Flex до трима пътника могат да пътуват с него и да ползват остъпките.

Малката ми дъщеря, която е в 10 клас ще ходи пролетната ваканция при сестра си и по този повод отново прегледах възможностите, които им се полагат като учащи. До 18 години почти всички музеи са безплатни, а за студентите на повечето места признават студентските им карти, за да се ползва отстъпка, но има музеи като Rijksmuseum, които искат да се идентифицираш с карта, в случая признават European Youth Card.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 18:09 от fros

# 212
Искам да попитам ако някой знае да се освобождава кавартира във Венло или Енсхеде или да ни насочи към агенции в тези райони.Синът ми се двоуми между двата университета.Иска да учи софтуерно инженерство.Ако има деца с тази специалност ще се радвам на мнения.

# 213
  • Пловдив
Здравейте,
Имам следния въпрос. Ако студента се откаже след първата година да продължи образованието си в Нидерландия и е взимал субсидии/облегчения, кои се връщаха.
Той към момента получава само за общежитието субсидия.

# 214
Добро утро, има ли мама на дете което учи в Ротердам, Erasmus University? Дъщеря ми обмисля да учи магистратура там. Интересувам се как са нещата с настаняването, има ли общежития, условия, наем и т.н. Намирането на квартира ме плаши ужасно. Опитът от предходните години, е че е мнООго трудно. Това всички го знаем. Благодаря предварително.

# 215
Здравейте,
Синът ми е първа година студент. В 2021 г. работи на нулев договор - почасово, за четири месеца, при един работодател. В момента не работи. Не е получавал на адреса си формуляр - данъчна декларация, както аз някъде бях прочела, че ще се случи. На друго място прочетох, че ако е работил при един работодател не е необходимо да подава декларация. Споделете, моля Ви, какви са правилните стъпки?
Благодаря!

# 216
  • София
Вясвам се да се запиша в темата, с един брой кандидатстудентка, от есен '23.
Нулев договор предполагам означава колкото  заработи- толкова, без предварителен ангажимент за брой часове?

# 217
  • Пловдив
Вчера детето е получило положителен отговор за портфолиото си от BUAS. Отговорът получи за по- малко от седмица след изпращането.
Не пиша често, защото дъщеря ми ме държи настрана и не казва нищо. Каквото съм чула или видяла , абе направо открадната информация - това ви споделям Simple Smile
 Припомням, че кандидатства в Бреда Creative media and game design.
За портфолиото се готвеше като за дипломна работа - спомням си, че за да го направи както трябва се свърза с унито и там й помогнаха с насоки. Предполагам, че критерий е изиграл, представените от нея направени игри от компютърната академия, където завърши с най-добър резултат.
Сега трябва да се насрочи интервю, но не разбрах как и кога.
Ще пиша пак като разбера Simple Smile
Надявам се да съм била полезна с оскъдната си информация..
Успех на всички дечица!

# 218
Вчера детето е получило положителен отговор за портфолиото си от BUAS.
 Припомням, че кандидатства в Бреда Creative media and game design.

Да се включа и аз, моята дъщеря е приета със същата специалност, в същия университет!
Сега започва най-трудната част - намирането на квартира. Може ли да търсим заедно Wink

# 219
Много се радвам за децата ви. Синът ми завършва същата специаланост в BUAS. Желая им вдъхновени и продуктивни студентски години. Специалноста е много хубава, с много переспективи пред тях. А най хубавото е, че ще превърнат хобито си в професия.
От началото на тази година ДУО  буквално побъркаха сина ми. До края на миналата година всичко вървеше нормално, имаше уверение че подаде ли нещата си за 2022, субсидията ще му е осигурена. Да, ама не. Първо, бяха забравили да проверят един документ, после като се разбра грешката им -  айде наново. Сега ново 25 - трявало някаква справка по булстат ( точно така му е обяснено, със спелуване на думата). Справка за платените данъци, доколкото разбрах. Само че не ми е ясно за чий им е подобно извлечение. Ние не плащаме данъци в НЛ, а в БГ. А и едва ли по сумата на платените данъци могат да изчислят каква спубсидия да му отпуснат.Още повече че и аз и съпругът ми сме наети лица, не се замоосигуряваме, и подобна справка вероятно би могло да издаде  счетоводството на работодателя. Преди  обаче да има звъня с подобна молба, реших да се допитам до вас. На някой с трудов договор случвало ли му се е да вади подобна справка за период, и ако да -  работодателя ли ангжира с това, или към  НАП  се  обръща? Дали и друго дете се е сблъскало с подобно изискване от ДУО? Четири години кански мъки с тази организация, и на финала ба; измислиха нова справка. Чудя се дали по този начин просто не се опитват да го откажат?  Успоредно с това продукта за пътуване не е спрян, на база миналогодишното подаване  на докумети за субсидия, след като му изплатиха всичко до края на 2021, не му спряха продукта. Към днешна дата той го ползва за ежедневно ходене на стаж и се бори с ДУО  да му изплатят субсидията за първата половина на 2022. Моля ако има някой горящ в този огън да сподели опит.

# 220
Здравейте ,дъщеря ми се върна от стаж и започна нова работа.При постъпване е попълнила грешно декларацията за tax pay reduction след като няма втора работа.Просто не е разбрала.Взели са и пари като Loonheffing.
С две думи тя има една работа ,а на декларацията е написала че това е втора.Питам живеещите в Нидерландия има ли някакъв шанс да поправи грешката си.Работила е 2 месеца и е ядосана на себе си.Мисля ,че правилно обясних ситуацията,но това е наша грешка.Има ли шанс да бъде поправена?

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 19:05 от neti_40

# 221
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
На някой с трудов договор случвало ли му се е да вади подобна справка за период, и ако да -  работодателя ли ангжира с това, или към  НАП  се  обръща? Дали и друго дете се е сблъскало с подобно изискване от ДУО?
На моят син му изискаха справка от НАП за моите доходи, независимо, че съм само на трудов договор и имаше справка от работодателя. Явно вече се презастраховат. И явно всяка година ще го изискват...

# 222
  • софия
Здравейте мили хора. От доста време Ви чета, но досега не съм се включвала. Темата е изключително полезна. Благодаря Ви, че отделяте от времето си и сте в помощ на такива като нас, на които децата занапред ще учат в Нидерландия. Дъщеря ми е приета в BUAS (Breda) програма creative business. Започва трудната част- намирането на квартира. Ако някой освобождава, моля да сподели, съгласни сме с по- ранно наемане за да избегнем засиленото търсене през лятото. Приятен и спокоен ден!

# 223
Не е ставало въпрос скоро, но дочакахме! От 23.03 всички изисквания за влизане в Нидерландия за страни от ЕС/Шенген са отпаднали. Единствено се попълва здравен формуляр, който може да бъде поискан на влизане в страната. Както и по желание (препоръчително) самотестване при влизане и на 5 ден също.

# 224
  • No Line On The Horizon
А на връщане в България какви са актуалните изисквания? Нали отпадна ПСР, ако си с валидна втора ваксина, без бустер?

Общи условия

Активация на акаунт